Keskustelu:Yksinäistalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko yksinäistalo sama kuin sv-wikin artikkeli sv:Hemman vai mikä tämä on ruotsiksi? --Raksa123 (keskustelu) 7. heinäkuuta 2013 kello 21.17 (EEST)

Ei ole sama vaan eräs erikoistapaus siitä. Yksinäistalo on ruotsiksi "Enstaka hemman", ja se tarkoittaa taloa, joka yksin muodostaa yhden kylän, kun useimmiten tai tyypillisemmin kylä koostuu useammasta talosta (ruotsiksi sv:Hemman). Ainoa ero näiden välillä on juuri se, että yksinäistalo muodostaa yksinään kylän, mutta jos kylä ei ole yksinäistalo, se koostuu kahdesta tai useammasta talosta, jotka näin eivät ole yksinäistaloja. Lähimpänä merkitystä "hemman" taitaa olla nykyisistä artikkeleista Maakirjatalo joka on ruotsiksi sananmukaisesti "jordebokshemman", millä nimellä ei ole sv-wikissä artikkelia, mutta jolle googlaus muuten tuottaa runsaasti osumia. Nykyajan näkökulmasta sen synonyymi on kantatalo, jonka muutin ohjaukseksi maakirjataloon, kun löysin sille isommin etsimättä kirjallisuudesta vain käyttöesimerkkejä mutta en eksplisiittistä määritelmää. --Urjanhai (keskustelu) 7. heinäkuuta 2013 kello 23.37 (EEST)
Tai siis, paitsi tavallisia taloja, jotka sattuvat yksinään muodostamaan kylän, yksinäistaloja ovat myös vanhat kartanot, jotka ovat syntyneet siten, että jonkun kylän kaikki talot jo kauan ennen isojakoa on yhdistetty suurtilaksi, joka kattaa koko kylän. Silloin myös tämä on maanmittausteknisesti yksinäistalo, koska koko kylä tällöinkin muodostuu vain yhdestä talosta.--Urjanhai (keskustelu) 7. heinäkuuta 2013 kello 23.41 (EEST)

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin määritelmä: "Yksinäistalo on talo, jonka tilukset eivät rajaudu minkään toisen talon rajoihin." ei oikein avaudu, joten tiedustelisin mikä olisi lähteen sisältämä tarkka sanamuoto, johon tämä muotoilu perustuu (jos siis en nyt sattuisi osumaan mihinkään kirjastoon, jossa tuo Uusi tietosanakirja on). Tämä väitehän ei nimittäin pidä paikkaansa, koska totta kai yksinäistalon tilukset useimmissa tapauksissa rajautuvat useammankin muun talon rajoihin poislukien ainoastaan tapaukset, joissa yksinäistalo sijaitsee saarella, ja silloinkin sillä todennäköisesti yleensä on vesirajaa jonkun muunkin talon kanssa. Eri asia sitten, että nämä muut talot yksinäistalon kyseessä olen kuuluvat kaikki joihinkin muihin kyliin, mutta se on taas eri asia kuin se, etteivät yksinäistalon maat rajautuisi minkään muun talon rajoihin, koska tämä voi toteutua vain jos yksinäistalo on saaressa (sellaisiakin kyllä on Suomessa paljonkin sekä suurilla järvillä että saaristossa, mutta yksinäistaloja on täämän ohella yhtä lailla myös vaikkapa täysin järvettömässä sisämaassa) ja silloinkin vain, jos vesirajoja ei lasketa. Toisesta lauseesta eteenpäin artikkelin teksti kyllä on ymmärettävää ja selkeää ja paikkansapitävää, mutta miten siis on tämän ensimmäisen lauseen osalta tilanne? --Urjanhai (keskustelu) 7. heinäkuuta 2013 kello 23.50 (EEST)

Havainnolistan vielä argumenttiani: Tässä kartassa erottuvat Someron Ryhdän yksinäistalon tai Someron Ryhdän kylän maat, jotka vuoteen 1927 olivat jakamattomat, eli kylä muodostui tästä yhdestä talosta. Mutta niin kuin heti nähdään, ei tietenkään ole niin, että, Ryhdän yksinäistalon tilukset eivät rajaudu minkään toisen talon rajoihin, vaan päin vastoin ne rajautuvat (tähän tarvitaan jo peruskarttaa) lännessä Someron Kärilän kylän Mäkilän talon rajoihin, idässä Someron Kimalan kylässä sijaitsevan Kimalan kartanon rajoihin ja etelässä vielä Someron Syvänojan kylän Yli-Sonnin talon rajoihin ja pohjoisessa, jos joessa kulkeva vesiraja hyväksytään, Someron Lahden kylässä sijaitsevan Lahden kartanon rajoihin, joka myös 1900-luvun alkuun asti oli yksinäistalo. Ja samoin edelleen Lahden kartano yksinäistalona on rajautunut usean muun talon rajoihin, joita ovat olleet ainakin Someron Pyölin Väärä lännessä ja Someron Pyölin Lehtimäki eli Löfbacka pohjoisessa sekä Someron Pusulan Isotalo ja Someron Sylvänän, Ollilan ja Paltan kylien useat talot idässä. Eli näin muotoiltuna lause ei ole tosi. --Urjanhai (keskustelu) 8. heinäkuuta 2013 kello 00.17 (EEST)
Todellakin huono määritelmä. Lukaisepa täältä yksinäistaloa koskeva selostus. Selventää asiaa jonkin verran (ei kuitenkaan tarpeeksi, että osaisin muokata määritelmää). --Nedergard (keskustelu) 8. heinäkuuta 2013 kello 12.23 (EEST)
Muotoilin tiivistämällä. Tosin yksinäistalotkaan eivät aina jääneet isonjaon ulkopuolelle, jos yksinäistalon kanssa samassa jakokunnassa oli muita kyliä. Esim. Palikainen Somerniemellä jäi, koska koko kylä muodostui Palikaisten kartanosta, joka oli yksinäistalo - eikä siksi esim. isojakokarttaa ole. Mutta Someron Lahden kartano, vaikka olikin yksinäistalo, kuten Palikainen, oli mukana isossajaossa, koska samaan jakokuntaan kuului Pyölin kylä kaksine taloineen.--Urjanhai (keskustelu) 8. heinäkuuta 2013 kello 12.39 (EEST)
Lisäsin vielä isojaosta. Kyllähän ne olivat mukana, mutta vaikutus oli usein +/- nolla, koska jaettavaa ei ollut.--Nedergard (keskustelu) 8. heinäkuuta 2013 kello 13.04 (EEST)

TOinen määritelmäkysymys: miten yksi talo voi olla kylä? Kylä on (wiki)määritelmän mukaan "asutusyhteisö, joka koostuu (...) maalaistaloista", ja toteaa vielä, lähteistetysti, että "Kyläasutuksen vastakohta on yksinäistaloasutus". --Kekkone (keskustelu) 10. lokakuuta 2013 kello 21.32 (EEST)

Maanmittausteknisesti se voi olla. Kiinteistötunnuksissa, jotka ovat muotoa 734-689-2-43 ensimmäinen numero (734) tarkoittaa kuntaa, toinen (689) kylää, kolmas (2) taloa) ja viimeinen (43) tilaa. Tässä jaotuksessa osa kylistä on sellaisia, että niihin ei kuulu kuin yksi talo, ja se on juuri tämä yksinäistalo. Eli yksinäistalo on yhdestä talosta koostuva kylä. Ja yhdestä talosta se koostuu siksi, että se on alkujaan sijainnut niin erillään mihinkään kylään nähden, että sitä ei ole voitu lukea mihinkään kylään, jolloin se on ollut määriteltävä omaksi kyläkseen. Samoin monet nykyiset kylät ovat alkujaan saattaneet olla yksinäistaloja, mutta yksinäistalo on vain sitten jaettu kahdeksi tai useammaksi taloksi. Eli tässä kylä on määritelty maanomistuksen yhteisönä tai yksikkönä. Toinen määrittely kylälle on taloryhmä maisemassa, mutta oikeastaan nämä ovat vain saman asian kaksi puolta, koska aiemmin tuo taloryhmä maisemassa samalla oli myös maanomistusyhteisö.--Urjanhai (keskustelu) 11. lokakuuta 2013 kello 10.14 (EEST)
Tekstiä voisi yrittää täydentää tämän suhteen, mutta kun esim. itselläni ei nyt ole pääsyä artikkelissa käytettyihin tietosanakirjalähteisiin, niin en pysty sitä tekemään. Sitaattioikeus kenties saattaisi sallia ko tietosanakirja-artikkelien tekstien kopioinnin tänne keskustelusivulle jatkomuokkauksen pohjaksi, tai jos ei, niin täytynee joskus käydä kirjastossa kopioimassa ne itse ja laajentaa artikkelia sen mukaan mitä niissä on sanottu ja mitä on muissa lähteissä. --Urjanhai (keskustelu) 11. lokakuuta 2013 kello 10.19 (EEST)
Toi olis aika jees. Taas tuli sivistyttyä! --Kekkone (keskustelu) 11. lokakuuta 2013 kello 11.07 (EEST)