Keskustelu:Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä marraskuussa 2019 tehty artikkeli näyttää luodun artikkelin Uskomuslääkintä aiemmalta nimeltään (Vaihtoehtoinen lääketiede) nimeä koskeneen äänestyksen lopputuloksen kiertämiseksi. Sivun tehnyt henkilö on ensin yrittänyt muokata artikkelia uskomuslääkintä mieleisekseen. Kun siinä ei ole onnistuttu, on luotu kylmästi uusi artikkeli samasta aiheesta eri nimellä. Tämä on mennyt seulonnasta valitettavasti läpi. Virhe ei korjaannu sillä, että tuorein muokkaaja valikoi nyt artikkeliin omasta mielestään uskottavia uskomushoitoja ja jättää mielestään vääränlaiset pois ja sekoittaa artikkeliin mukaan kaikenlaista, vieläpä virallisia D-vitamiinisuosituksia, jotka eivät liity aiheeseen mitenkään. Näin isoa periaatteellista valintaa tehdään vieläpä nojautuen muutamaan melko valikoivasti poimittuun lähteeseen. Eli käytännössä: jos on äänestetty, että ns. vaihtoehtoisista tai täydentävistä hoidoista (jota englanniksi asiaan positiivisesti suhtautuvat nimittävät termillä complementary and alternative medicine) käytetään suomeksi termiä uskomuslääkintä, mikä on myös sanastolähteeksi sovitun Kotuksen valinta, ei tämän kiertämistä pitäisi hyväksyä. Eli olisiko tämän artikkelin kumittamisen paikka ja jos merkittävää lisäinformaatiota on, niin sen siirtäminen artikkeliin uskomuslääkintä?--Matthäus Gehägeberg (keskustelu) 14. helmikuuta 2021 kello 17.13 (EET)

Tämä ei herättänyt yhdeksän kuukauden aikana mielenkiintoa. Vaihdan mallineen. Artikkelin saisi poistaa saman tien. Ajatuksena on, että artikkelin nimeämistä koskevaa äänestyspäätöstä, jopa kahta sellaista, ei voisi kiertää perustamalla uusi artikkeli äänestyksessä hävinnyttä muistuttavalla nimellä.--Matthäus Gehägeberg (keskustelu) 29. marraskuuta 2021 kello 18.18 (EET)
Kielitoimistolla on myös vaihtoehto: vaihtoehtolääkintä. Aiheesta käydään aika ajoin julkista keskustelua, eikä termiä uskomuslääkintä lääketieteilijöidenkään piirissä pidetä aina onnistuneena. Ikävää tietysti, että on luotu toinen artikkeli eikä saatu sopua aikaan. --Abc10 (keskustelu) 29. marraskuuta 2021 kello 18.31 (EET)
On varmasti sellainen aihe, että konsensuksen saavuttaminen keskustelemalla on epätodennäköistä. Siksi on jouduttu ratkaisemaan asia kahdesti äänestämällä. Menettelyn tuloksen kiertäminen tällä tavalla häiritsee.--Matthäus Gehägeberg (keskustelu) 29. marraskuuta 2021 kello 18.56 (EET)
Uskomushoito-nimityksellä leimataan ja loukataan monia asiallsita työtä tekeviä ihmisiä. Sillä lyödään samaan saaviin valehoidot ja monia päteviä perinteisiä hoitomuotoja, joiden tutkimisesta ei kukaan rikastu. --Abc10 (keskustelu) 29. marraskuuta 2021 kello 19.15 (EET)