Keskustelu:Trikiini

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laki taitaa vaatia kuumennuksen vain 70 asteeseen "Lainsäädännön (lihantarkastusasetus, liite 2.) mukaan ehdollisesti hyväksytty liha (siis jotenkin epäilyttävä, voi olla vaikka salmonellaa tai epäilty trikiinitartunta) pitää kuumentaa +70 Celsius -asteeseen."

Lähteestä riippuen trikinien tappamiseen sanotaan riittävän jopa 63 astetta. "Kansainvälisen trikiinijärjestön International Commission on Trichinellosis:n mukaan +62,2 Celsius -astetta tuhoaa trikiinit heti. (Gamble et al. 2000, Vet. Parasitol. 93, 293-408.)

Gracey, Collins & Huey Meat Hygiene 10th ed. 1999 mukaan sianliha pitää kuumentaa +77 Celsius -asteeseen kauttaaltaan. "


PJS: Tuo ylläoleva on kaikki oikeastaan totta... Laki suomessa vaatti ravintoloissa tuohon 70 asteeseen. Jotkut vanhemmat food safety kirjat pelaavat varman päälle ja ehdotavat korkeampia lämpötiloja ettei vain esim. jenkeissä joku pääse haastamaan oikeuteen. Pointti noissa eri lämpötiloissa onkin se että: a) uunien termostaatit ovat epätarkkoja b) kotikäyttöön tarkoitetut lämpömittarit ovat epätarkkoja c) liha pitää saada kylmimmästä kohdastaan tarpeeksi kuumaksi d) pastorointilämpötila

Kohta c on lähinnä sen takia että joskus se mittari ei olekkaan siellä kuumimmassa kohdassa, jolloin joku kohta jääkin alle halutun lämpötilan.

Kohta d taas kertoo sen että ei ole olemassa tiettyä lämpötilaa jossa trikiinit (tai esim. e-coli) kuolevat, vaan se riippuu myös ajasta. Mitä alempi lämpötila sitä pidempään kestää patogeenien täydellinen tuhoutuminen, mutta periaatteessa yli 50C lämpötila riittää (ajat ovat tosin tosi pitkiä). Tämähän on taasen kotikäytössä todella vaikeata varmistaa (ellei omista esim. sous vide laitteistoa) joten yleensä kansalliset ohjeet ovat ylivarovaisia ettei kenellekkään käy vahinkoa. Ja Suomihan seuraa jälkijunassa aina näissä asioissa.

Jenkeissä on jo alennettu selvästi porsaan lämpötilavaatimuksia (USDA sanoo että 145F (63C) riittää, FDA taasen 54C/112min tai 60C/12min), tuolla jotain lisätietoa ja siis myös USDA/FDA sivuilla: http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2011/may/25/pork-cooking-temp

Pjsinc (keskustelu) 4. marraskuuta 2012 kello 18.59 (EET)