Keskustelu:Skopolamiini

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Samoin kuin atropiini (keskustelu). --Iisak Lehtinen 15. syyskuuta 2011 kello 22.34 (EEST)

Kaitpa tämä lupaavaksi menee. --Lakritsa 17. syyskuuta 2011 kello 08.10 (EEST)
Merkkaan ja arkistoin. --Iisak Lehtinen 18. syyskuuta 2011 kello 21.21 (EEST)

Amiini?[muokkaa wikitekstiä]

Kuuluuko skopolamiini amiineihin? --Hartz (keskustelu) 14. marraskuuta 2012 kello 18.10 (EET)

Kyllä kuuluu, koska se sisältää aminoryhmän. Tässä tapauksessa aminoryhmä on tertiäärinen eli skopolamiini on tertiäärinen amiini. --MiPe(wikinät) 14. marraskuuta 2012 kello 18.48 (EET)
Ok, ihmettelin vain kun en-wikissä sanotaan näin:
  tertiary amines:
  Atropine
  Hyoscyamine

  quaternary ammonium compounds:
  Scopolamine
  Butylscopolamine
  Methylscopolamine
  Methylatropine
  Fentonium
  Cimetropium bromide
Eli atropiini olisi tertiäärinen amiini ja sitten skopolamiini jokin kvaternäärinen ammoniumyhdiste. En tiedä miksi? --Hartz (keskustelu) 14. marraskuuta 2012 kello 19.30 (EET)
En ymmärrä miksi tuossa skopolamiini on laitettu tuossa mallineessa kvaternaariseksi ammoniumyhdisteeksi, koska kvaternaarisen ammoniumyhdisteen rakennetta sillä ei kyllä ole. Skopolamiinia käytetään kyllä yleisesti skopolamiinihydrobromidina, joka on kylläkin tertiäärinen ammoniumyhdiste ei kvaternäärinen ammoniumyhdiste. Toisaalta tämäkään ei selitä tuota jakoa, koska atropiinia käytetään atropiinisulfaattina ja hyoskyamiinia hyoskyamiinisulfaattina, jotka ovat tertiäärisiä ammoniumyhdisteitä. Eräät skopolamiinin johdannaiset kyllä ovat kvaternäärisiä ammoniumyhdisteitä esimerkiksi tuossa mallineessa mainitut butyyliskopolamiini ja metyyliskopolamiini. --MiPe(wikinät) 14. marraskuuta 2012 kello 20.04 (EET)
Voisiko se olla vinkki, että mallineessa: Scopolamine, Butylscopolamine, Methylscopolamine ovat sulkujen sisällä? Sitten kolme niiden jälkeen ei ole? --Hartz (keskustelu) 14. marraskuuta 2012 kello 20.09 (EET)
En tiedä. Tuo en-wikin jaottelu taitaa olla virheellinen. Esim. "Rhesus monkeys received the tertiary and quaternary forms of scopolamine and atropine intravenously and were tested in one of three avoidance situations."lähde Eli skopolamiini ja atropiini ovat molemmat tertiäärisiä amiineja, mutta niistä molemmista on kvaternäärisiä ammoniumyhdisteitä johdannaisina. --Hartz (keskustelu) 15. marraskuuta 2012 kello 00.44 (EET)

Psyykenlääke?[muokkaa wikitekstiä]

Katselin tässä yhtenä päivänä suomalaista Prinsessa-elokuvaa, ja siinä Anna Lappalaiselle injisoitiin skopolamiinia jonkun konfliktin päätteeksi. Onks siitä mitään lähteellistä tietoa että miten ja miksi skopolamiinia on käytetty psyykenlääkkeenä? --Styroks (keskustelu) 5. toukokuuta 2015 kello 19.45 (EEST)

Kenties skopolamiinia on käytetty vallattoman/psykoottisen potilaan sedatoimiseen. Skopolamiinia on ilmeisesti käytetty ainakin anesteettina.[1][2] Ehkä tässä voi auttaa hahmottamista antikolinerginen vaikutusmekanismi. Trisykliset masennuslääkkeet ja antipsykoottiset fentiatsiinijohdokset ja tsuklopentiksoli ja sen kaltaiset yhdisteet sisältävät antikolinergisen vaikutuksen. En:wikipedian artikkelissa en:History of general anesthesia on myös mainintoja antikolinergejä sisältävistä kasveista.--Custoo (keskustelu) 5. toukokuuta 2015 kello 22.43 (EEST)