Keskustelu:Tulukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Nykyään on saatavana magnesium-tuluksia." Magnesium tuluksia ei kuitenkaan mainita lähteessä toisin kuin artikkelin ilmoittaja antaa ymmärtää. Magnesium palaa kyllä hyvin ja kirkkaasti, mutta varsinaisessa sytytysraudassa tai myytävissä tuluspuikoissa joilla kipinää jopa märkänä saadaan iskettyä ei magneesiumia kuitenkaan ole lainkaan. Eli nykyään tai koskaan ei ole ollut saatavana magnesium tuluksia. Magnesiumkappaletta josta vuollaan lastuja, jotka palavat kun sytytetään on kyllä armytulusvarusteissa myynnissä, mutta niiden perusteella tuluspuikkojen nimeäminen magnesiuntuluksiksi on täysin järjetöntä. Magnesiumin kun voi tuossa palava lastu tarkoituksessaan korvata bensiinillä, nestekaasulla,talouspaperilla jne. Voiko siis bensiiniä tai sanomalehteä kutsua wikipediassa nimellä myytävät tulukset? Nykyaikaisten myytävien tuluspuikkojen metalliseoksien merkittävin kipinää antava aine on oikeasti Cerium l. Ce –Kommentin jätti 84.240.92.206 (keskustelu)

Järkevämpää nykyisistä teollisuustuluksista puhuttaessa olisi kutsua niitä tuluspuikoiksi, tai firesteeleiksi tai feerro rod tuluksista ja jättää sekoittava ja harhaanjohtava magnesium kirjoituksista kokonaan pois, koska magnesiumilla sitä kipinää tehdä. –Kommentin jätti 84.240.92.206 (keskustelu)

Niissä on tulen tekemisen periaate sama, eli niillä saadaan kipinöitä joilla saa sytykkeestä tulen. Korjasin risat lähteet. --Linkkerpar 16. tammikuuta 2022 kello 10.58 (EET)[vastaa]