Keskustelu:Typologia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mielestäni noita typologian eri alalajeja ei tarvitsisi linkittää omiksi artikkeleikseen (lingvistinen typologia ja morfologinen typologia). Tästä saisi ihan sopivan artikkelin, jos kaikki typologian alalajit, tai määritelmät eri tieteenaloilla käsiteltäisiin omien alaotsikkojensa alla. --MiaK 29. heinäkuuta 2005 kello 17:38:04 (UTC)

Ne eivät ole typologian alalajeja, vaan eri tieteenalojen käyttämiä typologioita. Katso enkkuwikipediasta linguistic typology niin näet, miksi sitä ei kannata siirtää tämän artikkelin alle.
Englanninkielinen Wikipedia väittää, että typologia-termiä käytetään eri tieteenaloilla eri merkityksessä ja tämä saattaa olla tottakin mutta eiköhän ole mielenkiintoisempaa todeta, että eri tieteenaloilla on eri typologioita. Syytä on siis kuvata sitä, mihin perustuvia luokitteluja eri tieteenalat tekevät sen sijaan että kuvaisimme, miten eri tieteenalat käyttävät sanaa. En nimittäin usko, että ne oikeasti eroavat paljoa tavassaan käyttää tätä käsitettä. Siksi ei ole kiinnostavaa listata tieteenaloja, joilla käsitettä käytetään - sitä voidaan käyttää millä tahansa tieteenalalla, jolla voidaan luokitella ilmiöitä - vaan antaa esimerkkejä erilaisista typologioista. Siksi tekemäsi muutokset eivät minusta paranna artikkelia vaan voivat jopa johtaa lukijan luulemaan että eri tieteenaloilla itse käsitteen "typologia" sisällössä olisi eroja. Jos haluat sen sijaan kuvata esim. arkeologian ja teologian typologioita, se olisi hyvä. Nikke 29. heinäkuuta 2005 kello 18:12:48 (UTC)
OK, mielestäni perustelusi ovat ihan järkevät, eli termin määrittelyn sijaan puhuttaisiin enemmänkin ilmiöistä. (Ehkä muokkausteni lähestymistapa oli hieman liian "sanakirjamainen".) Itse tunnen typologiaa vain psykologian puolelta, joten vaikka haluaisinkin kuvata arkeologian ja teologian typologioita, en ole mielestäni siihen pätevä. Minusta ne on kuitenkin hyvä mainita typologia-artikkelissa, koska termi on näilläkin aloilla käytössä. Muokkaa vapaasti muutoksiani, mutta minusta jonkinlaiset viitteet eri tieteenaloihin olisi kuitenkin hyvä säilyttää. --MiaK 29. heinäkuuta 2005 kello 18:23:44 (UTC)
Lisäsin tietoa muiden tieteenalojen typologioista. Niitä voi tehdä lisää kiinnostuksen mukaan. Nikke 29. heinäkuuta 2005 kello 19:43:24 (UTC)