Keskustelu:Vesiurut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

En.wikipedian mukaan vesiurut on kyllä jotain muuta. Eli niissä vesi toimii voimanlähteenä. --Checkpointcharlie (keskustelu) 13. elokuuta 2012 kello 18.38 (EEST)

Vesiuruilla tarkoitetaan perinteisesti hydraulisia urkuja, siis soitinta eikä mitään erityisesti ohjattua suihkulähdettä. --Aulis Eskola (keskustelu) 13. elokuuta 2012 kello 19.33 (EEST)

Lahdessa ainakin termi on tuttu, eikö tässä avittaisi täsmennyssivu? Wikiman897 (keskustelu) 13. elokuuta 2012 kello 19.41 (EEST)

Tuo Lahden nimitys taitaa olla markkinamiesten keksimää eli on varmaan aikas toissijainen. Tietosanakirjassa lähdetään kuitenkin kansaivälisestä ja yleiskielisestä näkökulmasta, historiallista vinkkeliäkin painottaen. Jos tuota vesiurut-nimistä suihkulähdeasiaa otetaan mukaan, pistäisin sen mieluummin artikkeliin suihkulähde ja viittaisin korkeintaan "Tämä artikkeli-mallineella sinne" - siis tyyliin "Tämä artikkeli kertoo soittimesta. Vesiuruilla voidaan tarkoittaa myös ohjattua monisuihkuista suihkulähdettä." --Aulis Eskola (keskustelu) 13. elokuuta 2012 kello 19.48 (EEST)

Googlen haku sekä You tube listasivat hakusanalla vesiurut, aika paljon nimenomaan sen tyyppisiä vesiurkuja kuin Lahdessakin on. Kokkolassakin on vesiuruiksi kutsuttu rakenne, videon perusteella se on kyllä huomattavasti pienempi ja yksinkertaisesti. Ymmärsin että Eng. Wikipediassa Water organ sivulla viitataan kyllä selkeästi kirjaimellisiin urkuihin jotka soivat ilmalla joka liikkuu veden vaikutuksesta. Lahden vesiuruilla ei siltä pohjalta ole yhteyttä kirjaimellisiin urkuihin. Wikiman897 (keskustelu) 14. elokuuta 2012 kello 11.55 (EEST)

Tällainen on varmaankin sanan merkitys uusiosanana tuossa hetkellisessä nettitilanteessa, mutta vesiuruilla on vuosisatainen (sanottaisko jopa vuosituhantinen!) soitinkontekstinsa. Nykyään kun joku pistää voimakkaan mainoskampanjan päälle, netissä voi näkyä ainakin hetken aikas oudoilla jutuilla.
Kyllä netistä suomenkielisiltäkin sivuilta tuo perinteinen merkitys löytyy:
http://vivaclassica.fi/?f=http%3A%2F%2Fwww.vivaclassica.fi%2Fnext%2Fmusiikki%2Fantiikin-ajan-musiikki-ennen-vuotta-450%2F
http://materiaalit.internetix.fi/fi/opintojaksot/9historia/euroopankulttuurihistoria/antiikin_musiikki
http://mistaspuhuttais.blogspot.fi/2009/08/sahkourut.html
http://www.kotimaa24.fi/uutiset/kulttuuri/7343-espoon-piispanvihkimyksessa-ei-soiteta-urkuja
http://muhi.siba.fi/xwiki/bin/view/Muhi/ListInfos?c=1&l=6&p=1
http://muhi.siba.fi/xwiki/bin/view/SibaPublicCode/ShowRecordDetails?xpage=s_muhi_article&link=xwikishared:NodeMuhiArticle.ant_antiikki3
http://urut.polso.fi/?Materiaalia:Inspiraatioita_ja_urkuhistoriaa --Aulis Eskola (keskustelu) 14. elokuuta 2012 kello 16.58 (EEST)

Synonyymejä: hydrauliset urut ja hydraulis ovat synonyymejä sanalla vesiurut (siis sille klassille soitinmerkitykselle). --Aulis Eskola (keskustelu) 14. elokuuta 2012 kello 17.09 (EEST)

Tein uuden sivun: Vesiurut (suihkulähde) ja kopioin sinne sivun Vesiurut sisällön.. Vesiurut sivulla on nyt minitynkä aiheestaWikiman897 (keskustelu) 15. elokuuta 2012 kello 09.21 (EEST)