Keskustelu:Suomen hallinnollinen aluejako

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tiedän, että ainakin lääninhallitukset ovat historiaa tänä päivänä, mutta onko silti tuo vanha läänijako yhä maantieteellisesti tai jotenkin vain voimassa? Tällä sivulla kuitenkin puhutaan lääneistä. — LRP;840 (Contact|M) 8. maaliskuuta 2011 kello 18.03 (EET)

Kehitysehdotuksia (oli:Lupaava artikkeli -ehdotus)[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Olen täyttänyt yksityiskohtaisen korjausehdotuksen suosituksia mahdollisuuksien mukaan, päivittänyt tietoja ja lisännyt viitteitä. Ehdotuksella haluan myösherättää keskustelua artikkelin rajauksesta. Huom en-wikin vastaava asia kuitataan tämän artikkelin ensimmäisellä lauseella + maininnalla seutukunnista joita ei enää ole. en:Subdivisions of the Nordic countries. --Tappinen (keskustelu) 19. syyskuuta 2015 kello 18.25 (EEST)

Keskusteluavaukseen tartuttiin kiitettävästi mutta lähes kuukaudessa kukaan ei ole ottanut kantaa lupaavuuteen. Arkistoin näin. --Tappinen (keskustelu) 11. lokakuuta 2015 kello 08.42 (EEST)
Minusta myös historialliset maakunnat voi mainita johdannossa. Oletan että ne ovat identiteetteinä jossain määrin ajankohtaisiakin, koska muuttoliike ja kuntaliitokset ovat vaikuttaneet maakuntiin. --Thi (keskustelu) 20. syyskuuta 2015 kello 00.16 (EEST)
Tietolaatikot on osittain viitteettömiä, esim. mistä tulee Ennuste 2030? J.K Nakkila (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 20.40 (EEST)
Suomen maakunnat- artikkelissa vastaava ennuste tulee Tilastokeskusken sivuilt amutta linkki on kuollut; löysin saman tilaston eri version ja linkkasin edes sinne. --Tappinen (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 20.57 (EEST)
Ok, tosin tuon viitteen luvut poikkeaa noista nyt siinä olevista. J.K Nakkila (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 21.15 (EEST)
Niin poikkeavatkin koska tämä on eri aikaan tehty ennuste. Isompi kuva: pitääkö tämän taulukon olla tässä artikkelissa kun se on myös pääartikkelissa ? --Tappinen (keskustelu) 21. syyskuuta 2015 kello 21.29 (EEST)
Sama kai tuo. Numerot kannattanee korjata nykysen viitteen mukaseksi. Noissa vanhoissa lienee virheitä, esim. Uudenmaan väkiluku tuskin vähenee 2030. J.K Nakkila (keskustelu) 24. syyskuuta 2015 kello 14.47 (EEST)
Jätin tuon tekemättä koska löytämäni viite on vanhempi kuin artikkelissa ilmeisesti käytetty. Olen taas parempien nettiyhteyskien äärellä ja jatkan etsimistä. --Tappinen (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 21.57 (EEST)
Harmillista mutta verkosta löytyy 2004 tehty ennuste maakunnittain ja 2009 ja 2012 vain arviot ennusteen virheestä maakunnittain. EDIT uusimaan ero johtuu siitä että vanhoissa ennusteissa Itä-Uusimaa on erillisenä. --Tappinen (keskustelu) 30. syyskuuta 2015 kello 08.23 (EEST)
Muokkasin artikkelin rakennetta, sillä tuo oli aika sekava. Johdantoon oli heitelty kaikenlaisia tietoja ilman mitään rakennetta. Tästä puuttuu mielestäni vielä jonkinlainen selitys eri toimintojen tarkoituksesta. Kuntien roolista ei esimerkiksi kerrota mitään. Lisäksi onko tarpeellista kolmelle lähes samalle kuvalle? --PtG (keskustelu) 26. syyskuuta 2015 kello 12.47 (EEST)
Kiitos rakenneuudistuksesta. Kaikkia kuvia ei varmaan tarvita mutta mitkä poistetaan ja miten se tehdään rikkomatta noita taulukoita ? --Tappinen (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 21.57 (EEST)
Alla Käyttäjä:Raksa123 linkitti mm. Kunnat ja kuntapohjaiset aluejaot -julkaisun. Siinä oli ainakin hiukan hyviä, tiiviitä määritelmiä joillekin aluejaoille ja niiden tarkoitukselle. Lisäksi muistelen hämärästi että ainakin Suomen kartaston V laitoksessa olisi saattanut jossain vihossa olla samaa, mutta kun muutokset ovat mopeita, niin sen näkökulma on nykyhetkestä katsoen lähinnä historiallinen.--Urjanhai (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 15.28 (EEST)
Kun artikkelin nimi on Suomen aluejako, niin mitä kaikkea tässä artikkelissa pitäisi käsitellä? Alla on aiemman korjausehdotuksen aluejakoja ja joitakin uusia. Ehdotuksen idea oli, että tämä olisi jonkinlainen kokooma-artikkeli erilaisista aluejaoista, kustakin aiheesta olisi väliotsikko ja sitten lukija ohjattaisiin aihetta käsittelevään pääartikkeliin. Mahdollisesti tässä artikkelissa voisi mainita joitakin seuraavista (osa löytyykin jo):
Osa näistä on jo lakkautettu, joten niille voisi olla vaikka oma osionsa artikkelissa tai sitten artikkeli Suomen entiset aluejaot. Jos artikkeli halutaan rajata käsittelemään vain nykymaakuntia, kuntia, aluehallintovirastoja ja ELY-keskuksia, niin johonkin artikkeliin olisi joka tapauksessa hyvä koota mahdollisimman monet Suomea koskevat aluejaot. Yksi vaihtoehto olisi sisällyttää artikkeliin nämä aluejaot, jotka Suomen tilastollinen vuosikirja sisältää kohdassa Maantieteellisiä tietoja. Tästäkin Tilastokeskuksen julkaisusta voi olla jotain hyötyä artikkelin työstämisessä. --Raksa123 (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 01.51 (EEST)
Hieno lista. Mun on vaikea hahmottaa miten sen jäsentelisi sisällysluetteloksi ja hierarkkiseksi rakenteeksi, ettei tästä tulisi "Luettelo entisistä ja nykyisistä Suomen aluejakotavoista". --Tappinen (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 21.57 (EEST)
Tuo "kunnat ja kuntapohjaiset aluejaot" on hyvä, koska siinä on eräille aluejaoille hyviä tiivittä määrittelyjä. Siellä esim. oli tarkemmin määritelty tuo seutukuntien lakkauttaminen: oliko se nyt niin, että niillä ei ole enää virallista asemaa, mutta niitä voidaan käyttää tilastoalueina. Näin ne siis eivät olisi kokonaan lakanneet, so. tulleet olemattomiksi, vaan olisivat vielä käytössä tilastoalueina. Vastaavia määrittelyjä löytyisi, jos kaivelisi myös mualta, varmaan useimmille muillekin aluejaoille. --Urjanhai (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 16.33 (EEST)
Laitoin sen "Lähteet" otsikon alle. --Tappinen (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 21.57 (EEST)
Räiskäisin tuohon nyt jotain aluepoliittisessa suunnittelu- ja kehitystyössä käytetyistä aluejaoista. Se on erittäin mielenkiintoinen aihe josta löytyy runsaasti kirjallisuutta perusoppikirjoista alkaen. Sitä saa vapaasti parantaa. --Urjanhai (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 16.33 (EEST)
Ja tietysti pitäisi pitää kirkkaana mielessä, mikä on "aluejako". Eli jos on en:Administrative division niin se on suomeksi hallinnolinen aluejako. Toisaalta on myös kulttuurisia aluejakoja ja tieteellisiä luokituksia. Tämäkin voi vaatia artikkelin rajauksen suhteen pohdintaa, joka edelleen voi vaatia lähdetyöskentelyaä, joka olisi erittäin mielenkiintoista. --Urjanhai (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 16.33 (EEST)
Tämä pohdinta oli yksi syy tuoda artikkeli keskusteluun joka onkin kiitettävästi virinnyt. --Tappinen (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 21.57 (EEST)
Jeps, itse haluaisin, että olisi erikseen nimenomaan artikkeli hallinnollisesta aluejaosta, jossa ei tarvitsisi luetella kaikkia mahdollisia kymmeniä tapoja, joilla Suomi voidaan jakaa osaan. Jos nuo kaikki Raksa123:n mainitsemat aluejaot kerrottaisiin samassa artikkeleissa, siitä tulisi käytännössä vain raskas luettelo. Erikseen voisi tietenkin olla luettelo Suomen aluejakotavoista tjsp. --PtG (keskustelu) 27. syyskuuta 2015 kello 22.45 (EEST)
Iso osa Raksan mainitsemista entisistä aluejaoista on mainittu ja linkitetty joko kappaleessa "Aluejaon historiaa" tai johdannossa. Lisäsin oman ryhmnsä kirkollisista alueista, laitan seuraavaksi jotain kuntaa pienemmistä alueista. --Tappinen (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 00.11 (EEST)
Olisivatko Suomen kunnat, niistä muodostetut Suomen maakunnat ja maakuntia yhdistelemällä edelleen muodostetut Aluehallintovirastot ja ELY-keskukset ne kaikkein tärkeimmät aluejaot, jotka kuuluvat tähän artikkeliin. Noiden lisäksi Ahvenanmaan itsehallinto on niin merkittävä asia, että se sopii mainita artikkelissa. Kaikille muille mahdollisille aluejaotuksille voisi sitten olla vaikka "Luettelo Suomen aluejakotavoista". Kuntiin liittyy hallintoa, maakunnilla on maakuntavaltuustot ja Ahvenanmaalla maakuntapäivät. Tässä tilastollisen vuosikirjan taulukossa sekä aluehallintovirastoja että ELY-keskuksia pidetään "hallinnollisina alueina". Muista "Kunnat ja kuntapohjaiset aluejaot"-julkaisun jaotuksista seutukunnat ovat nykyään olemassa ilmeisesti vain tilastointia varten, kuten myös tilastollinen kuntaryhmitys ja suuralueet/NUTS-luokitus. Jäljelle jäävä kuntien kielisuhde ei sekään ole hallinnollinen alue. --Raksa123 (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 01.35 (EEST)
Kuulostaa järkevältä. Thin kaipaamat historialliset maakunnat sopivat mielestäni joko koko artikkelin johdantoon tai ainakin maakuntaosan johdantoon. --Tappinen (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 14.08 (EEST)
Oho, tämä olikin vahingossa jäänyt laittamatta tarkkailulistalle, mutta hyvin te olitte tätä osanneet kehittää muutenkin. Eli hist. maakunnat aivan oikein aluejakojen historian alle, nehän olivat läänien edeltäjiä, ja nousivat sitten kansallisen heräämisen aikaan uudestaan esiin kulttuurisessa mielessä.--Urjanhai (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 13.42 (EEST)
Jos noille muille hakee nimiä niin tavallaan vastakohta hallinnollisille maantieteelliset aluejaot. Tai jos haluaisi erottaa vielä tilastolliset, niin "Suomen maantieteelliset ja tilastolliset aluejaot". Tai vaikka vielä edelleen "Suomen maantieteelliset, tilastolliset ja aluepoliittiset aluejaot". Tai sitten vain yksinkertaisesti "Suomen aluejaot", joista hallinnollisilla olisi tässä oma pääartikkelinsa. Tilastollisia olisivat kai seutukunnat nykyisellään (samalla kun ne ovat entinen hallinnollinen aluejako) ja ainakin nuo nutsit, ja taisi kunnillakin olla jotain tilastollisia osa-alueita. Lisäksi on aluepoliittista päätöksentekoa palvelevia aluejakoja, kuten kehitysaluevyöhykkeet ja maatalouden tukivyöhykkeet ym. Maantieteellisiä voisivat olla kaikki muut eri tyyppiset kuvailevat aluejaot, joista niistäkin osaa saatetaan käyttää suunnittelun tukena (esim. maaseutu/kaupunki -aluejaot ym.). Oikeastaan pitäisi kai etsiä jotain alan kirjallisuutta näitä käsitteenmäärittelyjä varten, luulen että jossain perusoppikirjassa voi löytyä jotain määrittelyä.--Urjanhai (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 13.42 (EEST)

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Pitäisikö artikkelin nimen olla Suomen hallinnollinen aluejako, jos tämä rajataan käsittelemään vain hallinnollisia alueita? --Raksa123 (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 01.43 (EEST)

Kuulostaa järkevältä. Siirrän, saa siirtää takaisin jos on vastaperusteluja. --Tappinen (keskustelu) 28. syyskuuta 2015 kello 14.08 (EEST)
Kyllä hallinnolliset vaikuttaa luontevalta kokonaisuudelta. Muista ainakin maantieteelliset aluejaot ovat taas oma kokonaisuutensa. Näistä tavallaan välimuodoiksi jäävät tilastolliset ja aluepoliittiset aluejaot. Nämä kaikki voisivat olla pääartikkeleita suhteessa suppeaan, määritelmänomaiseen artikkellin Suomen aluejaot. Mutta ehkä tämä koko konsepti vaatisi ensin vähän tsekkausta jostain lähdeteoksesta jaottelun loogisuuden ja käsitteellisen täsmällisyyden varmistamiseksi. --Urjanhai (keskustelu) 8. lokakuuta 2015 kello 13.42 (EEST)