Keskustelu:Yhteiskuntajärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko yhteiskuntajärjestelmä oikea käsite? Onko kyse järjestelmästä? Onko se järjestetty vai itsestään järjestynyt? Määritelmä tulisi tarkistaa ja lähteistää. Myös eri yhteiskuntajärjestelmät joita artikkelissa esitetään tulisi tarkistaa ja lähteistää. --Hartz (keskustelu) 4. joulukuuta 2012 kello 17.55 (EET)

Voisiko artikkelin jopa yhdistää artikkeliin Yhteiskunta? --Hartz (keskustelu) 4. joulukuuta 2012 kello 17.59 (EET)
Sosiaalinen struktuuri on keskeinen käsite sosiologian teorioissa, ks. esim. Niklas Luhmann ja Anthony Giddens. --Thi (keskustelu) 4. joulukuuta 2012 kello 18.04 (EET)
Tulisiko artikkeli sitten siirtää nimelle Sosiaalinen struktuuri tai Sosiaalinen rakenne? Uskon että yhteiskuntajärjestelmä ja sosiaalinen struktuuri ovat kaksi eri asiaa, ja ensimmäinen tarkoittaisi, jos tuollainen käsite on olemassa, lähinnä ehkä oikeusjärjestelmän ja talousjärjestelmän yhdistelmää. Englanninkielisen Wikipedian artikkeli Social structure lienee se mitä ajetaan takaa. --Hartz (keskustelu) 4. joulukuuta 2012 kello 18.22 (EET)
Ei välttämättä. Minusta voitaisiin odottaa kunnes alueen artikkelit halutaan kokonaan uudistaa lähteiden kera. Nyt artikkelissa on lähteetöntä tekstiä lähinnä sanan yleiskielisestä merkityksestä. "Yhteiskunnan rakenteet" tai "Yhteiskunnan järjestelmät" ovat esimerkiksi sosiologian luentokokonaisuuksien otsikkoja. Eri teoreetikot ja eri suomentajat käyttävät hieman eri ilmauksia. Luhmann kirjoittaa yhteiskuntajärjestelmästä yleisestä teoreettisesta näkökulmasta, eli oikeusjärjestelmä, poliittinen ja talousjärjestelmä ovat osakokonaisuuksia. Luhmannin kirjan esipuheessa suomentajat kirjoittavat, että he ovat suosineet suomen kieltä kääntämällä sanan System ”järjestelmäksi huolimatta siitä, että yhteiskuntajärjestelmästä puhuminen tuottaa vielä toistaiseksi joitakin vääriä assosiaatioita takavuosien poliittis-ideologisiin yhteisöihin ja kollektiviteetteihin.” Marx kirjoitti yhteiskunnan rakenteesta ja takavuosina puhuttiin kilpailevista järjestelmistä. Eri yhteyksissä struktuuri voi viitata strukturalismiin ja sosiaaliset rakenteet yhteiskunnan kerrostuneisuuteen (stratification) eli luokkarakenteeseen. Wikipediassa on myös artikkeli Sosiaaliset järjestelmät, jonka kirjoittaja on halunnut painottaa systeemiteoriaa ja mainitsee klassiset sosiologit esimerkkeinä. En-wikin keskustelusivulla on pohdinnan alla yhdistäminen Social structure -artikkeliin. --Thi (keskustelu) 4. joulukuuta 2012 kello 21.13 (EET)