Keskustelu:Tipi (intiaaniteltta)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Täyttäisikö tämä asumustyyppiä koskeva artikkeli lupaavan kriteerit? --Kari-kujanpää (keskustelu) 25. syyskuuta 2013 kello 08.38 (EEST)

Oikein mukava artikkeli, koskahan saadaan Kari-kujanpäältä jälleen suositeltu artikkeli! --PtG (keskustelu) 25. syyskuuta 2013 kello 16.41 (EEST)
Suositeltujen kirjoittaminen on vaikeaa, lupaavatkin vaativat työtä. Aiheellinen korjaus tuo Thsekkoslovakian muuttaminen Itävalta-Unkariksi. Eipä vain juolahtanut mieleen. --Kari-kujanpää (keskustelu) 25. syyskuuta 2013 kello 21.21 (EEST)
No, nämä tekemäsi lupaavat ovat laadultaan käytännössä lupaavien parhaimmistoa, ja monet vähintään hyvä artikkeli -kriteerien mukaisia. Ehkä asetat itsellesi turhan korkeat kriteerit lupaavien tekemiseen. Mutta siis pääasia ei toki ole se, mikä pallura yläkulmassa on, vaan hyvälaatuisten artikkelien tuottaminen. Jatka vain valitsemallasi tiellä, kaikki tekee kuitenkin Wikipediaa omien kiinnostusten mukaan. --PtG (keskustelu) 25. syyskuuta 2013 kello 23.04 (EEST)
Hieno. Kannatan lupaavaksi.--Tanár 25. syyskuuta 2013 kello 22.27 (EEST)

Symbol support vote.svg Kannatan, tosin johdannon lausahdus tiipiiden näyttävyydestä verrattuna kotiin on imo omituinen.- –J.K Nakkila (keskustelu) 25. syyskuuta 2013 kello 22.30 (EEST)

Tuo kyseinen lause on suoraan Robert H. Lowien kirjasta, enkä itse näe sitä omituisena. Vertaus kuvaa tiipiin ulkonäöllistä näyttävyyttä noihin kahteen samanlaiseen asumustyyppiin verrattuna. --Kari-kujanpää (keskustelu) 26. syyskuuta 2013 kello 06.14 (EEST)
En tuon takia vastusta, mutta suoraan kirjastahan ei saisi olla ellei sitaatti ole lyhyt tai copyright mennyt. Lupaavaksi joo. --Höyhens (keskustelu) 28. syyskuuta 2013 kello 00.43 (EEST)
Yksi lause ei varmaan ole tekijänoikeusmielessä huolestuttava. Merkitsen lupaavaksi.--Tanár 28. syyskuuta 2013 kello 10.14 (EEST)

Onko mahdollista otsikoida artikkeli uudestaan nimellä "tipi" ja käyttää sitä sanaa läpi koko tekstin? Sanaa "tiipii" ei tule nykyisen suosituksen mukaan käyttää ollenkaan (vaikka se on perinteisesti suomen kielessä käytössä ollut). Tästä asiasta on olemassa useita lähteitä, mm. Andersson & Henriksson 2010, ja muitakin. Olisi hyvä, jos artikkelissa olisi käytössä oikea kirjoitusasu, ei virheellistä.

Image tube (keskustelu) 29. helmikuuta 2016 kello 21.11 (EET)

Ongelma sanan "tiipii" käytössä on se, että vaikka se olisi kielitoimiston hyväksymä, kielitoimiston asiantuntemus intiaanikulttuureiden osalta ei välttämättä riitä. Riippumatta siitä, mitä itse kukin ajattelee oikeaksi (yksityisesti tai sitten kielitoimiston toimesta), intiaanikulttuureihin perehtyneet tutkijat suosittavat korvaamaan sanan "tiipii" sanalla "tipi". Ks. esim. http://uskonnontutkija.fi/2013/12/19/black-elk-puhui-ja-kaikki-kuuntelevat-yha/ sekä Andersson & Henriksson 2010, s. 490. Koska asiantuntijat suosittavat muotoa "tipi" (ja hylkäämään muodon "tiipii"), minusta näinkin hyvä artikkeli asiasta ansaitsee termin oikean kirjoitusasun.

Artikkelissa "Tipi" voi kyllä mainita, että "tiipii" on aiemmin käytössä ollut sanan kirjoitustapa.

Image tube (keskustelu) 29. helmikuuta 2016 kello 21.52 (EET)

Kun artikkeli "Tipi" on jo olemassa, muutin tiipiin uudeksi nimeksi "Tipi (intiaaniteltta)" --Kari-kujanpää (keskustelu) 13. tammikuuta 2018 kello 07.52 (EET)