Keskustelu:Tekniikka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

mielestäni johdanto-osa voisi olla tässä lyhyempi. --Juan ramirez 7. toukokuuta 2008 kello 14.43 (UTC)

Määritelmä[muokkaa wikitekstiä]

Pyydettiin selventämään miksi artikkelin määritelmä "Tekniikka on väline, jolla ihminen säilyy hengissä luonnossa" on hölmö ja virheellinen. No vaikka siksi että tekniikka ei ole väline. Tai siksi että tekniikkaa voi käyttää ihmisen tappamiseen eikä hengissä säilymiseen. Tai siksi että tekniikkaa voi käyttää vaikkapa kaupungissa tai avaruudessa eikä luonnossa. Tarviiko jatkaa? Kekkone (keskustelu) 6. maaliskuuta 2012 kello 10.43 (EET)

Niin, kryptisesti tuo ehkä oli kirjoitettu, mutta avataanpa vähän. Tekniikka ja teknologia erotetaan nykyään toisistaan siten, että teknologia käsittää tekniikan tekemiseen tarvittavan tiedon. Teknologia on oppi tekniikasta. Tekniikkaan taas sisältyy teknologian lisäksi myös kaikki ihmisen valmistamat artefaktit, tekniikka on siis laajempi käsite kuin teknologia. Nyt lisätty määritelmä on puutteellinen, koska se pitää tekniikkana vain menetelmiä. No, joka tapauksessa menetelmiäkin voidaan pitää välineinä jonkin asian saavuttamiseksi eli tuokin määritelmä katsoo tekniikan välineeksi. On olemassa instrumentalismiksi kutsuttu tieteenfilosofia, joka katsoo että tiede on vain tekninen väline paremman tekniikan tuottamiseksi. Tekniikan käyttäminen ihmisen tappamiseen on tietenkin mahdollista, mutta tuon hengissäsäilymis-ajatuksen idea on tuoda esille se, että ihmiskunta yhteisönä ja lajina on täysin riippuvainen tekniikasta. Tämä tarkoitus on huomattavasti oleellisempi kuin sivuvaikutuksena pidettävä tappaminen. Luonto käsittää myös kaupungin ja avaruuden ainakin luonnontieteellisessä mielessä ja sen tutkimuskohteena. Ihminenkin on osa luontoa. Kauneus on katsojan silmässä. Nykyisen määritelmän mukaan tekniikka ihmisen sisällä (sydämentahdistin, tekonivel, lääkkeet) ei kuulu tekniikkaan. Ehkä tuo vanha määritelmä ei ollutkaan niin hölmö. No, ei jäädä sitä murehtimaan, kun tuo määritelmä oli lähteetön. Vilkapi (keskustelu) 6. maaliskuuta 2012 kello 19.18 (EET)
Näkyy tulevan päällekkäisiä muokkauksia siitä, kuuluuko välineet tekniikkaan vai ei. Tuon nykyisen määritelmän lähde on vanhentunut. Kuten artikkeli itse kertoo, niin tekniikka sisältää sekä tekniikan välineet että opin tekniikasta eli teknologian. Nykyinen määritelmä on siis teknologian määritelmä ei tekniikan. Tekniikka on laajempi käsite kuin teknologia. Myös Wikipedian koko luokitus perustuu siihen, että kaikki rakennukset, koneet ja muut välineet sisältyvät tekniikkaan. Vilkapi (keskustelu) 25. tammikuuta 2013 kello 19.53 (EET)

Tekniikka-sanan muita merkityksiä[muokkaa wikitekstiä]

Facta 2001 tietosanakirjan mukaan Tekniikka on myös vuosina 71-82 ilmestynyt aikakausilehti Wikiman897 (keskustelu) 25. marraskuuta 2012 kello 17.46 (EET)

Sanan "tekniikka" erään merkityksen/eräät merkitykset voisi korvata sanalla "insineria" (vrt. ingegneria (it.), ingeniería (esp.), ingénierie (fr.) tai "ensineria" (vrt. engineering (engl.)(ned.))