Keskustelu:Tverin Karjala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkeli pitäisi yhdistää[muokkaa wikitekstiä]

Päällekkäistä tietoa. Tverin karjalaisista itsestään kertova osuus karjalaiset-artikkeliin omaksi alaotsikokseen, johon tästä redirect, ja murteesta kertova osio varsinaiskarjalan kieli -artikkeliin. --SM 17. syyskuuta 2005 kello 15:21:07 (UTC)

Ei tarvitse yhdistämistä, koska Tverin Karjala ja karjalaiset ovat hyvinkin erillisenä kansanryhmänä Venäjällä. Yhdistämisen jälkeen karjalaiset artikkeli paisuu liian suureksi. --Nimistömaakari 17. syyskuuta 2005 kello 15:28:01 (UTC)

Onhan siellä nytkin Suomen ja Venäjän karjalaiset samassa, jotka ovat vielä hieman erilaisempi kansanryhmä, eikä tiedot ainakaan siinä mittaluokassa mitä ne nyt ovat, paisuttaisi artikkelia lainkaan (päällekkäisyyttä on jo nyt), vaan vähentäisi monimutkaisuutta. Ainakin tuo kieltä käsittelevä osio pitäisi yhdistää, koska tieto on täysin päällekkäistä. --SM 17. syyskuuta 2005 kello 15:55:28 (UTC)
Suomen karjalaisheimon ja itämerensuomalaisen karjalaiskansan tunkeminen samaan artikkeliin täysin epäonnistunut idea, joten sitä ei voi pitää esimerkkinä aineiston artikkelijakoa suunniteltaessa. --Hippophaë 18. syyskuuta 2005 kello 15:34:59 (UTC)

"Tverin Karjala" on huono nimi, koska sellaista aluetta ei olekaan. Oli olemassa syy, miksi tämä oli muista karjaloista poikkeavassa muodossa "Tverin karjalaiset". "Tverin Karjala" on vähän sama kuin Suomen ruotsalaisalueista käytettäisiin nimitystä "Suomen Ruotsi". --ML 18. syyskuuta 2005 kello 12:32:58 (UTC)

Älä muuttele asioita, kun et tiedä asiasta! Käyttämässäni lähteessä mainitaan Tverin karjala -alueena, jossa asuu tverinkarjalaisia. Lisäksi nykyiset termit sopivat kun on artikkeleita Vienan Karjalasta ja Aunuksen Karjalasta. --Nimistömaakari 18. syyskuuta 2005 kello 12:44:32 (UTC)
Aluetta nimeltä Tverin Karjala ei ole olemassakaan, piste. Se ei maantieteellisesti sijaitse Karjalassa päinkään. Kielikuvana sitä voidaan ehkä jossain yhteyksissä käyttää, vaikka pöhkö se on sellaisenakin. Olematon alue on monin verroin suurempi virhe kuin "poikkeava kirjoitusasu". --ML 18. syyskuuta 2005 kello 12:57:51 (UTC)
Siinä olematon alueesi http://minunkarjalani.susiraja.net/alue/karjala_7_2.htm --Nimistömaakari 18. syyskuuta 2005 kello 13:22:04 (UTC)
Niin, siinähän näkyy jopa kaksikin "Tverin Karjalaa". Tverin Karjala eroaa Aunuksen yms. Karjaloista siinä, että sitä ei maantieteellisenä käsitteenä ole olemassa. Ja jos nyt jossain satutaankin laiskuuttaan käyttämään kyseisestä ilmaisua kielikuvana pitemmän mutta täsmällisemmän (tverin karjalaisten asuma-alueet) sijaan, niin ei moista kielikuvailua nimeämispolitiikassa tarvitse noudattaa. Uudelleenohjaus riittää.--ML 18. syyskuuta 2005 kello 13:27:04 (UTC)
Kotus. Tverin Karjala ei ehkä ole maantieteellinen termi, mutta niin yleisessä käytössä kuvaamassa tverinkarjalaisten asuinaluetta, että siitä on syytä olla artikkeli. Kahkonen 18. syyskuuta 2005 kello 15:49:44 (UTC)

Seuraavan kerran, kun siirrätte artikkelin takaisin, käyttäkää muotoa tverinkarjalaiset, älkää Tverin karjalaiset, vrt. ruotsinsuomalaiset. --Tynkänen 19. syyskuuta 2005 kello 08:09:43 (UTC)

Itse olen kirjoittanut melkein kokonaan tämän artikkelin ja lähteenä olen käyttänyt kirjaa, jossa puhutaan kokoajan Tverin Karjalasta. Siksi pyydänkin ettei tarvitse ryhtyä siirtosotaan asiasta tietämättömiä vastaan, kiitos --Nimistömaakari 19. syyskuuta 2005 kello 08:32:46 (UTC)
Sillä ei ole merkitystä, artikkeleita ei omisteta. Tynkäsen jutussa oli pointti. --ML 19. syyskuuta 2005 kello 12:22:02 (UTC)
Kuules ML, Tverinkarjalassakin on murteita, jotka ovat alueesta riippuvaisia. Tverin Karjalalla oli oma Tverin alueesta riippumaton piirihallinto 1930 -luvulla, joten nyt tekemäsi muutokset ovat puppua. Tverin Karjala on oikea alue. --Nimistömaakari 19. syyskuuta 2005 kello 13:37:26 (UTC)
Tuo piirikunta ei käsittänyt koko tveriläisaluetta, vaan sen pienen ydinalueen. [1]. Tverin Karjalaa ei maantieteellisenä tai hallinnollisena käsitteenä ole eikä ole ollutkaan. --ML 19. syyskuuta 2005 kello 13:49:05 (UTC)

Tverin eli Tihverin Karjala[muokkaa wikitekstiä]

Missä nimi Tihveri luuraa? Puuttuu koko artikkelista. Ottakaa esimerkiksi venäläinen Msta joki joka virtaa Tihverin karjalaisalueen läpi ja laskee Ilmajärveen. Sillä Kyrilloksella ja kumppaneilla Kiovassa oli outo tapa pudotella vokaaleja pois. Kyseessä on Mustajoki. Huomatkaa myös useiden Valkia tai Valgia jokien ja järvien olemassaolo Venäjän luoteisosassa. Samoin usein esiintyvien Musta jokien ja järvien nimikkeistö alueella. Joki / järvi nimettiin mustaksi jos sen vesi oli ilman keittämistä juomakelvotonta. Valgia jne joki tai järvi tarkoitti vettä jota pystyi käyttämään juomavetenä ilman keittämistä. Vanha yleiskarjalainen tapa.

Tverin eli Tihverin Karjalasta on suositeltu myös Tytär Karjala nimen käyttöä. Vesjegonskin liepeillä löytyy myös Vyborg niminen kylä. Taisivat kylän perustajat tulla Viipurista. Yksi entisistä karjalaiskeskuksista Mologa hukutettiin Rybinskin tekojärven pohjalle. Olen kuullut mainittavan karjalaisversion Maitola tästä kaupungista mutta en ole varma oliko nimi yleisesti käytössä.

Maksatiha on Bologojen ja Sonkovan välillä oleva asutuskeskus ja rautatieasema kilomerillä 185,7 eli 80.34 kilometriä Sonkovasta länteen ja 112.24 kilomertiä Bologojesta itään.

Krasnyj Holm eli Punakumpu on rautatieasema ja kylä 32.28 km Sonkovasta pohjoiseen. Kjesova Gora eli Kesovanmäki, vanha tihverinkarjakainen kylä ja rautatieasema Sonkovan - Saveljovon - Moskovan rataosalla on 24.59 Sonkovasta etelään. Mjud eli Muta on Kesovanmäestä seuraava asema Moskovan suuntaan kilometrillä 223.76. Himrin liepeillä taisi olla sillä suunnalla lähimpänä Moskovaa oleva karjalaiskylä.

Yleisesti kun tutkailee tarkemmin Tverin Oblastin venäjänkielistä kylänimikkeistöä, niin hieman "pintaa raaputtamalla" löytyy karjalaiskyliä vaikka oman nimikkeistön luomiseksi otsikolla: Venäläistetyt Tihverin karjalaiskylien nimet.  –Kommentin jätti 88.112.81.37 (keskustelu) 23. kesäkuuta 2008 kello 21.07‎

Missä Maininta Kuuluisimmasta Tihverin Karjalaisesta?[muokkaa wikitekstiä]

Kas kun ei tullut kenellekkään mieleen generalissimus Suvorov eli tihveriläinen (Novgorodin karjalainen) Syvävaara (Syvvara) joka muutti nimensä Suvoroviksi. Pitäisi maininta ja viitata Suvorov artikkeliin. Mieshän ei oppinut koko elämänsä aikana puhumaan "puhasta venättä", vaan puhui sitä voimakkaasti karjalaisittain murtaen. Naurun asia Katariina Suuren hovissa venäläisaateliston keskuudessa. Oma poika häpesi niin isäänsä (tsuhna syntyperää) ettei tullut edes tämän hautajaisiin. Mies kiroili kun lappalainen, (på finska) sanoi kreivi Yrjö Maunu Sprengtporen.  –Kommentin jätti 88.112.81.37 (keskustelu) 23. kesäkuuta 2008 kello 21.07‎

Rzhevin eli Räsevän Karjalaiset[muokkaa wikitekstiä]

Näitä myös metsäkarjalaisiksi kutsuttuja karjalaisia asui Dorzhan varren karjalaiskylissä. Heidän lukumääränsä on Petroskoin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan alle 500 henkeä joista omaa paikallista karjalan murretta puhui kotikielenään enää noin 20 vanhempaa henkilöä. Nuorempi sukupolvi tosin osaa sitä, mutta käyttää pääkielenään venäjää. Muuttoliike karjalaiskylistä joissa ei ole käytännössä enää mitään palveluja on suuntautunut Moskovaan. Vanhempien pienet talot toimivat Moskovaan muuttaneiden karjalaisten kesänviettopaikkoina. Pitäisikö lisätä pääartikkeliin? Kommentin jätti 88.112.81.37 (keskustelu – muokkaukset).

Tässä kaksi linkkiä, joista kannattaa aloittaa lukeminen: Wikipedia:Muokkaa sivuja rohkeasti, Wikipedia:Merkitse lähteet ja sitten ei muuta kuin muokkaamaan. -tKahkonen 24. kesäkuuta 2008 kello 18.30 (UTC)