Keskustelu:X-sukupolvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Osa tästä keskustelusivusta koskee artikkelia Pullamössösukupolvi, joka on myöhemmin erotettu erilliseksi artikkeliksi.--Teveten 16. marraskuuta 2006 kello 19.56 (UTC)

Poistin: "Näin ollen niin sanottu pullamössösukupolvi ei osaa yhdistää mainittua termiä laskevaan elintasoon tai nykyiseen kovenevaan kilpailuun opiskelu- tai työpaikasta. "

Elintaso on keskimäärin noussut koko ajan. Työttömyys on alentunut yhtäjaksoisesti kymmenen vuoden ajan. Yhä suurempi osa suomalaisista kouluttautuu aiempaa pidemmälle.

Näin ollen kyseinen lause ei pidä paikkaansa, eli sitä ei pidä esittää tietosanakirjassa.--Teveten 27. elokuuta 2005 kello 12.34 (UTC)


Mitäköhän tuo elintaso nyt tarkoittaa? Moni työttömäksi jäänyt tai pätkätöihin 1990-luvulla joutunut ei varmaan koe elintasonsa nousseen. Käsittääkseni myöksään terveys- tai muiden tärkeiden palvelujen saatavuus ei ole ainakaan keskiluokalle ja varsinkaan sitä alemmille parantunut 1990-luvun ja 2000-luvun aikana vaan ennemminkin huonontunut. Teknologian kehittymisen myötä materialistinen elintaso tietysti kasvaa siinä suhteessa, että meillä on nyt kännykät ja pelaamme 8-bittisen Nintendon sijasta uudemmilla vehkeillä. Toinen oleellinen pointti pullamössösukupolvea koskien on, että kyseessä on aika vanha käsite ja se mielestäni sopii parhaiten 1980-luvun kasvun aikana nuorina olleisiin. 1980-luvun jälkeen tuli sen sijaan lamaa, ja 1990-luvun lopulla yhteiskunnalliset liikkeet nostivat päätään. Nämä asiat eivät enää ole sitä kontekstia, mistä pullamössösukupolvi -käsite nousi. Se kai kuvaa osuvammin 1980-luvun nuoria, jotka stereotypian mukaan nauttivat kohonneesta elintasosta ja edustivat jotain materialistista elämänasennetta.
  • Poistin kyseisen lauseen, koska se sisälsi sisään rakennetun väitteen siitä, että elintaso olisi laskussa, mikä mielestäni ei pidä paikkaansa. Keskimääriin voidaan tietenkin puhua vain keskimääräisestä elintasosta, joka on noussut monellakin mittarilla mitaten jatkuvasti. Esim. keskimääräinen elinikä ja BKT nousevat jatkuvasti. Yksittäisen ihmisen elintaso voi tietysti mennä mihin suuntaan vain, mutta keskimääräinen elintaso on noussussa. Termi on tosiaan vanhahtava, sitä ei mielestäni juuri käytetä nykyään.--Teveten 27. elokuuta 2005 kello 12.44 (UTC)

Kieliasusta ja muusta[muokkaa wikitekstiä]

Mitä tässä tarkoittaa alleviivaamani osio: "...ja sittemmin sotien jälkeisten suurten ikäluokkien 1980-luvulta alkaen käyttämä sana, jonka tarkoitus on pitää nuorisona 1980-luvulta alkanutta sukupolvea." Artikkeli on ollut pitkälti yli vuoden lähteettömänä - tarttis tehrä jotakin? --Neofelis Nebulosa (моє обговорення) 29. lokakuuta 2006 kello 04.18 (UTC)


Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen nimi on pullamössösukupolvi. Se oli siirretty nimelle X-sukupolvi sillä perusteella, että tuo olisi yleisempi nimi. Google http://www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=x-sukupolvi&word2=pullam%F6ss%F6sukupolvi kertoo toisin.--Teveten 15. marraskuuta 2006 kello 20.44 (UTC)

Kannatan artikkelin uudelleennnimeämistä X-sukupolveksi. Se on kansainvälinen nimitys, ja pullamössösukupolvi on jäänyt nimenä pois käytöstä 2000-luvulla. Artikkelista on wikilinkki englanninkielisen wikipedian Generation X -artikkeliin. Brewster 16. marraskuuta 2006 kello 08.50 (UTC)
Tämä on suomenkielinen wikipedia. Se ei kuitenkaan ole pääpointti vaan se, että pullamössösukupolvi on ainakin googlen mukaan käytetympi.--Teveten 16. marraskuuta 2006 kello 06.49 (UTC)
Nimeä pullamössösukupolvi ei enää nykypäivänä (2006) käytä kukaan. Googlatut viitteet ovat menneisyyttä. Oikeampi termi on X-sukupolvi.Brewster 16. marraskuuta 2006 kello 08.50 (UTC)
Väitän että käsite on monin verroin käytetympi kuin takavuosien muotikäsite x-sukupolvi, jos ne edes tarkoittavat samaa. Voisitko esittää lähteet lisäämällesi vaikka kuinka paljon yleistäviä väitteitä sisältävälle tekstille? --ML2 16. marraskuuta 2006 kello 08.54 (UTC)
Katso englanninkielistä Wikipediaa. Sukupolvi on sama, kokemukset ovat samat, ongelmat ovat globaalisti samat ja lähdemateriaali on pääsääntöisesti englanninkielistä. Brewster 16. marraskuuta 2006 kello 09.16 (UTC)
Pullamössösukupolvi on toki yksinomaan suomalainen käsite, jolla on merkityksiä, joita x-sukupolvella ei ole. Kyse ei siis ole pelkästä nimeämisestä, vaan artikkelin linjan päättämisestä. Enkkuwikiartikkelissakin on uutta tutkimusta-varoitus. Eivätkä lisäämäsi jutut perustuneet siihen, osittain olivat jopa ristiriidassa. Jutuissasi puhutaan "itsensä kehittämisestä työmarkkinoita varten" yms., kun taas EW: " The media introduced Generation X as a group of flannel-wearing, alienated, overeducated, underachieving slackers with body piercings, who drank franchise-store coffee and had to work at McJobs, concepts that had some truth to them but were in many cases stereotypes.". --ML2 16. marraskuuta 2006 kello 09.45 (UTC)

"Joka päivä työpaikoilla eri sukupolvet kohtaavat. Kun parikymppiset "sukupolvi x:läiset" tekevät työtä rinta rinnan viisikymppisten protestanttisen työetiikan sukupolven kanssa, ei ole tavatonta, jos levy välillä vähän hyppii." kertoo artikkelissa olevan linkin takana Talouselämän kirja-arvostelu. Tämä artikkeli kertoo kuitenkin sotien jälkeisten suurten ikäluokkien lapsista eikä 1980-luvulla syntyneistä. --TBone 16. marraskuuta 2006 kello 07.21 (UTC)

Pullamössösukupolvella ei tarkoiteta 1980-luvulla syntyneitä vaan silloin nuoruuttaan eläneitä ja työikään tulleita. Brewster 16. marraskuuta 2006 kello 08.48 (UTC)

Miten Cuprum voi väittää, että x-sukupolvi olisi pullamössösukupolvea tunnetumpi käsite suomen kielessä? Mihin hän perustaa väitteensä? Viittaan edelleen Google-hitteihin.--Teveten 16. marraskuuta 2006 kello 18.56 (UTC)

Pitäiskö halventavasta pullamössösukupolvesta tehdä oma artikkelinsa tai oma osionsa, tarkoittavatkohan edes täysin samaa. --Zxc 16. marraskuuta 2006 kello 18.59 (UTC)

Artikkelin sisällön perusteella siirtoni oli oikea, sillä artikkelissa käsiteltiin pääosin X-sukupolvea, joka on laajempi ja yleismaailmallisempi yhteiskunnallinen sekä kulttuurinen käsite, kun taas pullamössösukupolvi on pätkätyösukupolveen verrattavissa oleva iskusana, joka on tyypillinen lähinnä suomalaiselle poliittiselle kielenkäytölle, ja käsitteenä suppeampi. Oli oikein erottaa nämä kaksi aihetta omiksi artikkeleikseen. --Cuprum 16. marraskuuta 2006 kello 20.24 (UTC)
Ongelmahan alkoi esiintyä vasta siinä vaiheessa, kun X-sisältöä alettiin tuoda artikkeliin. Nyt tilanne on sikäli hyvä, koska molempia artikkeleita voidaan muokata erillään. (aika sotkua molemmat vielä) -tKahkonen 16. marraskuuta 2006 kello 20.31 (UTC)
No näin asia on varmaan mennyt. Kun luin itse tämän artikkelin ensimmäisen kerran, niin siinä oli silloin niin vahva x-painotus, että siirto oli mielestäni perusteltu. --Cuprum 16. marraskuuta 2006 kello 20.43 (UTC)

Lista "X-sukupolven" ominaisuuksista[muokkaa wikitekstiä]

Brewsterin lisäämät tiedot X-sukupolven maailmanlaajuisesta ajattelutavasta näyttävät yleistävyydessään hämmentäviltä, ja osa vaikuttaa ainakin Suomea koskien olevaan suorastaan aivan päin honkia. Esimerkiksi "Täydellinen epäluottamus kirkkoon, valtioon ja yhteiskuntaan". vs. "Suomalaiset näkevät Itä-Euroopan nuorten tavoin valtion aseman keskeisenä" [1] (tässä puhutaan peruskoulun päättävistä, mutta nuorten aikuisten maailmankuvakin on tutkimuksissa todettu moneen otteeseen tässä suhteessa varsin perinteiseksi). Ellei tekstiä muokata, yleistävyyttä rajoiteta ja/tai lisätä lähteitä, poistan koko jutun illalla.--ML2 16. marraskuuta 2006 kello 10.03 (UTC)


Loin nyt kaksi artikkelia: x-sukupolvi ja pullamössösukupolvi[muokkaa wikitekstiä]

Koska kyseessä saattavat olla eri asiat--Teveten 16. marraskuuta 2006 kello 19.01 (UTC)

Guud. -tKahkonen 16. marraskuuta 2006 kello 19.48 (UTC)

Vuosiluvut otsikossa[muokkaa wikitekstiä]

Vuosilukujen tulisi olla 1965-1981. Silloin osuu paremmin erilaiset tapahtumat nimenomaan syntymän, lapsuuden, nuoruuden ja aikuistuminen aikoihin. He ovat siis eläneet ajan yhdessä erotuksena aiemmat ja myöhemmät sukupolvet.

Sukupolvethan eivät jakaudu vusoikymmenittäin. Iinapuuma (keskustelu) 13. heinäkuuta 2023 kello 23.25 (EEST)[vastaa]