Keskustelu:Tieteenfilosofia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Ennenkuin muokkaat!! Ks. myös totuus, epistemologia, tieto. Oikea kama oikeaan artikkeliin, ja näiden välille sitten minimimäärä päällekkäistä tavaraa. --Toni 09:28 syys 9, 2004 (UTC)

Teleologinen selitys[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö teleologinen selittäminen lisätä 3. lukuun? Sitä ei ole selitetty siinä, mutta siihen viitataan kohdassa 3.2., funktionaalinen selitys.

Lisäsin linkin teleologiaan. Se riittänee, koska teleologista selittämistä ei tieteessä yleensä hyväksytä. --Tsemii 19:26 loka 3, 2004 (UTC)

Positivismi ja teologia[muokkaa wikitekstiä]

Kohdassa 4: tieteenfilosofian historia on Comten esittämä ajatus, että positivistiset tieteen metodit erottavat teologian ja metafysiikan tieteestä. Tämä kommentti sopii Comten aikaan. Silloin teologia oli vielä usein uskonnollisen ajattelun jäsennelty muoto ja teologian kohteena katsottiin olevan "itse transsendentti", eli positivististen menetelmien ulkopuolinen "todellisuus". Nykyiseen akateemiseen teologiseen tieteeseen tämä lyhyt muotoilu sopii huonosti. 1800-luvun lopulta asti akateemista teologiaa on tehty hyvin positivistisin ja empiristisin ihantein, eikä sillä ainakaan akateemisena tieteenä ole Comten aikaista merkityssisältöä, joka liittäisi sen tieteestä erilleen ja samaan yhteyteen "klassisen" metafysiikan kanssa. Ehdotan, että tämä Comtea siteeraava lause kirjoitetaan muotoon "Auguste Comte (1798–1857) perusti positivismin, joka hänen käsityksensä mukaan erotti teologian ja metafysiikan tieteestä." HLehtola 30.5.2006

Hyvä huomio. Minun puolestani voit muuttaa kohdan ehdottamaasi muotoon. --Tsemii 31. toukokuuta 2006 kello 19.23 (UTC)