Keskustelu:Venom (yhtye)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Alkuperäisessä kirjoituksessa väitettiin, että Metallica on esiintynyt Venomin lämmittelijänä Suomessa. Tämä väite ei pitä paikkaansa.

Artikkelin kehittäminen[muokkaa wikitekstiä]

Kiitokset artikkelin laajentamisesta @Miihkali: Oletko aatellut laajentaa enemmänkin? Olisi kiva saada tälle(kin) laatustatus. Käsittääkseni yhtyeen alkuajoista on ymmärretttävästi paljon tietoa, mutta noista kasarin/ysärin vaihteen Demolition Man-lätyistä sun muista ei olekaan kirjoitettu sitten yhtä paljon. Toki niistäkin varmasti tietoa löytyy kunhan vähän jaksaa etsiä. --Hedelmätiski (keskustelu) 21. lokakuuta 2021 kello 22.38 (EEST)

Olishan se siistiä saada tämä vaikka ihan etusivullekin. Demolition Manin aikaisista levyistä on nykyään enemmän juttua, kun kyseinen kokoonpano on tehnyt comebackin nimellä Venom Inc. Niistä voi varmaan parsia kasaan jonkinmoista asiaa. Bändin musiikkityylistä ja merkityksestähän on helposti löydettävissä tietoa, joten lähinnä nuo myöhemmät vaiheet voivat nousta SS-tason esteeksi, jos kunnon lähteitä ei löydy riittävästi. --Miihkali (KM) 21. lokakuuta 2021 kello 22.47 (EEST)
Kiitokset lisäilystä. Laitoin alkuun tuota Venom Inc. -kokoonpanosta käsittelevää kappaletta ja laitoin ykköslätyltä näytteen. Pitää miettiä onko tarpeellista, mutta pitäisi käydä läpi noita uudempia jos sattuisi korvaan joku hyvä kipale, joka kuvastaisi bändin nykyistä soundia (ja mahdollisesti myös Demolition Manin ajoilta?). --Hedelmätiski (keskustelu) 22. lokakuuta 2021 kello 21.33 (EEST)
Itse olin ajatellut seuraavia ääninäytteitä:
  • ”Sons of Satan” vuoden 1980 demolta. (Clive Archerin laulu, blues- ja rock & roll -vaikutteet.)
  • ”Black Metal”, itseoikeutetusti.
  • Joku Tony Dolanin aikainen biisi.
  • Biisi Cast in Stonelta tai Resurrectionilta. (Uusi, teknisesti osaavampi ja modernisoundisempi Venom.)
  • Joku 2010-luvun Cronoksen junttausbiisi.
  • (Mahdollisesti:) Venom Inc.in Ave Satanas.
Onko Venom Inc. järkevämpi käsitellä tässä artikkelissa vai tehdäänkö siitä oma? --Miihkali (KM) 24. lokakuuta 2021 kello 20.06 (EEST)
Kiitos ehdotuksista. Voisi hyvin laittaa jonkun demon tuohon alkuun, sitten juurikin joku Dolanin ajan biisi (itse tykkään Prime Evilistä, muita en olekaan kuunnellut joten siitä voisi napata jonkun). Varmaankin Cast in Stone olisi hyvä valinta, kun on bändin comeback-lätty (en ole kauheasti kuunnellut niin pitää hieman muistia virkistää), ja sitten viimeiseksi joku uudempi (itsellä parhaiten mielessä From the Very Depths ja Storm the Gates). Mun mielestä Venom Incistä voisi olla tuo lyhyt maininta, ei varmaan vielä tarpeeksi omaa artikkelia varten, mutta esim. Avelle voisi tehdä oman artikkelin. --Hedelmätiski (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 20.29 (EEST)
Prime Evil taitaa olla se, jota yleisesti pidetään Dolanin aikakauden parhaana. Itse olen kuunnellut eniten Temples of Icea, koska omistin sen jo lapsena. Tuoreemmat Cronos-levyt ovat minun korvaani aikamoista huttua, mutta tuo From the Very Depths taisi saada ihan myönteisiä arvioita, joten se voisi olla järkevä lähtökohta. Omat suosikkini ovat ”From the Very Depths” ja ”The Death of Rock n Roll”, mutta voi olla, että joku uusiometallin henkinen biisi antaisi paremman kuvan jyystöstä, jolle Cronos viime vuosina on omistautunut. Kiinnostavaa muuten huomata, kuinka Suomessa musiikkilehdistö on haukkunut Metal Blackin ja sitä tuoreemmat Venomit lyttyyn, mutta ulkomailla ne saavat nostalgiansävyisiä kehuja: ”Venom, älä ikinä muutu”, ja sitä rataa. Ehkä ulkomailla toimituskunnat ovat isompia, niin aina löytyy joku vannoutunut fani, joka pissii hunajaa, kun Cronos vähän korahtaa. Tai sitten Suomessa ollaan kroonisesti pahantuulisia. En nimittäin voi olla panematta merkille, kuinka moni suomalaiskriitikko kirjoittaa Venomista pisteliääseen sävyyn ja kirosanojen säestyksellä. --Miihkali (KM) 24. lokakuuta 2021 kello 20.42 (EEST)
Sellanen käsitys mulla olikin että Prime Evil on noista pidetyin. En ole loppujen lopuksi kovinkaan perehtynyt bändin tuotantoon sitten ensimmäisen kahden kolmen lätyn, joten vaikea sanoa mikä olisi Primeltä hyvä esimerkki (omat suosikit ovat vakuuttava sapatticoveri ”Megalomania” sekä ”Into the Fire”). Noista uudemmista itsekin pidän ”From the Very Depthsistä”, joten sen voisi ainakin lisätä, samoin sen Archer-demon. Muista mulla ei ole tarpeeksi tuntemusta sanoa mikä sopisi. --Hedelmätiski (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 21.37 (EEST)
@Miihkali: Mietin tuota kun olet lisännyt artikkeliin maininnat Venomin ensikeikasta Suomessa (Rantarock) sekä Venom Incin saapumisesta (Helsinki), niin eikö nuo ole vähän turhia mainintoja? Ei itseäni liikaa haittaa, mutta käsittääkseni aiemmista artistiartikkeleista on poistettu pintapuoliset maininnat Suomen keikoista ja vastaavista, koska tämä on suomenkielinen Wikipedia, ei Suomi-Wikipedia. Itseäni ei siis liikaa haittaa, mutta en ole varma jos tästä on jonkinlainen virallinen linja. --Hedelmätiski (keskustelu) 24. lokakuuta 2021 kello 22.50 (EEST)
Joo, poistinkin jo itse tuon Venom Incin keikan. Turhaa triviaa. Venomin eka keikka Suomessa on mielestäni sen verran kiinnostava, että jätän sen toistaiseksi artikkeliin. Sehän on Suomessa aika kuuluisakin keikka vähän vanhempien rokkarien parissa ja mainitaan mm. musikaalissa Vuonna -85: ”Virroilla oli Venom ja Eve!” tai jotain sinne päin. Mietin vielä noita ääninäytteitä. Tuo ”Sons of Satan” -demo on jännä, kun siitä kuulee, miten biisin melodia oikeastaan menee. Welcome to Hellin versiostahan ei saa mitään selvää. Toisaalta rupesin miettimään, onko Black Metal kuitenkaan yhtä kuvaava kuin Welcome to Hell. Black Metal nimesi genren, mutta Welcome to Hell taisi olla musiikkinsa puolesta vaikutusvaltaisempi. No joo, sitä voi miettiä muutaman päivän ennen kuin lähtee mitään isompia muutoksia tekemään. Näitä ääninäytteitä ei kuitenkaan voi pelkän sitaattioikeuden varjolla ihan loputtoman montaa Wikipediaan ladata. Tietysti sitten, jos kehittelisi Welcome to Hellistä vaikka LA- tai HA-tasoisen tekstin, niin siihen voisi tallentaa oman ääninäytteen tai jopa kaksikin. Cast in Stonesta ja Resurrectionista sen verran, että Cast in Stonella tosiaan soittaa alkuperäiskokoonpano, mutta toisaalta taas Resurrection nauttii laajaa arvostusta. Cast in Stonelta jos pistäisin jonkun ääninäytteen, niin ehkä ”The Evil Onen” tai ”Warheadin”. Jälkimmäinen on tosin vanhan hittibiisin uudelleenlämmittely, mutta toisaalta siinä kiteytyy aika bändin aiempaa raskassoutuisempi tyyli. Arvosteluja vilkaisin, mutta niissä ei nostettu esiin mitään tiettyä kappaletta. Resurretionilta tykkään eniten ”Leviathanista”. Noilla kahdella levyllä Cronos rupesi laulamaan melodioita, ja Leviathanilla ne ovat kaikkein eniten esillä. Google kirjoista löytyi muuten potentiaalinen lähde. --Miihkali (KM) 24. lokakuuta 2021 kello 23.12 (EEST)
Mulle tuli aika hassu idea mieleen. Pitäisiköhän ottaa pois tuo ”Black Metal” ja palauttaa se ”Sons of Satan”? Yleensä kuitenkin juuri sitä Venomin ekaa levyä pidetään merkittävimpänä, varsinkin black metal -piireissä. Kuulija voisi myös samalla vertailla, miten ratkaiseva ero voi olla soundilla ja soittotyylillä, vaikka sävellys itsessään olisi sama. Voisi vielä mallata niin, että ääninäytteissä olisi sama kohta biisistä. ”Black Metal” on kulttuurihistoriallisesti tärkeä biisi, mutta musiikillisesti ei välttämättä erityisen kuvaava. --Miihkali (KM) 15. marraskuuta 2021 kello 13.48 (EET)
Hyvä ajatus. Klippaan tänään näytteen. Itse en ollutkaan ennen tämän artikkelin korjausta kuunnellut Venomin demoja, on tuo ero aikamoinen. Ilman noita sanoituksia tuo kipale sopisi vaikkapa Motörheadin tai Saxonin ekoille lätyille. --Hedelmätiski (keskustelu) 15. marraskuuta 2021 kello 13.51 (EET)
Itse tavallaan tykkään kaikkein eniten noista demoista. Pohjimmiltani olen kuitenkin enemmän blues-pohjaisen rockin ystävä, en niinkään hevari. Mutta mitä ääninäytteisiin tulee, niin joskus suhteellisen läheisessä tulevaisuudessa ajattelin lainata kirjastosta lähän levyjä ja korvata kaikki Wikipediaan itse lisäämäni ääninäytteet tasalaatuisemmilla. Nyt niissä vaihtelee näytteenottotaajuus, volyymi jne. Joissakin on jopa jotain pieniä häiriöääniä, kun äänitiedostoa saksiessa on vahingossa ollut mikki päällä ja tullut äänitettyä epähuomiossa sinne joku napsahdus tms., jota en ole ajoissa huomannut poistaa. Tai ehkä musa menee joissain kohdin piikkiin, jos olen vahingossa vahvistanut sitä liikaa. En osaa sanoa, mutta joka tapauksessa ovat siis aika vaihtelevan laatuisia. Joten haaveilen siitä, että voisin poistattaa kaikki nuo vanhat versiot ja korvata ne tasalaatuisilla ääninäytteillä. Tällä hetkellä en kuitenkaan omista toimivaa levyasemaa. Ehkä ostan itselleni sellaisen joululahjaksi. --Miihkali (KM) 15. marraskuuta 2021 kello 14.08 (EET)
Joo noissa heittää laatu aikalailla, osa niin kompressoitu että korviin sattuu ja jotkut ovat taas hiirenhiljaisia. Nykyään kuitenkin helppo ladata kipale suoraan YouTubesta, kun sinnekin viimein levy-yhtiöt julkaisevat musiikkia virallisesti, tosin striimauksessa äänenlaatu kärsii aina. Itse olenkin hiljattain käyttänyt koneelle poltettua CD-levyä mikäli vain mahdollista. Toisaalta tämäkin avaa uuden ongelman, sillä monesti näissä uusintapainoksissa on menty sorkkimaan kaiken maailman taajuuksia, ja esimerkiksi Bathoryn uusinta-CD:t ysärin jälkeen ovat huomattavasti heikompia kuin alkuperäiset vinyylijulkaisut. --Hedelmätiski (keskustelu) 15. marraskuuta 2021 kello 14.13 (EET)

Laatuarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan artikkelia Symbol support vote.svg Hyväksi. Se sopisi valittujen palojen kylkeen, mikäli black metal valitaan suositelluksi artikkeliksi. --Miihkali (KM) 21. marraskuuta 2021 kello 09.47 (EET)

Kiitokset laajentamisesta. Voisin lisätä piakkoin ykköslätyltä toisen version ”Sons of Satanista”, ja sitten vaikkapa jonkun Dolanin aikaisen kipaleen. Mietin tässä että onko minulla ”oikeutta” kannattaa tätä hyväksi? Itsehän tätä aluksi laajensin, tosin sä olet sitten laajentanut tätä entistä kattavammaksi. --Hedelmätiski (keskustelu) 21. marraskuuta 2021 kello 20.13 (EET)
Wikipediassa kukaan ei omista artikkeleja, joten jäävitkin saavat äänestää, jos omatunto sen sallii. Kiitos joka tapauksessa laajentamisesta. Onhan tämä kuitenkin yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä hevibändeistä, ja örinähevin saralla varmaan kaikkein merkittävin yksittäinen bändi. Laajensin tuossa äsken artikkelia hiukan, lisäsin juttua Venomin julkisuuskuvasta ja satanismin merkityksestä bändin imagolle ja ideologialle. Muistan, että Mantas jossain haastattelussa sanoi, että hänen biiseissään Saatana on symboli vapaudelle ja elämästä nauttimiselle, mutta en nyt tahdo löytää sitä haastattelua. --Miihkali (KM) 22. marraskuuta 2021 kello 10.01 (EET)
@Miihkali: Lisäsin ”Sons of Satanin” ykköslätyltä takaisin, seuraavaksi voisi varmaan laittaa jotain Prime Evililtä ja sitten jotain uudempaa tuotosta. ”Black Metalin” voi joko jättää tuohon tai ottaa pois, mulle käy kumpi vain. --Hedelmätiski (keskustelu) 23. marraskuuta 2021 kello 04.23 (EET)
@Hedelmätiski: Kiitos! Voisi ehkä kirjoittaa Black Metalista oman artikkelin ja siirtää ääninäytteen sinne. Mun mielestä sen lisäksi voisi olla ääninäytteet Prime Evililtä ja joko Cast in Stonelta tahi Resurrectionilta. Ja sitten mahdollisesti vielä joku näistä Cronosin palkkasotureineen väsäämistä levyistä. Silloin ääninäytteitä olisi yhteensä viisi, mikä on jo omaan makuuni todella paljon. Tavallaan jo nuo ”Sons of Satanit” kahdestaan kertovat olennaisimman, eli miten perinteisistä aineksista syntyi uusi genre. --Miihkali (KM) 23. marraskuuta 2021 kello 09.43 (EET)
Musta neljä on ihan hyvä määrä, nuo kaksi ”Sons of Satania” kertoo kuitenkin sen oleellisimman. Osaatko mahdollisesti sanoa mikä kipale sopisi Cast in Stonelta tai Resurrectionilta? --Hedelmätiski (keskustelu) 23. marraskuuta 2021 kello 10.32 (EET)
”The Evil One” on noista varmaan se hittibiisi. Esimerkiksi se kohta missä Cronos mylvii ”I kneel to no man” voisi olla hyvä (n. 1:59). Resurrectionin ”Leviathanista” tykkään myös, siinähän Cronos laulaa melodioita, mikä kuulostaa aika jännältä ja havainnollistaa Venomin musiikin teknistymistä. --Miihkali (KM) 23. marraskuuta 2021 kello 10.52 (EET)
Miksi Jesus Christ ohjaa Jeesukseen islaminuskossa? --PtG (keskustelu) 24. marraskuuta 2021 kello 23.19 (EET)
Vahingossa. --Miihkali (KM) 25. marraskuuta 2021 kello 08.16 (EET)
Johdannossa voisi mielestäni mainita, että kokoonpano on sittemmin myös jakaantunut "kahteen" Venomiin. Mutta on tämä kaikkinensa varsin hyvä. Symbol support vote.svg Hyväksi --PtG (keskustelu) 27. marraskuuta 2021 kello 09.47 (EET)
Ilman sen kummempaa miettimistä, Symbol support vote.svg Hyväksi. -- (keskustelumuokkaukset) 27. marraskuuta 2021 kello 09.49 (EET)
@Miihkali: Kiitos että laitoit lisää tuosta lavashow'sta ja Cronoksen läpänheitosta. --Hedelmätiski (keskustelu) 2. joulukuuta 2021 kello 13.58 (EET)
Juu, nuo vanhat Venom-keikkataltioinnit ovat ehtaa campia, vaikkakin samalla myös tosi siistejä. Muistan että jossain videossa Cronosilla on piikikäs kaulapanta, ja sitten hän satuttaa oman niskansa siihen ja alkaa vuotaa verta. Heh. Mitenkäs sen ”The Evil Onen” (tai Resurrectionin) kanssa on? --Miihkali (KM) 2. joulukuuta 2021 kello 15.39 (EET)
Ihan vain laiskuutta en ole tehnyt leikettä. Mielestäni ”Leviathan” sopisi hyvin, itse yllätyin kyllä soundista, mutta ihan kuunneltavaa se on. Muistuttaa hieman WASP:in uudempaa tuotantoa. --Hedelmätiski (keskustelu) 2. joulukuuta 2021 kello 17.31 (EET)
Käy minulle. --Miihkali (KM) 2. joulukuuta 2021 kello 17.32 (EET)