Keskustelu:Väinö Myllyrinne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelin faktoja on jälleen muutettu radikaalisti:

http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=V%C3%A4in%C3%B6_Myllyrinne&curid=14064&diff=0&oldid=128778

Valitettavasti lähdelinkit ovat osittain vanhentuneita, mutta epäilen ainakin osaa uusista faktoista vääriksi. Jos jolta kulta löytyy lähdemateriaalia faktojen varmistamiseksi, korjatkoon. --TBone 14. helmikuuta 2005 kello 15:32 (UTC)


Voin vakuuttaa, että tuollainen kyseenalaistaminen on niin turhamaista kuin ikinä voi olla. Tietoja ei ole olennaisesti muutettu, joten voi vain kysyä mikä on motiivina tuollaiseen niskurointiin, kun ei saa sivua parannella. Toivottavasti joku fiksu huomaa tämän. Lähteissä ei ole mitään moitittavaa ja muokkaukset ovat asianmukaiset, joten hiusten halkomiseen ei todellakaan ole mitään aihetta.

Lähteiden ilmoittaminen on ainoa tapa, jolla muutoksesi jäävät voimaan. --Harriv 18. maaliskuuta 2005 kello 17:16:26 (UTC)

Mikä mättää?[muokkaa wikitekstiä]

Olisi hyvä, jos joku kertoisi, mitkä tiedot koetaan epäillyttäviksi ja miksi. --Samulili 18. maaliskuuta 2005 kello 17:44:23 (UTC)

En ainakaan löydä linkeistä Myllyrinteen kengännumeroa. Tykistömuseon sivulla on saattanut olla jotakin materiaalia, mutta ne on otettu pois. -Jean d'Arc 6. huhtikuuta 2005 kello 11:35:53 (UTC)

Minäkin haluaisin tietää mikä tässä mättää? Toivottavasti asia tulisi vihdoin selväksi.

Toinen ongelmakohta, jonka havaitsin, oli Myllyrinteen Käpylässä asuminen hänen nuoruudessaan. Ainakin Helsingin Sanomien kirjoituksessa sanotaan, että perhe muutti usein. En löydä hautapaikkaa, mutta pidän artikkelin näkemystä uskottavana, joten en muuttaisi sitä. En havaitse muita ongelmia. -Jean d'Arc 6. huhtikuuta 2005 kello 11:59:56 (UTC)
Kengännumerosta on kyllä jossain lähteissä mainittu kun niitä tarkoin selaa, mutta Käpylässä asumisesta en ole varma, koska en ole sitä sinne itse laittanut. Eiköhän tämä ole jo sillä selvä? Se joka pystyy palauttamaan muokkaus mahdollisuuden, niin tehköön sen.
Otin pois faktuaalisuuden kyseenalaistavan mallineen, ja muutin noita kohtia. Jos jollakin on vielä jotain kyseenalaistettavaa, niin saa selittää sen täällä, ennen lisää taas mallineen.-Jean d'Arc 6. huhtikuuta 2005 kello 19:26:55 (UTC)
Viite viitaten Myllyrinteen Käpylässä asumiseen löytyy tästä dokumentista, jonka mukaan kirjasta Vainio, T.: Hyvä paikka ihmiselle. Asunto-osuuskunta Käpylä 1920-1995 löytyisi asiaan varmennus.

Tarkistus[muokkaa wikitekstiä]

Tarkistin lähteisiin lisätyn Satakunnan Kansan, joka on ensinnäkin väärän päivämäärän lehti. Se on ollut 3.7.2005. Toiseksi kyseisessä "Maailman pisimmän miehen juuret löytyvät Satakunnasta" -artikkelissa ei ole muutamaa nimeä lukuunottamatta poistettuja tietoja. Sitäpaitsi tuollaiset epäoleelliset asiat on hyvä jättää jatkossa pois, ettei artikkeli rönsyilisi. Eikö tietojen tulisi ensisijaisesti koskea sivun henkilöä? Olkaa hyvä ja palauttakaa sivu viimeiseen muokkaukseeni.

Voisiko joku ylläpitäjistä poistaa tuon suojauslokin, että pystyisin palauttamaan sivun ja tekemään tarvittavat muutokset?

Syntymä- ja kuolinaika[muokkaa wikitekstiä]

Myllyrinteen kotisivuilta käy ilmi, että hän syntyi 27.2.1909 ja kuoli 13.4.1963. Myös kuolinpaikka oli Helsinki, eikä Järvenpää, jonne hänet tosin haudattiin.

Ja miehen toinen nimi oli Johannes; tämä mainittiin ainakin vuoden 1990 Guinnessin ennätyskirjassa. Nimi mainitaan myös Myllyrinteen sukupuussa. --Anshelm

Ei enempää kuin 247 cm[muokkaa wikitekstiä]

Vähän ennen kuolemaansa Myllyrinteen pituudeksi mitattiin sairaalassa 246 cm ja hän painoi tuolloin 170 kg. Kuoltuaan hänen pituudekseen saatiin 246,8 cm. Aiemmat Guinnessin laitokset listasivat hänen mitakseen 247 cm ja alaviitteissä esitettiin, että hän saattoi olla pisimmillään 251 cm (8 jalkaa 3 tuumaa Englannin mitoissa). Myöhemmät laitokset (ainakin 1990, ehkä aiemmin) korottivat alaviitteen viralliseksi mitaksi ja peräti millimetrin tarkkuudella (251,4 cm, mikä on tosin väärin pyöristetty: 99 tuumaa=251,46 cm), vaikka alkuperäinen tarkkuus oli yksi tuuma (2,54 cm). "Yleisimmin mainittu" on aika huono peruste tiedon todenperäisyydelle, kun on ennätysmiehestä kyse; tietääkseni tuota 248 cm:n pituutta ei ole mittauksella osoitettu.

Mutta ainakin on kohtuullisen varmaa, että Myllyrinne oli selvästi pitempi kuin Daniel Cajanus tai Lauri Moilanen, joiden pituudet uskottavimpien tietojen mukaan olivat 222 ja 236 cm. Ja näistä kolmesta vain Myllyrinne oli itsenäisen Suomen kansalainen: Cajanus eli Ruotsin vallan aikana ja muutti myöhemmin Hollantiin, Moilanen puolestaan muutti Yhdysvaltoihin jo pikkulapsena – jälkimmäistä ei siis tule lukea Suomen pisimpien joukkoon alkuunkaan, korkeintaan mainita erikseen syntyperänsä takia.--Anshelm 31. toukokuuta 2006 kello 19.55 (UTC)

Jotlandin / Jotuninmaan jättiläiset[muokkaa wikitekstiä]

Muistaakseni kyseessä on määrätty geenimuunnos joka periytyy Oulujärven ympäristön määrätyissä suvuissa. Luin siitä jostakin (ei muistu nyt mieleen mistä) aika tuoreen tieteellisen tutkielman. Kyse olisi yli 2 000 vuotta vanhasta geenimuunnoksesta. Sama ilmiö toistuu myös Itä-Karjalan puolella muutamissa suvuissa. Olisiko tässä mahdollinen alkuperä muinais - suomalaisille ja Norjan taruille Jotlandin / Jotuninmaan "jättiläisille"?

Geenivirhe näyttää periytyvän suomalais - ugrilaisissa kansoissa. Vrt venäläiseen myyttiin Ilja Muromalaisesta (Ilja Muromets). Hänhän näyttää periytyneen venäläiseen kansantarustoon suoraan mordvalaisesta muinaistarustosta.

Vrt myös vanhaa virolaista mytologiaa suurikasvuisista ihmisistä muinaisessa Virossa.

Soome (06.08.2007)

Väinö Myllyrinne ja Käpylä[muokkaa wikitekstiä]

Voin vahvistaa tiedon Väinö Myllyrinteen asumisesta Käpylässä 1950 luvulla. Näin itse useasti hänen pyöräilevän Koskelantien keskellä kulkevalla pyörätiellä ja tiedän jopa hänen Käpylän asuntonsa tarkan osoitteen.

Soome

Terve, vaikken epäilekään sanaasi, on käyttäjien "todistukset" melko arvottomia Wikipedian kannalta, sillä tänne voi kirjoitella kuka vaan nähneensä Väinö Myllyrinteen missä vain, eika tietoa voi mitenkään tarkistaa, sillä kirjoittajasta ei ole mitään tunnistetietoja. Tämän takia artikkeleissa pitäisi aina ilmoittaa lähteet tiedolle. --Harriv 6. elokuuta 2007 kello 18.13 (UTC)

Usein näkee väitettävän, että Myllyrinteen kasvu olisi pysähtynyt asepalveluksen loppuun mennessä ja puhjennut uudestaan lähes 40-vuotiaana. Mutta mitä enemmän juttuja miehestä lukee, vaikuttaa edellinen perustuvan väärinkäsitykseen: luultavammin oli niin, että mies kasvoi jatkuvasti ja kenties kasvu sitten pysähtyi mainitussa vajaan 40 vuoden iässä. Tällaisen kuvan sain mm. Helsingin Sanomien Myllyrinteen syntymän 100-vuotisartikkelista. Aikalaiskertomuksista muistan parikin mainintaa, kuinka Myllyrinne olisi mitattu v. 1942 jollain myllyllä saappaat jalassa 245 cm:n mittaiseksi, ja että puukolla tehty pituusmerkintä olisi edelleen nähtävissä – väite sopii hyvin yksiin kasvun 1940-luvulle jatkumisen kanssa.

Lieköhän Myllyrinteellä myös aikuisiällä kasvamisen Suomen ennätys? Käsittääkseni kutsunnoissa (19-vuotiaana?) miehellä oli mittaa 218 cm ja v. 1962 Meilahden sairaalassa mitattuna 28 cm enemmän. Ei ihan Adam Rainer, mutta kuitenkin.

--Anshelm 27. helmikuuta 2009 kello 18.50 (EET)[vastaa]


Kalervo Väinö Johannes Myllyrinteen kommentteja[muokkaa wikitekstiä]

Enpä malta olla kommentoimatta kirjoittelua sedästäni, joka asui perheessämme viimeiset elinvuotensa.

On vahvasti liioittelua sanoa setäni olleen painija. Hän kyllä kokeili sitä nyrkkeilyn ohella, mutta pituus tuo mukanaan kömpelyyttä, joka taas ei sovellu ko. urheilumuotojen harrastajalle. Show-aikanaan v. 1935 hän myös kokeili noita, mutta päätyi nopeasti esityksissään enemmänkin itsensä esittämiseen pikkutemppujen höystämänä.

Väiskin kengännumerohan oli 58, jonka kokoisia kenkiä Järvenpää-aikana sedälle teki kenkätehdas Esko.


Jos kiinnostaa, tuolla numerolla lestin pituus on 38⅔ cm ja jalkaterän pituuden tulisi olla n. 37 cm. Kovin tarkkana mittana tätä ei tule pitää: itsellenikin pitäisi jalkaterän pituuden mukaan riittää numero 41 ja silti kengät ovat kokoa 44 ± 1. --Anshelm 27. joulukuuta 2010 kello 20.24 (EET)[vastaa]


Väinöhän kirkonkirjojen mukaan syntyi Helsingissä, mutta perhe asui todellisuudessa tällöin Kuusankoskella. Helsingissä käytiin vain syntymässä. Väinö kuoli Helsingissä silloisella Sädehoitolaitoksella, mutta kirjoilla hän oli Järvenpäässä, jonne hänet haudattiinkin.

Ihmettelen nimimerkki Anshelmin millimetrin tarkkoja tietoja Väinön pituudesta ottamatta kantaa itse lukuarvoihin. Itse yritin niitä lähiomaisena pari vuotta sitten saada kirjallisella pyynnöllä tiedoista vastaavalta ylilääkäriltä - tuloksetta. Ovat kuulema salaista tietoa. Minkä keittiön kautta nuo salaiset tiedot ovat vuotaneet Anshelmin välityksellä tänne julkisesti levitettäväksi?


Kurkistin pitkästä aikaa sivua ja vastaan, kun kysytään. Osan lähteistä mainitsinkin, mutta tiivistetään tähän kaikki:
  • 1980-luvun Guinnessin suomalaiset laitokset käyttivät mittaa 247 cm ja alaviittessä todettiin, että saattanut joskus olla 251 cm; 1990-luvulla mitaksi muutettiin 251,4 cm ja alaviitteessä mainittiin kuolinpituudeksi 246,8 cm. Tarkkaa vuotta muutokselle en tiedä, kun hyllyssä ei ole vuosien 1983–90 laitoksia. Ristiriidat vaikuttavat erimielisyyksiltä alkuperäisen ja suomalaisen laitoksen välillä; alkuperäisen brittiläisen laitoksen käyttämä lukema vaikuttaa olleen 8 ft 3 in (251,46 cm), jota kommentoin ylempänä.
  • Pikku Jättiläinen (6. painos, Karilas 1939) mainitsee asepalvelusaikaiset mitat 222 cm ja 135 kg, pituus todettiin myös Guinnessin alaviitteessä.
  • Tieto "viimeksi elävänä mitatusta" Meilahden sairaalan 246 cm:n lukemasta taisi olla peräti tieteellisestä artikkelista, josta näin aikanaan otannan netissä – en harmi kyllä tähän hätään enää löytänyt. Tosin sama juttu otti vakavasti sellaiset mitat kuin 247,5 cm Daniel Cajanukselle ja 246 cm Louis Moilaselle.
  • Kaikki muu taitaa olla lehtiartikkeleista, jotka voivat pitää paikkaansa tai olla pitämättä – lukemat ainakin pääsääntöisesti vaikuttavat uskottavilta suhteessa varmempiin. Yleisön kommentoiteja en ole sentään huomioinut. Juuri tietojen mahdollisen epäluotettavuuden vuoksi olen (muistaakseni, silloin kauan sitten) tyytynyt kommentoimaan keskustelusivulla artikkeliin koskematta siinä toivossa, että joku ottaisi asioista selvää.
Eli (vähintään) toisen käden lähteitä kaikki tyynni.
--Anshelm 27. joulukuuta 2010 kello 20.24 (EET)[vastaa]


Väinö ei kyllä taatusti asunut Käpylässä 1950-luvulla, vaan Järvenpäässä jo 1940-luvun puolivälistä alkaen. 1930- ja osin 1940-luvuilla hän ajoittain asui myös Käpylässä. Käpylässä hän asui useammassakin osoitteessa joko vanhempieni luona tai yksin. Myös Kruunuhaka oli hänen asuinpaikkanaan. Tuona aikana hän asui myös lapsuuden maisemissaan Merikarvialla ja oli useita vuosia lähes yhtäjaksoisesti ulkomailla esiintymässä. Mikään "Käpylän poika" hän ei todellakaan ollut. Tuohon "meidän kylän poika-asiaan" puuttuu myös Väinöstä tänä vuonna julkaistava Jani Peltosen video.

Väinön kasvu ei keskeytynyt armeijan jälkeen, vaan jatkui vielä n. 40-vuotiaaksi asti.

Nuo edelläolevat jutut ovat sinänsä vähäpätöisiä sanotaanpa ne miten tahansa, mutta kun kaikenlaiset lehtikirjoittelut ja huhut otetaan faktoina, totuus hämärtyy ennen pitkää ja pelkkä legenda erilaisin värityksin jää elämään.

KMyllyrinne 29. maaliskuuta 2010 kello 17.45 (EEST)[vastaa]