Keskustelu:Tieteellinen luokittelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Mistä lähteestä domeeni-sana on peräisin? Suomen kielessä puhutaan yleensä yläkunnasta (lat. superregnum). --Hippophaë 20. lokakuuta 2005 kello 17:08:20 (UTC)

nähtävästi joku suomentanut superregnumin englanninkielisestä nimestä Domain? Gyllenhali 21. lokakuuta 2005 kello 19:26:28 (UTC)

Tieteellinen luokittelu[muokkaa wikitekstiä]

Kannattaisiko nimi Tieteellinen luokittelu muuttaa muotoon Kasvitieteellinen luokittelu? Kaakaota voidaan luokitella myös muiden tieteiden kautta, esimerkiksi ravitsemustieteen näkökulmasta ravintoaineina. http://www.fineli.fi/foodlist.php?name=K%&lang=fi Auru Aro 14. tammikuuta 2006 kello 21.28 (UTC)

Jaa, että eläimet ja muut eliöt luokiteltaisiin kasvitieteellisesti? – linnea 14. tammikuuta 2006 kello 21.57 (UTC)

Kaikki korkeammat taksat tai suuremmat luokat (domeeni, heimo, alalaji yms) pitäisi kirjoittaa ilman kursivointia. Ainoastaan suku ja laji kursivoidaan. Tämä ongelma näyttää olevan kaikissa suomenkielisissä sivuissa. https://en.wikipedia.org/wiki/Binomial_nomenclature#Other_ranksMikkopoika (keskustelu) 20. lokakuuta 2014 kello 00.31 (EEST)[vastaa]

Mieluummin biologinen tai taksonominen luokittelu[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko nykyisen otsikon muuttaa?

Biologinen tai taksonominen luokittelu olisi parempi termi, 
kun sivun sisältö on nykyinen. Biologisia luokitteluja tutkii  
systematiikka-niminen tieteenala. 

Lisäksi esim. kirjastoluokitteluja voidaan myös pitää tieteellisinä luokitteluina, jotka kuuluvat kirjastotieteen alaan.

Sivu Taksonomia on nyt ohjattu tälle sivulle Tieteellinen luokittelu. Edelleenohjaus tulee poistaa, koska taksonomia on kuitenkin ennemminkin tekeminen (tieteenaala) ja luokittelu on tekemisen tulos tai kohde, joten edelleenohjaus on ristiriitainen.

Nämä ovat selvästi kaksi eri asiaa:

16. huhtikuuta 2006 kello 18.47 (UTC)

Suomen kielessä käytetään nimeä tieteellinen luokittelu. Vastaavasti eliöllä on tieteellinen nimi. Sanaa taksonomia en ole kuullut käytettävän muissa yhteyksissä kuin eliöiden luokittelussa, vaikka se ei toki sulje pois mahdollisuutta, että sitä käytettäisiinkin muualla. Vieraissa kielissä samaa kantaa olevalla sanalla saattaa olla myös muita merkityksiä, mutta niitä välttämättä suomenneta samalla sanalla. --Hippophaë 16. huhtikuuta 2006 kello 19.51 (UTC)
Yleinen suomalainen asiasanasto (VESA) ilmoittaa, että sanaa taksonomia ei käytetä ja sen korvaava termi on systematiikka. [1]. Tässäkin tosiaan rajautuu taksonomian käyttö vain biologisen luokittelun tutkimukseen. Muualla käsite on siis ehkä muuttunut laajemmaksi kuin Suomessa (siis eng. wikipedian mukaan). Olet silti varmaan samaa mieltä siitä, että systematiikka ja tieteellinen luokittelu ovat eri asia. Tein siksi taksonomia -sivun uusiksi ja poistin edelleenohjauksen. Sisältöä voisi sitten ehkä 'suomalaistaa'? Pihka 16. huhtikuuta 2006 kello 21.12 (UTC)

Congretulations[muokkaa wikitekstiä]

I am a contributor to the Romanian Wikipedia and I’d like to congratulate the author of the subchapter „Pieni sanakirja”, which establishes correspondences between systematic units in more languages. Without speaking Finnish, I can recognise the Finnish names of the systematic units using their Latin or English equivalents. Once again congretulations! --Jeangrg 9. elokuuta 2006 kello 19.52 (UTC)

Tieteellinen luokittelu vs. Systematiikka vs Taksonomia[muokkaa wikitekstiä]

Sivujen Tieteellinen luokittelu, Systematiikka ja Taksonomia sisältö on minusta sekavasti organisoitu. Samoja asioita esitellään eri sivuilla (Systematiikka-sivun tekstistä suuri osa on samaa kuin Kunta (biologia) -sivulla, osa on samaa asiaa kuin Laji-sivulla), eikä käsitteiden suhdetta toisiinsa esitetä selkeästi.

Yksi ongelma tässä on se että taksonomia, systematiikka ja luokittelu ovat pitkälti päällekkäisiä käsitteitä, joidenkin mukaan jopa synonyymejä. Usein systematiikalla tarkoitetaan enemmän luokittelun teoriaa, taksonomialla käytäntöä (monella sivulla käytetty lähde, myös Biologian sanakirja (Tirri ym.)).

Miten tilannetta voisi parantaa? Onko sivujen välillä jokin logiikka, jota en nyt hahmota oikein? Kannattaisiko kaikki tieto aiheesta laittaa Tieteellinen luokittelu-sivulle (mikä merkitsisi Systematiikka-sivun poistamista)?

Mheikkin 29. tammikuuta 2007 kello 16.15 (UTC)

Kuten näet yllä, samaa ovat pohtineet muutkin. Minä ehkä ohjaisin sekä systematiikan että taksonomian tänne ja selittäisin kaikki termit erikseen täällä (ja juuri tuon niiden epämääräisyyden). Tiedä sitten, olenko mielipiteni kanssa yksin... Kannattanee vilkaista vastaukseni myös Keskustelu:systematiikka-sivulla, vaikken sielläkään osannut tätä kysymystä ratkaista:-) --albval 4. helmikuuta 2007 kello 20.50 (UTC)
Systematiikan voisi minustakin yhdistää ja ohjata Tieteelliseen luokitteluun. Taksonomian voinee pitää omana sivunaan, jos sillä on merkityksiä muuallakin kuin biologiassa (en tästä puolesta niin tiedä). --Mheikkin 5. helmikuuta 2007 kello 17.55 (UTC)
CD-Facta (2005) sanoo seuraavaa: "taksonomia (< kreik.), systematiikka, eliölajien luokittelu." Taksonomia-artikkelissa on siis kaikki tieto näihin kolmeen termiin liittyen. Minusta sama voitaisiin tehdä täällä, mutta kuitenkin täsmentää johdannossa kunkin käsitteen eroista tietyissä tulkinnoissa. Näin vältyttäisiin päällekkäisyyksiltä, ja tieto voitaisiin jäsentää ymmärrettävästi nykyisen lievän sekamelskan sijaan. Termien ero on lähinnä määritelmässä eikä aihepiirissä, joten niille tuskin saadaan kovin helposti omaa sisältöä eri artikkeleihin. Taksonomia- ja systematiikka-termejä käytetään muillakin aloilla, mutta niiden ensisijainen merkitys lienee biologinen. Jos tämä ei kohtaa vastustusta, voin jossain vaiheessa koettaa yhdistää artikkelit yhdeksi kunnon artikkeliksi. –Vzb83 15. maaliskuuta 2007 kello 18.39 (UTC)
Tee se kaikin mokomin. Samaa olen näet itsekin ajatellut jo pitkään, mutta laiskuus on vaan estänyt tarttumasta toimeen. Kyselin tuossa jossain vaiheessa termien (sytematiikka ja taksonomia) eroja laitoksen emerituksiltakin (joista yksi on jopa ollut tekemässä biologian sanakirjaa) ja heidänkin mielestään jako on jokseenkin keinotekoinen. --albval 16. maaliskuuta 2007 kello 11.41 (UTC)

Kursiivi pitäisi poistaa paitsi suku- ja lajinimistä[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni taksonimallineita voisi muuttaa niin, että vain suku- ja laji -kohdissa on kursiivi. Itse en osaa. Käsittääkseni näin on sovittu kansaivälisessä käytännössä. –Kommentin jätti 172.56.20.200 (keskustelu)

Niin on jo sovittu eräässä kahvihuonekeskustelussa. Ainakin minä ja Jmk (ja varmaan joku muukin) poistamme kursiiveja sukua ylemmistä taksoneista. Olisi hyvä jos olisi ennemmän jotka tekevät tätä.--Parantaja asiantuntija (keskustelu) 20. marraskuuta 2016 kello 11.40 (EET)[vastaa]
Tässä linkki keskusteluun.--Parantaja asiantuntija (keskustelu) 20. marraskuuta 2016 kello 11.42 (EET)[vastaa]