Keskustelu:Televisio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisikohan hyvä jakaa artikkeli jatkossa esimerkiksi artikkeleihin "televisio" ja "televisiokanavat"? Nythän tuossa lähinnä vaan listataan Suomessa nähtäviä kanavia. --Ekeb 5. joulukuuta 2005 kello 07:27:16 (UTC)

Tappinen näköjään hoiti homman, nyt näyttää paljon paremmalta. --Ekeb 6. joulukuuta 2005 kello 07:41:10 (UTC)

Televisio sana?[muokkaa wikitekstiä]

Osaisiko joku lisätä artikkeliin sen mistä sana televisio juontuu. Äskettäin artikkelia lukiessani moinen puuttuva tieto jäi häiritsemään mieltäni.--Olffi69 4. helmikuuta 2006 kello 11.57 (UTC)

Pikselit[muokkaa wikitekstiä]

Olisi hyvä myös ilmoittaa television historiasta se, mikä oli TV-kuvan alkuperäinen pikselitarkkuus, mikä se sitten oli kun tuli väri, ja mikä se sittemmin oli 70- ja 80-luvuilla. Ja tietenkin mikä se on nykyään tarkkapiirtoaikanamme. -- Vinksu 15. helmikuuta 2011 kello 02.13 (EET)

Onhan tuolla jotain juovalukuja. Analogisten kuvaputkitelkkareiden näytöntarkkuutta ei oikein pikseleinä voi ilmoittaa. --Otrfan 15. helmikuuta 2011 kello 02.16 (EET)
Kuvan tarkkuuden voi ilmoittaa suunnilleen pikseleinä. Tai siis sen informaatiosisällön. Otetaan kuva näytölle: jos sitä zoomaa vähänkin isommaksi, informaatio kuvassa ei kasva, kuva sumenee. Tätä rajaa ajan takaa. Mikä oli suunnilleen 60-luvun TV:n pikselikoko? -- Vinksu 15. helmikuuta 2011 kello 02.36 (EET)
Jos oikein ymmärsin enkkuartikkelin, Euroopassa on 60-luvulta ollut käytössä PAL, jonka resoluutio on 768 x 576. --ML 7. maaliskuuta 2011 kello 16.59 (EET)
Ei ole ainakaan alkujaan resoluutio ollut noin iso, ei missään nimessä. Vanha 3/4 TV on paljon epätarkempi. Ainakin siis vastaanotin, en tiedä lähetystarkkuutta. Muistelen vain lapsuuteni mustavalkotelevisiota. Jo minun hyvin vanhat videonauhani todistavat sen, että epätarkkaa oli... Mutta oli miten oli, nämä tiedot pitäisi kirjoittaa artikkeliin eikä tähän keskusteluun. -- Vinksu 7. maaliskuuta 2011 kello 21.02 (EET)
Muistan ainakin lapsena analogiatelkan toistaneen Amigan 640*200 -resoluution (640*400 -resoluutio oli sietämättömän välkkyvä lomitettu tula, mutta sekin oli Amigan, ei tv:n ominaisuus). Toki kuva oli paljon kehnompi kuin digitaalisessa monitorissa, mutta varsinaisesti resoluution puutteesta ei käsittääkseni ollut kyse. Keskustelun voisi tosiaan siirtää Kysy vapaasti -alueelle. --ML 8. maaliskuuta 2011 kello 00.14 (EET)

TV-käsitteenä[muokkaa wikitekstiä]

Osaako joku sanoa miten televisio tänä päivänä eroaa esim. tietokoneen näytöstä? Mikä on perinteisen TV katselun ja tietokoneen kautta taphtuvan samanaikaisen TV katselun ero? Kun katson TV:tä kännykästä katsonko silloin TV:tä? Televisio on jo mielestäni käsitteenä menettänyt osan merkityssissällöstään. Tämä ei mielestäni ihan tule selväksi. Kommentin jätti 128.214.203.87 (keskustelu)

Et oikeastaan katso TV:tä katsoessasi kännykkää: katsot TV-ohjelmaa kännykästä. Vastaavasti TV:tä ei voi katsoa tietokoneen näytöllä netistä. TV:n katselu on historiallisesti ihan erilainen ilmiö. Aluksi se yhdisti ihmisiä ja perheitä, kun he kokoontuivat katsomaan ohjelmaa iltaisin. Myöhemmin se erotti ihmisiä ja perheitä, kun jokaisella oli oma TV ja jokainen halusi omassa huoneessaan katsoa mieleistään kanavaa. Joskus oli siis ihmisyhteisö, tyypillisesti perhe, joka katsoi TV:tä yhdessä, ja sitä ainoata kanavaa, koska joka kodissa oli vain yksi TV. Toisaalta monia kanaviakaan ei ollut, joten useammalle vastaanottimelle ei ollut tarvetta. Vaihtoehtoja ei ollut. Oli olemassa yhtenäiskulttuuri. TV:n varhaisempi historia on aika olennaisesti yhtenäiskulttuurin historiaa. Oli olemassa ohjelmia jotka jäivät historiaan ja joita katselemalla sukupolvet kasvoivat. -- Vinksu 16. marraskuuta 2011 kello 21.18 (EET)

Kartan värit[muokkaa wikitekstiä]

Tuosta "milloin tv-lähetykset alkoivat eri maissa" -kartasta ei ole juurikaan apua, kun siinä olevat värit ovat ristiriidassa sen alapuolella olevien selitysvärien kanssa. JVilis (keskustelu) 30. joulukuuta 2013 kello 11.03 (EET)

Katselun yleisyys[muokkaa wikitekstiä]

Voisiko artikkelissa olla miten paljon ihmiset katsovat keskimäärin televisiota? Katsovatko nuoret enää nykyään televisiota? Varmaan jotain voisi olla televisiomainonnasta? --Hartz (keskustelu) 7. joulukuuta 2014 kello 16.11 (EET)

Hyvä, mutta eri artikkelissa. Tulee sekava, jos samaan artikkeliin laitetaan katselutavat, mainokset, ohjelmat jne. --Wähäwiisas (keskustelu) 7. joulukuuta 2014 kello 17.03 (EET)
Pitäisikö sitten olla erillinen artikkeli Television katselu? --Hartz (keskustelu) 7. joulukuuta 2014 kello 17.08 (EET)
Hyvinkin, jollei aihetta jo muussa artikkelissa käsitellä. En ole tutkinut. --Wähäwiisas (keskustelu) 7. joulukuuta 2014 kello 17.11 (EET)
Yksi mahdollisuus olisi siirtää televisio-vastaanotin teknisenä laitteena ja televison historia omiksi artikkeleiksi, en-wikistä löytyy en:Television set ja en:History of television-artikkelit. Vilkapi (keskustelu) 7. joulukuuta 2014 kello 18.33 (EET)
Tuo voisi olla paras ajateltavissa oleva vaihtoehto eli =>Television historia, jonka osana olisi katselun yleisyyttä aikaisemmin ja nykyään. --Hartz (keskustelu) 7. joulukuuta 2014 kello 18.46 (EET)