Keskustelu:Yrjö Ruutu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yrjö Ruutua koskevassa jutussa oli epätarkkuuksia, mm. hänen perustamansa "Kansallis-sosialistinen liitto" ei koskaan ottanut mallia Hitlerin kansallissosialisteilta, vaan Ruutu muutti järjestön nimen pian Hitlerin valtaantulon jälkeen; eikä häntä siis ole perusteltua pitää äärioikeistolaisena ainakaan 1930-luvulla.

Ruudun poliittinen kehitys kulki päinvastoin pikemminkin oikealta vasemmalle, alkaen aktivistisesta jääkäriliikkeestä, sitten itsenäistymisen jälkeen edistyspuolueen, maalaisliiton ja omien puoluekokeilujen jälkeen ensin 1930-luvulla SDP:hen ja sotien jälkeen SKDL:n sosialisteihin.

Ruutu itse arvioi "ylittäneensä Rubiconin" sosialismiin jo 1920-luvun alussa. Hänen sosialisminsa oli kuitenkin omaperäistä suomalaiskansallista yhtenäisyyttä korostavaa sosialismia, ja lopulta hän pettyi myös Neuvostoliiton dogmaattiseen vaikutukseen SKDL:ssä. Ruudun on arvioitu vaikuttaneen myös presidentti Kekkosen myöhempiin pyrkimyksiin rakentaa Suomen poliittiseen elämään kansallista yksituumaisuutta sitomalla myös kommunistit poliittiseen yhteistyöhön. Ebro 27. kesäkuuta 2007 kello 21.04 (UTC) EbroW