Keskustelu:Taiwan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olisiko syytä siirtää artikkeli nimelle Taiwan? Kyseisellä nimellä on jo artikkeli, joka on kertovinaan pelkästä Taiwanin saaresta mutta sisältääkin vain päällekkäistä tietoa tämän artikkelin kanssa ja olisi siksi yhdistettävä. Wikipedian käytäntö valtioartikkelien nimien suhteen näyttää olevan epälooginen (esim. Pohjois-Korea, mutta Korean tasavalta eikä Etelä-Korea ja Kiinan tasavalta, mutta Kiina eikä Kiinan kansantasavalta). Yhtenäisyyden vuoksi pitäisi siis valita joko virallinen linja tai suosia kutsumanimiä, mutta en ainakaan vielä ota kantaa, kumpi sen pitäisi olla. –Vzb83 26. marraskuuta 2005 kello 19:14:21 (UTC)

Artikkelin otsikko on myös hämäävä - otsikko antaa ymmärtää, että artikkeli kertoo Kiinasta. --Finlandia 26. marraskuuta 2005 kello 19:20:07 (UTC)
Näköjään myös Kotuksen valtionnimiluettelo käyttää Taiwania ja mainitsee vaihtoehtona vain "Kiinan maakunta Taiwanin". Artikkelien yhdistäminen Taiwan-nimen alle lienee siis paikallaan, kunhan joku siihen jaksaa ryhtyä. –Vzb83 27. marraskuuta 2005 kello 11:44:49 (UTC)
Jos tämä halutaan nimelle Taiwan, kannattaisi saaresta kertova artikkeli mieluummin sitten siirtää vaikka nimelle Taiwan (saari). Yhdistäminen ei ainakaan selkeyttäisi tilannetta. --Hasdrubal 21. tammikuuta 2006 kello 19.01 (UTC)
Kotusin tehtävänä ei ole politikointi, ja tässä tapauksessa se vain noudattaa hallinnoijansa, Suomen valtion, virallista Yhden Kiinan politiikkaa. Tämän katson olevan ristiriidassa neutraalin näkökulman kanssa, ja siksi kannatan nyt puheenalaiselle alueelle nimenomaan nimeä Kiinan tasavalta. --Oami 8. kesäkuuta 2006 kello 14.19 (UTC)

-Artikkelihan kertoo Kiinan hallituksen hallitsemasta maasta. Kiinan tasavallan hallitushan perustettiin 1927 Nanjingissä, eikä sitä ole lakkautettu tai lopetettu, vaan nykyisellä hallituksella suora yhteys Nanjingin hallitukseen. Ja jos artikkeli ei kerro Kiinasta, niin voisitteko kertoa, mikä on Kiinaa, ellei alue, jolla kiinalaiset ovat enemmistönä ja jossa hallitsee Kiinan hallitus? Kunnioittaen teidän - 80.220.202.179 /Käyttäjä:Totuus

Ei artikkeleja pidä yhdistää! Artikkeli Kiinan tasavalta kertoo Kiinan valtion hallituksesta (Oltiin sen laillissuudesta mitä mieltä tahansa) ja sen hallinnoimasta maasta ja artikkeli Taiwan Taiwanin saaresta ja Taiwanista, Kiinan maakunnasta! -Totuus

Artikkelin nimi pitäisi olla Wikipedian käytäntöjen mukaisesti Taiwan, koska se on yleiskielessä käytetty nimi valtiosta --Cyborg Orangutan model-123 4. lokakuuta 2007 kello 13.29 (UTC)
Komppaan. Artikkeli on mielestäni selkeästi väärällä nimellä. Ohje:Tyyliopas/Artikkelin nimi mukaan nimen pitäisi olla Taiwan.--Teveten 14. tammikuuta 2008 kello 16.11 (UTC)

Voisiko joku täsmentää, miltä osin Politiikka-osio on virheellinen. Sekavaahan tuo on, mutta sitähän se politiikka on, kun kiistellään alueista. --Vnnen 17. tammikuuta 2008 kello 15.43 (UTC)

Eikö Taiwan (saari)-artikkelin voisi siirtää maantiede-osioon. Eihän Islannillekaan ole kehitetty kahta päällekkäistä artikkelia, joissa toisessa käsitellään saarta ja toisessa saaren hallintoa. Sama koskee Kypros-artikkeleita.

Olen samaa mieltä. Ei ole mitään todellista syytä pitää tätä artikkelia: Taiwan (saari) erillisenä. --ML 27. tammikuuta 2007 kello 19.10 (UTC)
Jo on idioottimaista, kannatan ehdotusta. --kallerna 4. lokakuuta 2007 kello 13.30 (UTC)
Minä myös. -- eräs !!!!!adeen!!!!! (turhuudet/tärkeydet) 18. marraskuuta 2007 kello 16.18 (UTC)
Eikö jokaisesta saaresta ole syytä olla artikkeli? Entä Kiinan tasavallan vapautettujen alueiden muut saaret? Eiväthän vapautetut alueet mene yksi yhteen Taiwanin saaren kanssa. --80.222.85.66 13. tammikuuta 2008 kello 06.54 (UTC)
En käsitä, mitä järkeä olisi tehdä Islannin saaresta Islannin valtiosta erillinen artikkeli, tai Ahvenanmaan saaresta Ahvenanmaan autonomisesta maakuntahallinnosta erillinen artikkeli. Miksi siis Taiwanin? Artikkelia Kyproksen saaresta saattoi jotenkin perustella sillä, että siellä sijaitsee kaksi eri hallintoa, mutta Taiwanissa näin ei ole.--ML 14. tammikuuta 2008 kello 16.17 (UTC)
Islannin tapauksessa erillistä artikkelia saaresta ja valtiosta ei tarvita, koska valtion historia on sama kuin saaren historia, saarella ei ole koskaan ollut muita valtioita, korkeintaan se on kuulunut jonkin ulkopuolisen alaisuuteen. Kyproksen tapauksessa saaren ja valtion historia oli täysin eri asia, lisäksi saarella oli tällä hetkellä kaksi erillistä valtiota. Kiinan tasavallan tapauksessa saari on vain pieni osa valtiota (tällä hetkellä Kiinan tasavalta ei ole tunnustanut Kiinan kansantasavallan olemassaoloa, vaan katsoo Kiinan kansantasavallan olevan itsensä kapinoiva osa). Siten saarelle ja valtiolle tulee ehdottomasti olla erilliset artikkelit. Tilanne muuttuu, jos Kiinat solmivat rauhan, tunnustavat toisensa ja maailman maat tunnustavat Taiwanin itsenäisyyden. Tällöin saari ja valtio voidaan samaistaa toisiinsa samoin kuin Islanti(valtio) ja Islanti(saari). Tämä on toki vain oma idealistinen näkemykseni.--Otso Huuska 14. tammikuuta 2008 kello 18.48 (UTC)
Valtion ja sen maantieteelliseen alueen historia on useimmissa tapauksissa periaatteessa melko erillinen: yleensä nykyinen valtio on syntynyt sen alueen koko historiaa katsottaessa vasta äskettäin, kuten vaikkapa Suomikin. Silti sekä Wikipediassa että muualla on vakiintuneena tapana käsitellä myös alueen vanhempaa historiaa nykyisen valtion yhteydessä (tyyliin "Suomen esihistoria", oli tämä sitten fiksua tai ei, sitä ei kannata yrittää täältä käsin muuttaa). Kiinojen kiista on vahvempi argumentti, joskaan en ole ihan varma, kumpi on enemmän POV: se että Kiinan kansantasavallan näkemys huomioidaan noinkin vahvasti, vai se, että vain nojauduttaisiin de facto-tilanteeseen perustuvaan yleiseen kielenkäyttöön, joka samastaa Taiwanin saaren ja hallinnon. --ML 14. tammikuuta 2008 kello 19.14 (UTC)
Olen samaa mieltä Otso Huuskan kanssa, Taiwanin saari ja Kiinan tasavalta ovat tarpeeksi eri asioita omiksi artikkeleikseen. --Orri 14. tammikuuta 2008 kello 18.52 (UTC)
Vaikuttaa kyllä aika pitkälle Kiinalaiselle propagandalle koko artikkeli. Haluaisin tietää saaren historiasta, varsinkin toisen maailmansodan aikana Japanilaisten hallinnassa, sekä koloniaaliaikaisesta Hollannin hallinnosta ja mitä joudun lukemaan? Historiaa siitä miten joku Kiinan tasavalta on perustettu aikana kun se oli aivan eri valtio kuin nykyään. Saisikos Taiwanille oman artikkelinsa ja Kiinan "kaksi valtiota yksi politiikka" propagandalle omansa.  –Kommentin jätti 80.67.7.141 (keskustelu) 23. tammikuuta 2020 kello 15.57 (EET)[vastaa]
Katso artikkeli Taiwan (saari). --Lax (keskustelu) 23. tammikuuta 2020 kello 16.15 (EET)[vastaa]

Nykyisellään väestörakenneosio on hyvin hämärä. Miten esimerkiksi se määrittelee taiwanilaiset. Miten he eroavat alkuperäisasukkaista? En viitsi itse lähteä muuttamaan noin sekavaa tekstiä, mutta tämä siihen pitäisi saada liitettyä:

Alkuperäisasukkaat ovat malaiji- ja polynesialaiskansojen jälkeläisiä. He asuvat reservaattialuella ja heitä on jäljellä noin 300 000, joka on vajaa 2% väestöstä.[1] --Vnnen 17. tammikuuta 2008 kello 15.06 (UTC)

Korjasin tuota en.wikin mukaiseksi ja lisäsin lauseesi. --TBone 17. tammikuuta 2008 kello 15.58 (UTC)

Paha ristiriitaisuus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa väitetään, että Vatikaani on ainoa Kiinan tasavallan tunnustanut valtio Euroopassa, mutta Artikkelin mukaan Makedonia on viimeisin Kiinan tasavallan tunnustanut valtio. Jossain on vika, vai eikö Makedonia nykyään kuulukaan Eurooppaaan? -82.103.230.176 30. kesäkuuta 2010 kello 11.31 (EEST)[vastaa]

  1. Kimmo Kiljunen: Valtiot ja liput, s. 424. , 2004. ISBN 951-1-18177-7. (suomeksi)

Diplomaattisuhteet[muokkaa wikitekstiä]

Lähteetön taulukko on mitä ilmeisimmin käännetty en-wikin lähteettömästä taulukosta: en:Foreign_relations_of_Taiwan#List_of_countries_with_diplomatic_relations_with_Taiwan --Tappinen (keskustelu) 8. toukokuuta 2013 kello 13.45 (EEST)[vastaa]

Artikkelin nimestä vielä kerran[muokkaa wikitekstiä]

Nykyisessä maailmassa puhutaan Taiwanista eikä Kiinan tasavallasta. Olen sitä mieltä että nimestä pitäisi tehdä äänestys kuten tehtiin aikoinaan äänestys Yhdistynyt kuningaskunta artikkelin nimestä. Minusta Kiinan tasavalta nimi on liian poliittinen ja nimi pitäisi vaihtaa Taiwaniksi. Taiwan on yleisempi nimi ja sen käyttö kansainvälisesti on nykyään paljon laajempi. Taiwan on itse brändännyt termi MADE IN TAIWAN koko maailmassa ja se on myös mediassa esillä nimellä Taiwan. Taiwan on paljon tunnetuimpi nimi kuin Kiinan tasavalta. Toki virallinen nimi on Kiinan tasavalta mutta saari tunnetaan paremmin nimellä Taiwan. Koska Taiwania ei tunnusta montakaa maata ja sillä ei ole pysyvää edustusta YK:ssa juuri nimi kiistan ja virallisen aseman takia Taiwan nimi esiintyy myös kansainvälisessä politiikassa usein kuin nimi Kiinan tasavalta. Urheilussa Kiinan tasavalta käyttää nimeä Kiinalainen Taipei. Jopa kansasta puhutaan termillä taiwanilainen eikä taiwaninkiinalainen. Olisiko äänestys nimestä aloittaa samalla konseptillä kuten Keskustelu:Yhdistynyt kuningaskunta artikkelissa tehtiin. Minusta Taiwan on yleisimpi nimi kuin Kiinan tasavalta. Artikkeli pitäisi siirtää nimelle Taiwan mutta myös rinnakkaisnimeä Kiinan tasavaltaa voidaan käyttää kuten Korean tasavalta vs. Etelä-Korea. Huomioiden sen että Taiwan ei ole kansainvälisesti tunnustettu valtio kun taas Etelä-Korealla on pysyvä edustusto YK:ssa. Wkipedian Taiwan artikkekli pitäisi siirtää nimelle Taiwan (saari) kuten Britannia artikkelin kohdalla on tehnyt saaren kohdalla nimellä Iso-Britannia (saari) joka erottaa valtion ja saaren. Japani esimerkkiä ei pidä vetää tähän kiistaan koska Japani koostuu useasta eri saaresta.Minusta tämän artikkelin nimi pitäisi olla Taiwan ja saari artikkeli pitäisi siirtää nimelle Taiwan (saari)--Ashoka (keskustelu) 15. kesäkuuta 2014 kello 00.31 (EEST)[vastaa]

Keskustelua aiheesta kahvihuoneessa: Wikipedia:Kahvihuone (kielenhuolto)#Taiwan vai Kiinan tasavalta. – Kuohatti 15. kesäkuuta 2014 kello 12.49 (EEST)[vastaa]

Taiwan on saaren nimi ja epävirallisesti käytetty nimi. Ja tämä Taiwan-nimihän mainotaan mutta epävirallisena nimenä. KainaloKarvaDiCha (keskustelu) 12. helmikuuta 2022 kello 09.56 (EET)[vastaa]