Keskustelu:Sukunimi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko mitään järkeä alkaa keräämään kaikkia Suomessa olevia sukunimiä listaan. --Parantaja 21. kesäkuuta 2006 kello 19.00 (UTC)

Ei ole, mutta ei kai niin ole kukaan aikeissa tehdäkään. --jeepo 21. kesäkuuta 2006 kello 19.12 (UTC)

Olisiko mahdollista lisata jotain sukunimien etymologiasta? Suurin osa suomalaisten sukunimien etymologiasta ei aukea ainakaan minulle ... varsinkin "nen" sukuniemin osalta. On kai -nen sukunimillakin joku etymologia ja merkitys, mutta jos lahtee paloittelemaan nimia... Virtanen -> Virta (ymmarrettava esimerkki); Korhonen -> Mika ihmeen korho?; Pulkkinen -> mika pulkki? Putkonen -> mika putko jne. En ole googleamalla loytanyt aiheesta mitaan ... tv. a Kommentin jätti 17.64.47.148 (keskustelu – muokkaukset).

Kai siitä voi tähän (liian suomikeskeiseen) artikkeliin yleisesti jotain kirjoittaa, mutta yksittäisten sukunimien etymologiat on kyllä jätettävä kyseisiä nimiä käsitteleviin omiin artikkeleihinsa, jos niitä joku kirjoittaa. Lähes kaikilla suomalaisilla sukunimillä on tosiaankin alkujaan ollut jokin merkitys, mutta mainitsemiesi esimerkkien tapaan ne usein hämärtyvät ajan kuluessa. Netissä tästä on varsin vähän tietoa, kannattaa siis jättää googlet omaan arvoonsa ja mennä kirjastoon lukemaan sukunimikirjoja. Paras on varmaankin Otavan julkaisema Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan Sukunimet, joka sisältää tuhansien nimien historiat.
Noista kysymistäsi nimistä Korhonen tulee tosiaan sanasta korho, jolla on eri murteissa erilaisia merkityksiä; koska kyseessä on savolaisnimi, tullee se yleisimmästä savolaismerkityksestä 'kuuro, huonokuuloinen'. Mikkonen on kirjoittanut tästä artikkelin Sukuviestiin, joka löytyy myös netistä. Pulkkinen taas on savolainen/karjalainen muoto hämäläisestä Pulkki- ja alkujaan lounaissuomalaisesta Pulkka-nimestä. Se taas tulee germaanisesta henkilönnimestä Fulca, jolla on monenlaisia muotoja kuten Folke. Tuo nimi pohjautuu germaanien sanaan fulka eli 'kansa, joukko, sotajoukko', vertaa ruotsin folk. Putkonen, Putkoinen ja Putkinen on myös savolaiskarjalainen sukunimi ja pohjautuu slaavilaiseen eli venäläiseen henkilönnimistöön, lähinnä etunimeen Potko tai Potkoi, joka ilmeisesti on alkuperältään kreikkalainen Patapios. Osa länsisuomen Putkosista ja Putkisista on kuitenkin luultavasti saanut nimensä skandinaavisen eli ruotsalaisen Bodge-nimen mukaan. Toivottavasti tästä oli apua. --Litami 12. lokakuuta 2006 kello 10.47 (UTC)

'Esimerkiksi USA:ssa eräs henkilö halusi päästä puhelinluettelon viimeiseksi ja vaihtoi sukunimekseen "Zzzzzzzra".' Google antaa hakusanalla Zzzzzzzra kuusi sivua, joista kolme ovat järkeviä osumia (yksi on tämä artikkeli, yksi todennäköisesti tästä kopioitu toisen wikin sivu ja yksi foorumikirjoitus). Enkkuwikistä: "Zachary Zzzzzzzzzra, actually named Bill Holland, was a painting contractor who changed his name to Zachary Zzzzzzzzzra as a marketing gimmick so that people could find him "in the back of the phone book". A 1979 Time article said that he was able to achieve this goal in the San Francisco phone book in eight out of 15 years, although he had to keep adding Z's to his last name because Zelda Zzzwramp and Vladimir Zzzzzzabakov had become the last listings in the phone book." Tuolle määrälle z-kirjaimia löytyykin jo 107 osumaa - muutin. 88.113.117.233 21. heinäkuuta 2007 kello 00.02 (UTC)

Sukunimi artikkeli on täyttä kukkua[muokkaa wikitekstiä]

Suomen sukunimien etymologiaa kohdasta ainakin

http://fi.wikipedia.org/wiki/Sukunimi

Jos joku jaksaa/osaa niin esim. tästä artikkelista asiallisempaa tietoa

http://www.suku.fi/nimet/nimi17s.htm

Tästä taas lisää asiaa koskevia artikkeleita

http://www.suku.fi/nimet/

Oma sukunimeni on ollut suvun käytössä vuodesta 1530? jolloin ensimmäinen kirkon kirjoihin kirjattu esi-isäni on kirjattu syntyneeksi, ensimmäinen kirjallinen merkintä on vuodelta 1440

Lyhyt ote artikkelista

Itäsuomalaiset ikiaikaiset sukunimet

Suomen alue on ollut pitkään itäisen ja läntisen kulttuurin kohtauspaikka. Tämä kulttuurinen kahtiajakautuminen heijastuu myös nimikäytäntöön. Itäisen valtapiirin alueella, missä Novgorodin ja ortodoksisen kirkon vaikutus ulottui paitsi Karjalan myös Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajan yli Savon ytimeen Saimaan länsirannoille Savilahden eli nykyisen Mikkelin tienoille, syntyi maamme ja ehkä koko maailman vanhin tavallisen rahvaan käytössä ollut sukunimijärjestelmä. Tämä tapahtui todennäköisesti jo 1200-luvulla, ja se säilyi vahvana koko Ruotsin vallan ja autonomian ajan lähes koko Savossa ja Karjalassa. Jo ensimmäisistä kirjallisista lähteistä (hajatietoja 1300- ja 1400-luvulta, koko väestöstä 1500-luvulta) alkaen esiintyy itäsuomalaisilla - länsisuomalaisista poiketen - sukunimiä, ja ainakin 1500-luvun puolimaista lähtien ne voidaan genealogisin metodein todistaa vakaasti periytyviksi. Periytyvyys on kuitenkin ollut itäsuomalaiselle nimijärjestelmälle jo syntyperäinen piirre.

80.222.14.125 25. kesäkuuta 2008 kello 19.53 (UTC)

(Siirsin keskustelun kahvihuoneelta tänne tarkoituksenmukaisempaan paikkaan --Aulis Eskola 25. kesäkuuta 2008 kello 20.01 (UTC))


Ja taas... sillisalaattia, kirjoitanko tuohon namibian sukunimi käytänöstä?

> Noniin kirjoitin arveluita Suomalaisita sukunimistä.

1. Turun mustassa kirjasssa manitaan nimeltä Turkulaisia porvareita joilla EI ole nimi tyyppiä patronymi. 2. Itä-Suomalainen nimi käytäntö on uniikki maailman mittakaavassa. 3. Kirjallista ietoa on vähän.

Spekulaatioille on siis tilaa.

Voisiko joku kirjoittaa asiantuntija kirjoittaa tämän uudelleen???

IU jonka vanhin sama sukuniminen esi-isä on syntynyt vuonna 1532. Kommentin jätti 77.109.213.154 (keskustelu – muokkaukset).

Luettelointi[muokkaa wikitekstiä]

En tiedä onko asiaa jo jossain vaiheessa käsitelty tai ehdoteltu, mutta miltä kuulostaisi jos tehtäisiin suomalaisista sukunimistä luettelo? Samaan tapaan kuten suomalaisten naisten sekä miesten etunimistä. --PeqoS7 11. toukokuuta 2010 kello 13.05 (EEST)

Sellainen on ollut, mutta aihe todettin liian ongelmalliseksi, ja luettelo päätettiin poistaa. Keskustelu löytyy on arkistoituna: Wikipedia:Poistettavat sivut/Luettelo suomalaisista sukunimistä. --Ryhanen 11. toukokuuta 2010 kello 21.01 (EEST)
Mutta missä on poistokeskustelussa ehdotettu Top 100 (tai jotain sen suuntaista)? Vai onko sellaista edes mahdollista/järkevää tehdä? 82.141.118.88 19. kesäkuuta 2013 kello 04.33 (EEST)

Lähteet sarakkeisiin[muokkaa wikitekstiä]

Lähteet on saatava sarakkeisiin. En saanut toimimaan kokeilemalla, kun viite oli osion seassa. --Thi 21. lokakuuta 2010 kello 11.27 (EEST)

Vähän ihmettelinkin, mitä taka-ajatus tuossa oli. Nyt viitteet ovat sarakkeissa.--Nedergard 21. lokakuuta 2010 kello 11.48 (EEST)

Etunimi vs. sukunimi vs. mikänimi[muokkaa wikitekstiä]

Teksti kertoo

Joissakin kulttuureissa etunimi kertoo sisarusten ikäjärjestyksestä. Tällainen käytäntö on ainakin perinteisissä balilaisissa etunimissä. Perheen ensimmäinen lapsi on nimeltään Putu, toinen Made ja niin edelleen. Sukupuoli ilmaistaan erillisellä nimellä. Kun sarjan nimet loppuvat, aloitetaan alusta lisäämällä etunimeen Balik eli uudelleen. Tämän perusteella voidaan esimerkiksi päätellä, että Balin pommi-iskujen tutkintaa johtanut poliisipäällikkö I Made Pastika oli perheensä toinen poikalapsi. Antiikin Roomassa käytettiin toisinaan samaan tapaan järjestysnumeroita etuniminä.

Mitäs tekemistä tällä infolla on aiheen kera? Siis aiheena kun on sukunimi. Pitäisiköhän tuo teksti siirtää Etunimi -otsikon alle?--TWx4eABO5y (keskustelu) 26. syyskuuta 2012 kello 00.51 (EEST)

Länsi-Suomen eri osien välisistä eroista[muokkaa wikitekstiä]

Eikös niin, että Länsi-Suomen eri osien välillä oli eroa siinä, käytettiinkö patronyymia tai matronyymia vai talonnimeä siinä, missä Itä-Suomessa käytettiin jo sukunimeä? Käsittääkseni Suomessa patronyymi- ja matronyymikäytäntö oli ominainen lähinnä Hämeelle ja Lounais-Suomelle ja Pohjanmaalla, ainakin Etelä-Pohjanmaalla, käytettiin talonnimeä eikä juuri patronyymia eikä matronyymia siinä missä Itä-Suomessa käytettiin sukunimeä. Nenoniel (keskustelu) 18. syyskuuta 2015 kello 04.19 (EEST)

Ei suomalaisten nimien historiaa tänne[muokkaa wikitekstiä]

Suomalaisista nimistä on artikkeli Suomalaiset nimet. Tänne oli alettu kirjoittaa kopiota sen artikkelin nimien historiasta. Pidetääs jatkossa tämä artikkeli nimensä mukaisesti kertomassa vain yleisellä globaalilla tasolla sukunimistä.

Yhdistin tämän artikkelin historiamateriaalin artikkeliin Suomalaiset nimet. --Aulis Eskola (keskustelu) 25. marraskuuta 2015 kello 20.08 (EET)