Keskustelu:Uukuniemi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuuluminen Laatokan Karjalaan[muokkaa wikitekstiä]

Laatokan Karjala jakaantui Raja- ja Keski-Karjalaan. Raja-Karjala käsitti Salmin kihlakunnan alueen ja Keski-Karjala puolestaan Sortavalan ja Kurkijoen kihlakunnat. Tätä määritelmää käytetään varsinkin maantieteellisessä, historiallisissa ja kielellissä yhteyksissä. Laajemmassa merkityksessä Laatokan Karjala käsitti myös Käkisalmen seudun ja rajoittui Vuokseen. Maantieteellisessä ja kasvitieteellisessä mielessä Laatokan Karjalaan kuuluu alue Laatokan pohjois- ja luoteispuolelta, jossa luonnonolot ja kasvillisuus ovat yhteneväiset. Kaikki alueet eivät tietenkään rajoitu Laatokkaan, alueen nimi vaan tulee Laatokasta, koska monet osat siihen rajoittuvat ja se vaikuttaa alueen luontoon, vaikkei alue siihen rajoittuisikaan. Se että suurin osa Laatokan Karjalaa luovutettiin Neuvostoliitolle, ei muuuta luonnonoloja. Uukuniemen lisäksi nykyisen Suomen puolella on myös muita Laatokan Karjalan alueita, mutta niistä vain Uukuniemi luonnonolojensa puolesta selvästi kuuluu Laatokan Karjalaan. Nykyisin luovutettu Karjala jaetaan yleisesti Karjalankannakseen ja Laatokan Karjalaan, rajan kulkiessa Hiitolassa. Tämä perustuu yleistykseen. Koko Suomen luovuttama Etelä-Karjala ei kuulu Kannakseen, mutta koska suurin osa kuuluu, yleistetään termi Karjalankannas käsittämään koko eteläinen luovutetun Karjalan alue. Vastaavasti pohjoisemmassa luovutettiin myös osia Pohjois-Karjalasta ja Laatokan Karjalasta puolestaan jäi osia Suomelle. Mutta koska suurin osa Pohjois-Karjalaa jäi Suomelle ja suurin osa Laatokan Karjalasta luovutettiin, niin tässäkin yhteydessä on käytetty yleistystä, jolloin myös luovutettu Pohjois-Karjala luetaan osaksi Laatokan Karjalaa. --Kyzyl 24. lokakuuta 2007 kello 07.51 (UTC)

Luonnonmaantieteellinen Laatokan Karjala on tässä kartassa --Kyzyl 5. joulukuuta 2010 kello 17.57 (EET)

Myös luonnonmaantieteellisten maakuntien rajat voivat muuttua, ks. Suomen eliömaantieteellisten maakuntien aluemuutoksia ja Flora Nordica. --85.76.136.234 5. joulukuuta 2010 kello 19.07 (EET)
Laatokan Karjalan provinssiin (l. luonnonmaantieteelliseen maakuntaan) kuuluvat edelleenkin entisten Simpeleen, Parikkalan, Saaren ja Uukuniemen pitäjien Suomen puolelle jääneet alueet. Pertti Pakkasen sivusto ei kosketa tätä asiaa lainkaan! Sen sijaan eräät entomologit haluavat nähdä entisten Jääsken ja Nuijamaan pitäjien alueet osana Etelä-Savoa, eikä luonnostaan Etelä-Karjalaan kuuluvina. Tämä johtunee suurimmaksi osaksi siitä, että entisten pitäjien rajan tarkka kulkureitti ei ole tähän saakka ollut kyllin selvästi modernille karttapohjalle visualisoitu.--Gyllenhali 6. joulukuuta 2010 kello 12.36 (EET)