Keskustelu:Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Keskustelu artikkelista[muokkaa wikitekstiä]

Puheenjohtaja on myös jäsen. Lakimiesliiton mukaan hän on tasavertainen tuomari mutta toimii puheenjohtajana, siis primus inter pares. Suomeksi niitä ei oikein voi nimittää muuten erikseen, koska suomennoksia ei ole eikä niitä pidä itse keksiä. Ks. keskustelu Kahvihuoneessa. --Abc10 (keskustelu) 21. lokakuuta 2020 kello 15.31 (EEST)

Artikkelissa on sama perusongelma kuin ennenkin, ja se ei helposti ratkennut edes sivun siirtämisellä ja tekstin muuttamisella. Määritelmässä puhutaan virkanimikkeestä, joka on englanniksi AJ of the SC of the US, ja virkanimikkeellä ei ole mitään Suomen valtion vahvistamaa suomennosta, koska sellaiseen ei ole ollut tarvetta. Mikään suomalainen säädös, valtiosopimus taikka kunnallistekninen ratkaisu ei milloinkaan viittaa näihin post-Atlanttisiin tuomareihin, joten virkanimikkeen suomennos on lähinnä lehdistön ja tietosanakirjan tekemistä harrastavien lukijoiden oma asia. Sen sijaan virka ja viranhaltijat ovat olemassa kielestä riippumatta, ja artikkelin pitäisikin mahdollisesti kuvata tuomarin virkaa taikka asemaa USA:n oikeudenkäytön huipulla ennemmin kuin virkanimikettä. Kun artikkelin nimenä on nyt "tuomari", niin se kuvaa oikeastaan kaikkia yhdeksää jäsentä. Artikkelin tekstin tila on yhtä huono kuin se on aina ollut. Voisi jopa ajatella sellaistakin, että Wikipedia oli tietosanakirjanana hieman parempi ja selkeämpi juuri ennen kuin tämä artikkeli tänne erikseen luotiin tuottamaan ongelmia. --Pxos (keskustelu) 21. lokakuuta 2020 kello 17.29 (EEST)

Voisi miettiä, että onko tämä artikkeli lainkaan tarpeellinen eli onko sen sisältö mielekästä suomenkielisille lukijoille. Artikkeli ei voi olla suomenkielisellä nimellä niin, että se onkin määritelmässä englanniksi, ja artikkeli kertoo jostain muusta kuin mikä artikkelin nimi on. Tämä artikkeli tehtiin siinä väärinkäsityksessä, että on olemassa suomenkielinen termi ei-puheenjohtaja-tuomareille, mutta kun sellaista ei ole, niin riittäisikö näiden asioiden mainitseminen pääartikkelissa? Tai siis artikkelihan oikeastaan vain mainitsee, että ei-puheenjohtaja-tuomareita on kahdeksan, eli tuomareita on yhdeksän, ja se mainitaan jo pääartikkelissa. (Enwikissä on mm. luettelo, mutta se on mielestäni vähän kuin luetteloisi Suomen ministerit ilman pääministereitä, paitsi ne, jotka ovat toimineet myös muina ministereinä.)
Tai jos artikkeli säilytetään, niin sen sisällön pitäisi olla jollain lailla järkevämpi kuin se nyt on. En vaan itse keksi, että mitä se voisi olla. -kyykaarme (keskustelu) 21. lokakuuta 2020 kello 21.49 (EEST)
Minäkin taidan kallistua sille kannalle, että tämän säilyttämisestä omana artikkelinaan on enemmän riesaa kuin hyötyä. Aihe on periaatteessa merkittävä, mutta oma artikkeli ei ole välttämätön ja suomenkieliseen nimeämiseen liittyvän problematiikan vuoksi voisi olla käytännöllisempää käsitellä tämä artikkelin Yhdysvaltain korkein oikeus yhteydessä. Toinen vaihtoehto olisi luoda artikkeli Yhdysvaltain korkeimman oikeuden tuomarit, jossa voitaisiin käsitellä sekä puheenjohtajaa että näitä associate-tuomareita, mutta sille ei ehkä löytyisi kielilinkkejä. --Risukarhi (keskustelu) 31. lokakuuta 2020 kello 17.11 (EET)