Keskustelu:Yhteiskuntatiede

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

oikeustiede on yhteiskuntatiede Kommentin jätti 88.112.116.80 (keskustelu – muokkaukset).

Ei todellakaan ole. - C12H22O11 (puhe) 7. syyskuuta 2008 kello 22.41 (EEST)
Voisitko myös perustella jollain tavoin? --ML 7. syyskuuta 2008 kello 22.43 (EEST)
Toki. Yhteiskuntatieteet tutkivat yhteiskuntaa, oikeustiede tutkii oikeusjärjestystä. Jälkimmäinen on oikeustieteilijälle normatiivinen ilmiö, jolla ei sinänsä ole mitään tekemistä yhteiskunnan kanssa. Toki oikeutta voidaan tutkia myös yhteiskuntatieteiden keinoin, mutta silloin kyse ei ole oikeustieteestä. Ks. esim tämä prof. Tuorin esitys aiheesta. - C12H22O11 (puhe) 7. syyskuuta 2008 kello 22.54 (EEST)
Tuossa esityksessä yhteiskuntatieteitä käytetään oikeustieteiden vastapoolina, mutta: "Olennaisesti se on yhteiskuntatiedettä.", [1], "oikeustiede on pohjimmiltaan osa yhteiskuntatieteitä", [2]. Mahdollisesti samanlainen rajatapaus kuin kielitiede. --ML 7. syyskuuta 2008 kello 23.00 (EEST)
Noista ensimmäinen perustuu väärinymmärrykseen (todennäköisesti jutun kirjoittajan, ei haastateltavan) ja toinen on Joensuun yliopiston uuskieltä, jolla yritetään perustella oikeustieteen opetusta yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa (oikea syy on, ettei Joensuun yliopistolla ole tutkinnonmyöntämisoikeutta).
En ole missään muualla kuin Wikipediassa törmännyt väitteeseen, että oikeustiede olisi yhteiskuntatiede tai edes mikään "rajatapaus". Siksi on vaikeaa esittää lähteitä päinvastaiselle. Yhtä hyvin voisin lisätä listaan vaikka kemian ja käskeä esittämään lähteen miksi se ei muka olisi yhteiskuntatiede. Että jos perusteltaisiin asioita kuitenkin alan omilla lähteillä eikä jollain satunnaisilla netistä löytyvillä jutuilla. - C12H22O11 (puhe) 7. syyskuuta 2008 kello 23.10 (EEST)
Ensimmäisen lähteen sitaatti on kyllä suoraan haastateltavalta, joka näyttää olevan oikeustieteen ammattilainen. Toinen on tosiaan yliopiston tiedotusta, jossa on vaikea uskoa, että mitään täydellistä hömppää kirjoitettaisiin. --ML 7. syyskuuta 2008 kello 23.15 (EEST)

Täällä sanotaan lääketieteen olevan yhteiskuntatiede. Ei pidä uskoa kaikkea mitä netissä sanotaan, vaikka olisi kuinka jopa yhtä (1) "oikeustieteen ammattilaista" (joku kristillisen opiston suunnittelija?) haastateltu.

Tuossa pari linkkiä lisää niiltä oikeilta ammattilaisilta: [3] [4] [5] - C12H22O11 (puhe) 7. syyskuuta 2008 kello 23.21 (EEST)

Missä näissä sanotaan suoraan ja eksplisiittisesti että oikeustiede ei ole yhteiskuntatiede? Selvästi niistä voi kyllä jossain tapauksessa puhua erillisinä, mutta on esitetty kaksi aivan pätevää lähdettä, joiden mukaan oikeustiede on pohjimmiltaan yhteiskuntatiede. Myös enkkuwiki pitää sitä sellaisena. --ML 8. syyskuuta 2008 kello 11.51 (EEST)
Esim. "Monien oikeusteoreetikkojen mielestä erilaiset näkökulmat myös selittävät oikeustieteen ja yhteiskuntatieteen välisiä kommunikaatiokatkoksia"; "oikeusteoria ja yhteiskuntateoria sijoittuvat eri viestintäverkostoihin, eri yhteiskunnallisiin osajärjestelmiin, jotka ovat operatiivisesti suljettuja. Oikeusteorialla ja yhteiskuntateorialla ei ole mahdollisuuksia välittömään viestintään, joka ylittäisi yhteiskunnallisten osajärjestelmien rajat." [6] "Oikeustieteilijät ovat katsoneet, että yhteiskuntatieteellinen lähestymistapa oikeuteen kuuluu yhteiskuntatieteilijöille. Samalla on katsottu, että juristien pitää keskittyä siihen, minkä parhaiten osaavat eli sääntöjen tulkintaan ja systematisointiin." [7]
Minusta oikeustieteestä puhuttaessa oikeustiede itse on paljon pätevämpi lähde kuin jotkut satunnaiset nettikirjoitukset. En myöskään löytänyt en-wikistä väitettä, että oikeustiede olisi yhteiskuntatiede. Tämä keskustelu tuntuu hieman absurdilta, kun olet ilmeisesti jo päättänyt olevasi oikeassa. Lisätäänkö listaan sitten myös lääketiede, kun kerran netissä sanotaan niin? - C12H22O11 (puhe) 8. syyskuuta 2008 kello 16.51 (EEST)
Artikkelista tulee selvästi puutteellinen, jos oikeustiedettä ei mainita missään kohdassa. Lääketieteen parempi nimitys olisi itse asiassa terveystekniikka, eli se on soveltava tiede. Ihmis- ja yhteiskuntatieteissä tutkimusta ei ole erityisen helppo erottaa tutkimuksen kohteesta, joten minusta ne ovat tässä mielessä kaikki teknisiä tieteitä, joihin kuuluvat tietyt tiedolliset ja arvolähtokohdat. Oikeustieteen voi mainita ensimmäisessä kappaleessa yhteiskuntatieteiden luettelon jälkeen ennen uskontotiedettä jne. Minusta mikään ei estä käsittelemästä myös oikeustieteiden luonnetta tässä artikkelissa, se vain selventäisi alojen eroja ja yhtäläisyyksiä. --Thi 8. syyskuuta 2008 kello 17.03 (EEST)
Lisäsin artikkeliin pätkän tuosta. Toivoisin, ettei itsestäänselvyyksistä tarvitsisi enää riidellä. - C12H22O11 (puhe) 8. syyskuuta 2008 kello 17.43 (EEST)
Ainoa itsestäänselvyys on se, että eräät luotettavat lähteet toteavat oikeustieteen olevan yhteiskuntatiede ainakin sanan jossain (laajassa) merkityksessä. Vastakkaiselle näkemykselle on sitten esitetty vain lörpöttelyjä ja omia tulkintoja. Jos haluat artikkeliin toteamuksen, että oikeustiede ei ole yhteiskuntatiede, ole hyvä ja laita lähde, joka suoraan sanoo niin. --ML 8. syyskuuta 2008 kello 23.07 (EEST)

Google löytää viittauksen Lakimies-lehden artikkeliin: Aulis Aarnio, Onko oikeustiede yhteiskuntatiede?, Lakimies 1993, s. 695–710. Löytynee isommista kirjastoista, jos jotakuta tosissaan kiinnostaa. (Itse en tiedä asiasta tämän enempää.) --Ryhanen 9. syyskuuta 2008 kello 09.35 (EEST)

Lisäsin viitteet Tuorin ja Cotterrellin kirjoihin. OTT Kaarlo Tuori on Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen (oikeusteorian) professori ja en:Roger Cotterrell puolestaan englantilainen sosiologi (siis yhteiskuntatieteilijä) ja yksi maailman tunnetuimmista oikeusteoreetikoista. Toivottavasti heitä suostutte uskomaan. - C12H22O11 (puhe) 12. syyskuuta 2008 kello 11.02 (EEST)

Nimi monikkoon?[muokkaa wikitekstiä]

Humanistiset tieteet on monikkomuodossa. --Hartz (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 19.40 (EEST)