Keskustelu:Tallelokero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Talletus?[muokkaa wikitekstiä]

En ollut aiemmin miettinyt, mutta onkohan pankin tallelokeroon tavaroiden laittaminen sittenkään talletus. Ennemmin kyseessä lienee säilytystilan vuokraaminen pankilta, jota ensisijassa säätelee asiasta tehty sopimus asiakkaan ja pankin välillä. Pankkihan ei vastaa lokeron sisällöstä (tämä lukee ainakin Nordean tallelokeroiden vuokraehdoissa) eikä edes tiedä, mitä siellä on. Oikeustoimessa on talletuksen piirteitä kyllä, mutta ehkä ei voida sanoa, että kyseessä on talletus, jota säätelee kauppakaaren 12 luku. --Pxos (keskustelu) 27. syyskuuta 2013 kello 11.33 (EEST)

Hmm, tuon käsityksen sain Talletus-artikkelista, jota sinäkin olet näemmä muokannut. Artikkeli on huonosti viitteistetty, mutta jos yrittää lukea kauppakaaren 12. luvun vanhahtavaa kieltä ammoisena oikeustieteen pääsykoe-dropoutina, niin eikös siinä tunnuta puhuvan tavarasta eli esineistä ja niiden tallettamisesta? –Kotivalo (keskustelu) 27. syyskuuta 2013 kello 12.52 (EEST). (Huom! Linkki "Talletus" on muutettu jälkeenpäin ohjaamaan siirrettyyn artikkeliin, jotta keskustelukommentin mielekkyys säilyy ehjänä siirrosta huolimatta. Linkin muuttanut Pxos (keskustelu) 22. huhtikuuta 2014 kello 23.11 (EEST).)
No ei sanamuodoista vielä voi päätellä asiaa. Esimerkiksi rahan tilillepanoa kutsutaan myös talletukseksi vaikka kyseessä on velka. Talletuksessa pitäisi mielestäni olla yksilöity esine, jonka säilyttämisestä tehdään sopimus niin, että talteenottaja sitoutuisi pitämään siitä huolta. Nyt kyseessä on vain laatikko pankkiholvissa, jonka sisällöstä pankki ei vastaa lainkaan. Pankkia vastaan ei voi esittää mitään väitteitä siitä, että esine on hävinnyt, tuhoutunut tai vahingoittunut säilytyksen aikana, mikäli itse lokerolle tai holville ei ole tapahtunut mitään. Artikkelissa Talletus lukee "[t]alteenottajan on huolehdittava talteenuskotusta omaisuudesta "kuin omastaan" ja hänen on palautettava talletettu esine (tallekalu) samassa kunnossa kuin se oli talletettaessa." Tähän pankki ei sitoudu ollenkaan, koska esineitä ei ole mitenkään yksilöity. Hotellissa taasen tavaran antaminen reseptsuunin hoidettavaksi on selkeä talletus mutta oman huoneen "safe boxiin" laittaminen ei ole. Hotelli ei voi vastata huoneissa olevien lokeroiden sisällöstä eikä asiakas voi väittää, että henkilökunta on varastanut hänen sinne laittamansa kultaharkon. --Pxos (keskustelu) 27. syyskuuta 2013 kello 20.31 (EEST)
Taidatpa olla oikeassa. Pankkien tallelokerobisnestähän tosiaan luonnehtii se, etteivät he ikään kuin haluakaan tietää mitä esineitä tai asiakirjoja niihin laitetaan. Hyvä kun otit kauppakaari-viittauksen pois. –Kotivalo (keskustelu) 27. syyskuuta 2013 kello 20.42 (EEST)


Lisäyksenä muutamia otteita Nordea-pankin asiakirjasta "Tallelokeron yleiset ehdot". --Pxos (keskustelu) 27. syyskuuta 2013 kello 21.00 (EEST)
Nordean ehdoista käy ilmi, että sopimus muuttuu talletukseksi (suljettu säilytys), kun lokero on avattu ja sen sisältö luetteloitu. Pankki sitoutuu hinnaston mukaista korvausta vastaan säilyttämään arvokkaan omaisuuden 10 vuoden ajan. Tämä on talletus, ja pankki vastaa siitä, että sisältö ei poikkea luettelon mukaisesta ja että sisältö ei vahingoitu. --Pxos (keskustelu) 27. syyskuuta 2013 kello 21.12 (EEST)