Keskustelu:Tulostin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko kirjoitin sama kuin printteri? Samulili 19:54 marras 6, 2004 (UTC)

Joo, samoin kuin tulostin, jota mielestäni kannattaisi suosia otsikossa. --Jonik 15. elokuuta 2005 kello 16:49:40 (UTC)
Asia ei kai ole ihan noin yksinkertainen? Laajimmassa merkityksessään tulostaminen kai viittaa mihin tahansa käyttäjää varten muotoiltuun outputiin, vrt. esim. tulostaa näytölle. Minulla on 1990-luvun alusta muistikuva, että kouluopetuksessa tulostimilla tarkoitettiin paperille tai vastaavalle pinnalle tulostavia tietokoneen lisälaitteita, jotka jaettiin kahteen pääryhmään: kirjoittimiin (eli printtereihin) ja piirtureihin. Matriisikirjoitin oli vakiolaite ja kiekkokirjoitin enemmän tai vähemmän vanhentunutta teknologiaa; jälkimmäisellä ei voinut eikä edelliselläkään juuri kannattanut tulostaa kuvia. Kehittyneemmät matriisikirjoittimet, mustesuihkukirjoittimet ja varsinkin laserkirjoittimet alkoivat niihin aikoihin hämärtää kirjoittimen ja piirturin välistä rajaa. Nykyaikaisen lasertulostimen voi varmastikin ajatella toimivan arkitarpeiksi sekä kirjoittimena että piirturina, joten sanan tulostin käyttö tuntuu luontevalta. Sen sijaan minusta kuulostaa vähän hassulta, jos kiekkokirjoitinta sanotaan kiekkotulostimeksi, eli ainakin historiallisessa mielessä kirjoitin on eri asia kuin tulostin. Täsmennyksiä, mielipiteitä? – Jippe 31. toukokuuta 2007 kello 13.02 (UTC)
Kirjoitin nimitys säilyköön vanhoissa tekniikoissa mutta yleiskäyttöön tulostin? -- Usp 28. toukokuuta 2009 kello 22.40 (EEST)

Monitoimilaite[muokkaa wikitekstiä]

Minusta tuon monitoimilaitteesta kertovan artikkelin (Monitoimilaite) saisi siirtää kokonaisuudessaan tämän Tulostin-artikkelin alle. Erillisenä artikkelina tuo on mielestäni tarpeeton ja sisällötön. Voisihan sen nimeksi harkita myös "monitoimitulostin" ja sijoittaa sen tulostin-artikkeliin?--Cornholio 12. helmikuuta 2010 kello 16.16 (EET)

Matriisikirjoittimien melusta[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa sanotaan: Matriisikirjoittimien ongelmana oli suuri melu. Joidekin esimerkiksi taloushallinnon listojen tulostamisessa käytettyjä suuria pistematriisikirjoittimia tehtiin hiljaisemmiksi siirtämällä ne erilliseen tulostushuoneeseen, jossa oli äänieristystä tai joka oli äänieristetty. Miten tulostimen siirtäminen toiseen huoneeseen tekee itse laitteen hiljaisemmaksi?--BrDead 18. tammikuuta 2012 kello 19.07 (EET)

Lasertulostimien pienhiukkaspäästöt[muokkaa wikitekstiä]

Koskien määrien vaarallisuutta. HS:n artikkeli mainitsee, että "62 testatusta laitteesta lähes joka kolmannesta levisi pienhiukkasia vaarallisia määriä." Eli lähde kuvaa määrät vaarallisiksi; mutta vain kolmasosalla testatuista. Tämä puoltaisi asian mainitsemista samalla sanalla. --Usp (keskustelu) 13. elokuuta 2014 kello 21.05 (EEST)

Tässä on linkki alkuperäiseen tutkimukseen vielä. Alkuperäinen työterveyslaitoksen jutussa ollut linkki ei toimi mutta tämän artikkeli lienee se mistä on kyse. En jaksanut kahlata sitä läpi. Jos siitä löytyy maininta vaarallisuudesta niin kaipa sen voi referoida mutta selvänä asiaa ei minusta voi pitää. Työterveyslaitoksen jutussa ei puhuta vaarallisuudesta. Siinä on myös linkki hieman uudempaan saksalaiseen artikkelikokoelmaan aiheesta. Suomalaisia sanomalehtiä ei voine pitää varsinaisina lähteinä silloin kun ne vain hyvin ohuesti referoivat tieteellisiin tutkimuksiin. --Jawacz (keskustelu) 14. elokuuta 2014 kello 20.23 (EEST)