Keskustelu:Teno (joki)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mistä palautukset? Ei joesta tee eri jokea se että se virtaa maahan, jossa puhutaan eri kieltä; Tenojoki on suomenkielinen nimi, Tana norjankielinen ja Deatnu saamenkielinen nimi, ja näiden kielten puhujat käyttävät (noh pitäisi käyttää) joesta omankielistään nimeä koko sen pituudelta. Itse pituudessa ei pitäisi olla mitään epäselvää, joki alkaa Kaarasjoen ja Inarijoen yhtymäkohdasta Karigasniemeltä ja laskee mereen. Karigasniemeltä yläjuoksulle ei ole Tenojokea, vaan Kaarasjoki ja Inarijoki, joista molemmista voi laittaa omat artikkelinsa. --Oami 28. toukokuuta 2006 kello 10.22 (UTC)

Oikea nimi on Teno, ei "Tenojoki"[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimeksi pitäisi vaihtaa Teno, koska se on ilman muuta ensisijainen nimimuoto. Nimimuoto Tenojoki on sekundaari, eikä se ole oikeastaan ollenkaan käytössä paikallisten asukkaiden keskuudessa. Kyseessä on jonkinlainen (lapin)kirjallisuudessa syntynyt selittävä nimimuoto, jolla on haluttu selventää lukijalle että nimi viittaa juuri jokeen. Samanlaisia nimimuotoja tapaa myös joskus Suomen järvien nimissä, esim. "Puulavesi", "Keitelejärvi" jne. (oik. Puula, Keitele). --88.193.41.159 20. lokakuuta 2011 kello 06.09 (EEST)

Taidat olla oikeassa. Ainakin Maanmittauslaitoksen Kansalaisen karttapaikalla (joka on Wikipediaan hyväksytty nimistölähde) joen nimiksi on merkitty Teno ja Deatnu. --Compance 20. lokakuuta 2011 kello 18.39 (EEST)
Artikkeli siirretty. --Compance 22. marraskuuta 2011 kello 23.00 (EET)
Toisaalta voi kysyä, eikö tämä joen nimi ole Suomen kielessä sanan ensisijainen merkitys. Silloin nimi olisi täsmenteettömänä. Norjan kunta tai kylä ovast varmasti vähemmän ensisijaisia merkityksiä.--Urjanhai (keskustelu) 10. helmikuuta 2018 kello 18.55 (EET)

Pituus[muokkaa wikitekstiä]

Tietolaatikon ilmoittamaa pituutta 250 km on vaikeaa johtaa artikkelin muista tiedoista: 152 km rajajokena ja 50 km Norjassa. Norskien Wikipravda ilmoittaa pituudeksi 213 km Inarijoen ja Kaarasjoen yhtymäkohdasta ja 366 km kauimmaisesta lähteestä, paitsi nynorskiksi, jonka mukaan pituus on 348 km. Tässä voisi olla sijaa pikku täsmennykselle. --Gronroos (keskustelu) 13. elokuuta 2019 kello 22.50 (EEST)