Keskustelu:Sauli Niinistö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Selviytyi Intian valtameren maanjäristyksestä 26. joulukuuta 2004." Relevanttia? cAP5 4. tammikuuta 2005 kello 18:51 (UTC)

Onhan tuo ihan mielenkiintoinen yksittäistieto, vaikka se kovasti korostuukin noin lyhyessä artikkelissa. Toivottavasti artikkeliin saadaan lisää pituutta. --Hippophaë 4. tammikuuta 2005 kello 19:33 (UTC)

Luokka kansanedustajat ei sovi kovinkaan hyvin kuvaamaan Niinistöä. Ensinnäkin hän ei ole enää kansanedustaja ja muutenkin hän on enemmän tunnettu muista tehtävistä kuin kansanedustajuudesta (EP, ministeri, puoluejohtaja yms). Kunnes luokkia tulee enemmän millä voidaan luokitella paremmin niin tulisi pitää myös tässä. Muutenkin monet artikkelit kuuluvat moniin luokkiin. --PV 27. syyskuuta 2005 kello 09:47:26 (UTC)

No jos kerran haluat välttämättä tunkea Niinistön tuonne samaan kategoriaan kuin vähemmistökommunistit, marginaaliryhmien edustajat ja tuntemattomat kunnallisvaltuutetut, niin siitä vaan. --Ekeb 27. syyskuuta 2005 kello 10:00:06 (UTC)
Jos maltettaisiin odottaa puolitoista viikkoa (29.1.06 iltaan), niin tiedettäisiin sen jälkeen mikä Niinistö on. Nyt hän on presidenttiehdokas, mutta sellaista luokkaa ei passaa tehdä. –– Evakonpoika 17. tammikuuta 2006 kello 12.11 (UTC)
Ellei sitten listata/tutkita presidenttiehdokkaita kautta aikojen. –– Evakonpoika 17. tammikuuta 2006 kello 12.14 (UTC)
Näin voi hyvinkin tehdä. -tKahkonen 1. helmikuuta 2006 kello 19.10 (UTC)
Luokka kansanedustajat on luokka kaikista kansanedustajista kautta aikojen. -tKahkonen 1. helmikuuta 2006 kello 19.10 (UTC)

Sauli Niinistön kohdalla lienee myös olennaista tuoda esille tietoa siitä, mistä hän on kuuluisin; eli joku aktiivinen voisi kirjoittaa jutun, miten Niinistön panos vaikutti siihen, että Suomi saatiin nostettua lamasta.  –Kommentin jätti Septus~fiwiki (keskustelu – muokkaukset)

Onko tuo "tarkkanäköisesti ja lämmöllä" Niinistön kirjasta mainos?  –Kommentin jätti 217.124.80.29 (keskustelu)

En löytänyt syntymäpaikkaa, jos joku joka tietää haluaisi sen lisätä, otan kiitollisena informaation vastaan. (en tiedä sallitaanko tälläinen kommentti?)  –Kommentin jätti Squirrel2 (keskustelu – muokkaukset)

Joko olen sokea tai sitten lisätty kommenttini jälkeen, mutta löysin sen jo tuolta artikkelista  –Kommentin jätti Squirrel2 (keskustelu – muokkaukset)

Taitaa olla vaalitoimiston mainos... koko juttu  –Kommentin jätti 83.216.1.32 (keskustelu)

NPOV-virkkeestä[muokkaa wikitekstiä]

Minusta tämä on asenteellinen virke ja sellaisenaan ei täytä neutraaliuden vaatimusta: "Sauli Niinistö tuli ministeriurallaan tunnetuksi muun muassa kirjastojen maksullisuutta ehdottaneena ja aarniometsien suojeluun vihamielisesti suhtautuvana uusliberalistina. "

Kirjastojen maksullisuus -asiassa kyse oli muistaakseni käyttömaksuista yleensäkin ja esimerkkinä näistä Niinistö esitti vastakkainasettelukysymyksessä vaihtoehdon, jossa jos valintatilanteessa olisi ollut vaihtoehtoina tiettyjen terveydenhuoltopalveluiden merkittävä leikkaus tai osan kirjastojen tarjoamista palveluista maksullisuus, hän olisi valinnut jälkimmäisen.

Lausunto sinällään voisi ehkä kuulua tietosanakirjaan, koska siitä nousi keskustelua (ks. esim. http://www.kirjastot.fi/File/5d0ccbe0-d59d-4f2a-a40d-993424c08477/Kirjastojen_maksulliset_palvelut.pdf) mutta se pitäisi olla neutraalimpi ja tarkkaan alkuperäiseen tekstiin pitäisi löytyä lähdeviittaus.

Aarniometsien suojeluun vihamielisesti suhtautuminen vaatisi lähdeviitteitä. Itse en muista tällaista.

Uusliberalistiseen asenteeseen ei ainakaan Wikipedian Uusliberalismi-artikkelin mukaan kuulu aarniometsien suojeluun vihamielisesti suhtautuminen. Se ei siis käy perusteluksi tälle. Uusliberalismi on lisäksi samaisen artikkelin mukaan asenteellisesti värittynyt sana ja sitä käytetään lähinnä poliittisten vastustajien taholta.

Ehdotankin näin ollen, että kappaleen loppu: "... Vuonna 2002 Niinistön puheenjohtajuus EDU:ssa päättyi. Saman vuoden lopulla hän oli EPP:n kunniapuheenjohtaja. Sauli Niinistö tuli ministeriurallaan tunnetuksi muun muassa kirjastojen maksullisuutta ehdottaneena ja aarniometsien suojeluun vihamielisesti suhtautuvana uusliberalistina. "

muutetaan muotoon: "Vuonna 2002 Niinistön puheenjohtajuus EDU:ssa päättyi. Saman vuoden lopulla hän oli EPP:n kunniapuheenjohtaja. "

Mikäli kirjastoesimerkille ja aarniometsien suojelulle löytyy Wikipedian laatustandardit täyttäviä perusteita ja lähdeviitteitä, nämä voisi ehkä kirjoittaa "Yleistä" -otsikon alle. Ossiman 2. helmikuuta 2007 kello 10.59 (UTC)

Aarniometsissä on varmaan kyse Niinistön tupajumi-lausunnosta, mutta ei sekään artikkeliin kuulu eikä ainakaan tuollainen tulkinta siitä. Samulili 2. helmikuuta 2007 kello 12.00 (UTC)

Resentismistä[muokkaa wikitekstiä]

Joo, meni hiukan mielenkiinto Wikipediaa kohtaan kun tätä artikkelia muokkaa erilaiset vasemmistosuuntaiset henkilöt jotka haluavat vain tuoda omia negatiivisia asioita esille artikkelin henkilöstä. Eräässä lehtiartikkelissa oli hyvä juttu erään kokeneen Wikimedia-säätiön taholta: Artikkelin osa tai lause on aiheellinen jos se on kiinnostava vielä 10 vuoden päästä. Yksittäinen eduskuntavaalien rahoitusjupakka jota ei ole edes Sauli Niinistön kohdalla lehdissä juurikaan noteerattu, ei varmasti ole 10 vuoden päästä tahi nyttenkään kiinnostava/relevantti. Se ei kuulu artikkeliin, joten hyvät vasemmisto-wikipedistit, jotka estätte kaiken järjellisen muokkauksen, näyttäkää oma arvostuksenne Wikipediaa ja sen sääntöjä/arvoja kohtaan ja poistakaa kyseiset lauseet itse kohdasta "Eduskuntavaalit". --87.94.94.58 1. elokuuta 2008 kello 00.02 (UTC)

Olen kyllä samaa mieltä, että nämä lisäykset ovat taannoisen verotietojupakan tasoisia tietoja ja muutenkin hyvin resentistisiä. Toisaalta nuo vasemmistokritiikit ymmärtää – kms-tiedot[1] puuttuvat sdp-edustajien artikkeleista Eero Heinäluoma, Päivi Lipponen, Lauri Kähkönen ja Matti Ahde. -tKahkonen 13. elokuuta 2008 kello 19.08 (EEST)Vastaa[vastaa]

Vaalirahoitus[muokkaa wikitekstiä]

Ryhanen mielestäni vaalirahoitus ansaitsee paikkansa, koska se kiinnostaa monia lukijoita ja Niinistö jätti ilmoittamatta rahoituksen veroparatiisista. Tiedolle oli lähde ja se on tarkistettavissa.Sauli Niinistö sai 50,000 euroa vaalitukea presidenttikampanjaan vuonna 2006 Ahti Vilppulan yritykseltä. Helsingin Mekaanikontalo on rekisteröity veroparatiisiin Neitsytsaarille. Vuonna 2009 selvisi, ettei varoja ollut merkitty ajallaan viralliseen talousilmoitukseen. Myös keskustapuolueen Matti Vanhanen jätti ilmoittamatta saamansa 25,000 euron vaalituen Neitsytsaarilta Vilppulalta [2] Watti 5. tammikuuta 2012 kello 17.55 (EET)Vastaa[vastaa]

Tämä on artikkeli Sauli Niinistöstä, ei Matti Vanhasesta eikä Ahti Vilppulasta. On olemassa myös artikkeli Suomen vaalirahoitusskandaali 2008 - tosin ei sinnekään kaikkea silppua haluta. --Aulis Eskola 5. tammikuuta 2012 kello 23.27 (EET)Vastaa[vastaa]
Mielestäni tieto ansaitsee paikkansa, koska lahjoitusten julkisuus on merkittävä keino poliittisen korruption estämiseksi. Ryhanen 1. poisto koskee presidentinvaalit 2006 [3] rahoitusta ja 2. poisto [4] eduskuntavaalit 2007 rahoitusta. Sauli Niinistö sai jo edellisiin presidentinvaaleihin 2006 nyt konkurssissa olevalta Nova Groupilta 10 000 euron tuen [5]. Koska tietoja on vaikea jälkeenpäin muistaa tai kerätä, mielestäni ne ansaitsevat saajan sivulla maininnan. Watti 10. tammikuuta 2012 kello 17.52 (EET)Vastaa[vastaa]
Tämä EI ole kirjoittamasi tekstin tuen saajan eli Matti Vanhasen sivu.
Kaikkien muutaman tonnin täysin laillisten avustusten listaaminen EI ole Wikipedian tehtävä, vaan sitä varten on omat palvelunsa.
Vaalirahoitusrekisteri löytyy palvelusta www.puoluerahoitusvalvonta.fi. Sen osoitteen voit sopivaan kohtaan Wikipediaan dokumentoida (vaalirahoituksen valvontaa kertovat aiheet), mutta älä ihmeessä lähde kopioimaan kaikkea tietoa sieltä. --Aulis Eskola 10. tammikuuta 2012 kello 19.06 (EET)Vastaa[vastaa]

Koko työura[muokkaa wikitekstiä]

Tiedän, että useimpien muidenkaan korkean tason poliitikkojen kohdalla koko työuraa ei ole selostettu kovin tarkasti, ainakaan nuoruusvuosien kesätöitä, yms. vähäisinä pidettyjä. Mutta juuri sellaiset tiedot saattavat kiinnostaa lukijoita hyvinkin paljon. Usein käytetään käsitettä poliittinen broileri henkilöstä, joka on edennyt poliittisissa järjestöissä ja muissa poliittisissa luottamustoimissa ehtimättä tehdä ns. oikeita töitä, joita oletettavasti enemmistö veronmaksajista tekee. Wikipedian lukijoita saattaa hyvinkin kiinnostaa, minkälaisia työtehtäviä politiikan vaikuttajalla on ansioluettelossaan. Sauli Niinistö kertoi hiljattain lehtihaastattelussa, mitä erilaisia töitä hän on ehtinyt tekemään ennen kuin pääsi politiikan valokeilaan. Näitä tietoja voisi käyttää wikiartikkelin kasvattamiseen. Nikolas Ojala 6. helmikuuta 2012 kello 10.50 (EET)Vastaa[vastaa]

Tarkistettu artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan tätä tarkistetuksi artikkeliksi. --85.77.120.160 1. maaliskuuta 2012 kello 14.58 (EET)Vastaa[vastaa]

Artikkelissa on vielä lähteistämättömiä kohtia ja avoimia lähdepyyntöjä. Mielellään odotetaan päätöstä itse projektin jatkumisesta. --Thi (keskustelu) 1. maaliskuuta 2012 kello 15.02 (EET)Vastaa[vastaa]
Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Lupaava artikkeli -ehdotus[muokkaa wikitekstiä]

Ehdotan lupaavaksi artikkeliksi. --Thi (keskustelu) 5. maaliskuuta 2012 kello 01.05 (EET)Vastaa[vastaa]

Kannatan. Melkoinen malliesimerkki.--Bluto (keskustelu) 5. maaliskuuta 2012 kello 01.18 (EET)Vastaa[vastaa]
Lähteet on välillä vähän sekalaisia, Apu-lehden juttuja sun muita, mutta suurin osa tiedoista on toisaalta helposti tarkistettavaa muualtakin. Muutenkin artikkelia vaivaa tietty sirpalemaisuus ja siitä näkee, että sitä ovat kirjoittaneet monet pienissä pätkissä. Toisaalta perustiedot on varmaankin kasassa ja neutraalisti esitettyinä, joten kannatan lupaavaksi.--Tanár 5. maaliskuuta 2012 kello 13.21 (EET)Vastaa[vastaa]
Itseäni vaivaa lähinnä iltapäivälehtien käyttö lähteenä, vaikka tiedot ovat varmasti totta. Ne voisi vaihtaa uskottavampiin lähteisiin tulevaisuuden varalle mutta Lupaava -statuksen saamisessa ne eivät häiritse.--Bluto (keskustelu) 5. maaliskuuta 2012 kello 14.58 (EET)Vastaa[vastaa]
2006 kampanja-osiosta voitaisiin siirtää iso osa Suomen presidentinvaali 2006-artikkeliin. --Pasixxxx (keskustelu) 5. maaliskuuta 2012 kello 20.09 (EET)Vastaa[vastaa]
Sisällön puolesta OK, joskin kieli vaatisi hiomista yhtenäisemmäisemmäksi (johtuen tuosta sirpalemaisuudesta). Väliotsikointia olisi myös syytä parannella - nyt presidenttiys (joka lienee jokaisen poliitikon uran huipentuma?) hukkuu tuonne jonnekin. Mallia voisi ottaa vaikka Tarja Halonen -artikkelista, joka on mielestäni jäsennelty hyvin. Mutta  Kannatan lupaavaksi tällaisenaankin.Nedergard (keskustelu) 8. maaliskuuta 2012 kello 12.16 (EET)Vastaa[vastaa]
Jäsentelin uudestaan niin, että presidenttiys nousee toivottavasti paremmin esille, ja tarkistin kieltäkin vähän. Lisäksi tein sinne yhden lähdepyynnön, joka on varmasti melko helppo täyttää. Pidemmän pätkän perässä oli yksi viite, joka oli vain edelliseen lauseeseen. Tällaisia voi olla artikkelissa muitakin, en käynyt systemaattisesti läpi.--Tanár 8. maaliskuuta 2012 kello 18.54 (EET)Vastaa[vastaa]
Jatkossa voisi vielä kirjoittaa enemmän Euroopan investointipankin varajohtajuudesta, se on kansainvälisesti varmaan melkoinen meriitti mutta tässä se on nyt vain mainittu.--Tanár 8. maaliskuuta 2012 kello 18.58 (EET)Vastaa[vastaa]
Merkitsen lupaavaksi.--Tanár 10. maaliskuuta 2012 kello 10.59 (EET)Vastaa[vastaa]

Virallinen kuva[muokkaa wikitekstiä]

Tänään 16. huhtikuuta 2012 on julkaistu Niinistön virallinen valokuva [6]. Voiko sen tallentaa myös tänne Niinistön artikkeliin? −Anonymous87 (keskustelu) 16. huhtikuuta 2012 kello 19.30 (EEST)Vastaa[vastaa]

Riippuu kai sivulla määritellyistä julkaisuoikeuksista. Osaako joku arvioida tarkemmin? --Urjanhai (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 16.48 (EEST)Vastaa[vastaa]
"Julkaisuoikeutta ei voi myydä eikä siirtää kolmannelle osapuolelle. - - Kuvien manipulointi sekä käyttö markkinointi-, mainonta- tai muihin kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty." Ei näitä ainakaan Commonsissa eikä muutenkaan CC–BY–SA-lisenssillä pysty julkaisemaan, nuo ehdot ovat selvästi ristiriidassa CC–BY–SA:n ehtojen kanssa. Sitaattioikeudella (Wikipedia:Tekijänoikeudet#Lainaukset) ehkä voisi jossain käyttää. --Jmk (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 16.53 (EEST)Vastaa[vastaa]
Käytettäväksi nuo on tarkoitettu, mutta Commonsiin ei voi ladata. Voisi toki kysyä presidentin kansliasta mitenkä tuota sovelletaan webbijulkaisuihin. --Harriv (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 16.57 (EEST)Vastaa[vastaa]
Kai ilmainen tietosanakirja mahtuu noiden tarkoittamaan "esim. lehtikirjoitusten yhteydessä", kun ei tää ole kaupallista käyttöä eikä manipuloida kuvaa. Kunhan ilmoitetaan sen tekijänoikeudet ja lisenssi just niin kuin kanslia tuossa ilmoittaa. Käyttäjälle pitää tulla selväksi nuo manipulointi-, kaupallisen käytön jne. kiellot. Meillä on kumminkin jo ennestään vapaa kuva, joka olis hyvä säilyttää artikkelissa sekin, koska sillä on laajemmat käyttöoikeudet. --Jmk (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 17.07 (EEST)Vastaa[vastaa]
Tekijänoikeudessuojan alaisia kuvia henkilöistä ei voi käyttää sitaattioikeudella. Niinistöstä on saatavissa vapaita kuvia, joten niitä sopii käyttää. Artistienkaan lehdistökuvia ei voi käyttää Wikipediassa. --Abc10 (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 17.32 (EEST)Vastaa[vastaa]
Mihin perustuu, että tekijänoikeuden alaisia henkilökuvia ei voi käyttää sitaattioikeudella, ja jos näin on niin miksi meillä on siihen käyttöön oikein oma sallittu mallineensa {{Valokuva}}? Esim. artikkelissa Sharbat Gula on tekijänoikeuden alainen henkilökuva, jonka käytössä vedotaan nimenomaan sitaattioikeuteen. – Juuri Niinistö-kuvan käyttöön tuskin helpolla löytyy hyväksyttävää käyttötapausta sitaattioikeudella (pelkkä henkilöartikkelin kuvittaminen ei ole sellainen). Sen sijaan sen käyttö ihan kanslian antamalla lisenssillä on toki mahdollista. --Jmk (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 17.47 (EEST)Vastaa[vastaa]
Kyllä presidenttien virallisista muotokuvista varmaan sen verran paljon löytyisi kertomista, että nekin tarvittaessa voitaisiin lisätä artikkeliin sitaattioikeudella. --Otrfan (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 18.01 (EEST)Vastaa[vastaa]
Sharbat Gulan kuva on itsessään aihe. Kuvituskuvana henkilöartikkelissa sitäkään ei voisi käyttää. --Abc10 (keskustelu) 10. lokakuuta 2012 kello 21.21 (EEST)Vastaa[vastaa]
No niin eli "Tekijänoikeudessuojan alaisia kuvia henkilöistä ei voi käyttää sitaattioikeudella" ei ole totta. --Jmk (keskustelu) 11. lokakuuta 2012 kello 06.37 (EEST)Vastaa[vastaa]
Tekijänoikeussuojan alaisia kuvia henkilöistä ei voi käyttää sitaattioikeudella ... elleivät ehdot täyty eli käsitellä itse teosta. Kyllä tämä pitäisi jo pitkäaikaisen käyttäjän tiedossa olla. Tässä lisätietoa.--Abc10 (keskustelu) 11. lokakuuta 2012 kello 08.36 (EEST)Vastaa[vastaa]
Joojoo, tiedän sitaattioikeuden rajallisuuden kiitos vain. Juuri siksi alun perinkin kirjoitin "Sitaattioikeudella ehkä voisi jossain käyttää." "Jossain" juuri siinä mielessä, että jos jossain päin wikipediaa halutaan käsitellä vaikka näitä muotokuvia kriittisesti. – Itse väitit kategorisesti "tekijänoikeudessuojan alaisia kuvia henkilöistä ei voi käyttää sitaattioikeudella" mikä ei siis pidä paikkaansa. --Jmk (keskustelu) 11. lokakuuta 2012 kello 09.06 (EEST)Vastaa[vastaa]
Kommenttisi yllä, joka alkaa "Kai ilmainen tietosanakirja mahtuu noiden tarkoittamaan..." antoi ymmärtää muuta. En ole sanonut kategorisesti mitään vaan puhunut Niinistön muotokuvan käytöstä sitaattioikeudella tässä artikkelissa. Eiköhän tämä asia nyt tullut käsitellyksi, jos olet tällä välin perehtynyt sitaattioikeudella käyttöön. --Abc10 (keskustelu) 11. lokakuuta 2012 kello 09.18 (EEST)Vastaa[vastaa]
Ahaa, et siis huomannut, että "kai ilmainen tietosanakirja" ei viitannut sitaattioikeuteen lainkaan. Se viittasi kanslian antamaan lisenssiin, josta siinä kohtaa keskustelua puhuttiin. Hyvä että väärinkäsityksesi selvisi. Tarpeettoman viisastelusi "jos olet tällä välin perehtynyt" jätän huomiotta, koska asia oli minulle ennestään täysin tuttu. --Jmk (keskustelu) 11. lokakuuta 2012 kello 09.22 (EEST)Vastaa[vastaa]

Jos kuvan käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty, sitä ei yksiselitteisesti voi Wikipediassa käyttää. Mitä ihmettä te väännätte?--J. Sketter (keskustelu) 11. lokakuuta 2012 kello 22.19 (EEST)Vastaa[vastaa]

Vei Suomen euroon harhauttamalla?[muokkaa wikitekstiä]

Sauli Niinistö toimi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana eduskuntakaudella 1991-1995. Niinistö halusi Suomen euroon ja Suomen perustuslakiin sorvattiin Niinistön johdolla euroon liittymisen mahdollistava aukko. Suomen EU-kansanäänestys oli 16. lokakuuta 1994 ja se vei Suomen euroon, vaikka valtionjohto ja media antoivat ymmärtää, että euroon liittymisestä on järjestettävä erillinen kansanäänestys ja että missään tapauksessa EU-asia ei liittyisi euroasiaan, vaan nämä olisivat selvästi erillisiä asioita, joista päätetään erikseen. Edes eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen ei tiennyt, että Suomen EU-kansanäänestys samalla liitti Suomen euroon eli rahaliitto EMU:uun. http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=2454

Tässä Suomen lähihistoriaa, josta voitaisiin mainita artikkelissa. --Hartz (keskustelu) 15. tammikuuta 2015 kello 12.09 (EET)Vastaa[vastaa]

Niinistön pojat[muokkaa wikitekstiä]

Ovatko Niinistön pojat merkittäviä? Jaalei (keskustelu) 21. heinäkuuta 2015 kello 06.54 (EEST)Vastaa[vastaa]

Miksi olisivat? Kuukkeli ei ainakaan löydä mitään. Lähtökohtaisesti kovinkaan merkittävän henkilön sukulainen ei ole merkittävä... --Aulis Eskola (keskustelu) 22. heinäkuuta 2015 kello 19.57 (EEST)Vastaa[vastaa]
Monet presidenttien lapset ja puolisot ovat merkittäviä, mutta eivät kaikki, vai? Meneekö se niin, ettei avioliitto tai sukulaisuus suoraan tee merkittäväksi ketään, mutta on hyvin yleistä, että jos henkilön puoliso tai lähisukulainen (lähinnä isä tai äiti) on todella merkittävä, vaikkapa presidentti tai pääministeri, se ohjaa jotenkin henkilön tekemään sellaista, mikä tekee hänestä merkittävän? Jaalei (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 21.14 (EEST)Vastaa[vastaa]
Sukulaista tarkastellaan WP-merkittävyyden kannalta lähes kuin hänellä ei tuota kuuluisaa läheisukulaista tai puolisoa olisikaan. Pitkälti juuri noin, että "se ohjaa jotenkin henkilön tekemään sellaista, mikä tekee hänestä merkittävän". --Aulis Eskola (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 22.41 (EEST)Vastaa[vastaa]
Ovatko itse asiassa sittenkin kaikki Suomen presidenttien puolisot merkittäviä, vaikkeivät suoraan avioliiton kautta? Se tuntuu erikoiselta, että kaikki muut elossa olevat Suomen presidenttien lapset ovat merkittäviä mutta Niinistön pojat Nuutti ja Matias eivät ole. Jaalei (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 23.02 (EEST)Vastaa[vastaa]
Suomen neljän edellisen presidentin lapset ovat kaikki wikimerkittäviä (Matti ja Taneli Kekkonen, Assi Koivisto, Marko Ahtisaari ja Anna Halonen). Siihen nähden yllättävää, etteivät Nuutti ja Matias Niinistö ole, mutta kai se asia outoudestaan huolimatta pitää paikkansa. Jaalei (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 23.09 (EEST)Vastaa[vastaa]
Mutta kuningattaret (kuningattarella tarkoitan tässä kuninkaan puolisoa), prinssit ja prinsessat? Ovatko he merkittäviä pelkän avioliiton tai sukulaisuuden kautta? Jaalei (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 23.20 (EEST)Vastaa[vastaa]
Poikkeuksena tuosta merkittävyyden "itse ansaitsemisesta" taitavat olla vain valtion johtajien puolisot. Mutta yleissääntönä on se, että henkilön omia ansioita tarkastellaan. --Aulis Eskola (keskustelu) 18. elokuuta 2015 kello 23.51 (EEST)Vastaa[vastaa]
Itse asiassa, kun Keskustelu:Aaro Niinistö nyt jatkui, niin voi ajatella, että presidenttien aikuisten lasten merkittävyys taitaa muodostua lähteissä käsittelyn perustella, johon ainakin aikuinen ihminen voi nykyään kohdalllaan vaikuttaa: Näyttäisi, että Nuutti ja Matias Niinistö eivät ole halunneet julkisuutta eikä heitä tämän takia ole paljoa käsitelty, ja tämä sitten näyttää olevan fakta. En tosin ole katsonut onko esim. Sauli Niinistöstä elämäkertoja, joissa olisi kerrottu jotain hänen lapsistaan näiden ollessa aikuisia. Kuitenkin presidenttien alaikäisten lasten käsittelyyn Wikipedioissa saattaa vaikuttaa myös käytäntö Wikipedia:Artikkelit elävistä henkilöistä, ks. yllä viitattua keskustelua ja esimerrkkejä siinä. Eli presidenttien aikuisista lapsista, jotka ovat esiintyneet julkisuudessa, on artikkeleita, alaikäisistä ei näytä olevan, ja tälle voi olla perusteluja.--Urjanhai (keskustelu) 30. huhtikuuta 2018 kello 10.55 (EEST)Vastaa[vastaa]
Toisaalta voi ajatella, että Wikipedia:Artikkelit elävistä henkilöistä voi koskea myös esim. tunnettujen henkilöiden ei julkisuudessa esiintyviä aikuisia lapsia tai muita lähisukulaisia.--Urjanhai (keskustelu) 30. huhtikuuta 2018 kello 11.01 (EEST)Vastaa[vastaa]

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Assi Koivisto ja Anna Halonen eivät ole merkittäviä.--85.23.98.247 21. toukokuuta 2017 kello 20.56 (EEST)Vastaa[vastaa]

Vaalirahakohu 2015[muokkaa wikitekstiä]

Ymmärrykseni mukaan poliittisen kampanjan lahjoitukset tulee ilmoittaa vaalirahailmoituksessa ja ilmoituksesta vastaavat ehdokkaat itse. Lokakuussa 2015 syntyi kohu, jossa Sauli Niinistön epäillään käyttäneen vaalikampanjassaan puoli miljoonaa euroa varoja joiden antaja jätettiin kertomatta. Artikkelista puuttuu selvitys Niinistön vaalirahakohusta vuonna 2015. Presidentti Sauli Niinistön ja ministeri Stubbin mielestä vaalirahoitusilmoitukset ovat rahoittajan vastuulla. Jos näin olisi tasapuolisuuden nimissä vastaavasti veroilmoitusten ansiotulot voidaan katsoa työnantajan vastuuksi. Jos työnantaja haluaa salata tiedot, ei palkansaajaa voida vaatia ilmoittamaan työstä saatavaa tuloa, vai mitä? [7] Pyydän täydentämään artikkelia. Onko totta: Rahoittaja vastaa vaalirahailmoituksesta? --Watti (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 19.22 (EEST)Vastaa[vastaa]

Jos tarkoitat 2006 presidentinvaalikampanjaa, niin vastuu ilmoittamisesta ei ollut ehdokkaalla vaan puolueella, mikäli rahoitus kohdistui pressanvaalikampaanjaan. Jos se oli rahoitusta puolueelle, niin siitä ei silloin tarvinnut ilmoittaa. --Tämä vaalirahakohu sopisi ehkä paremmin Kokoomuksen artikkeliin kuin tähän.--Htm (keskustelu) 20. lokakuuta 2015 kello 19.39 (EEST)Vastaa[vastaa]

Sauli Niinistö vaakuna[muokkaa wikitekstiä]

Kuvituspyyntö: Voisiko joku piirtää Sauli Niinistön vaakunan http://finland.dk/public/default.aspx?contentid=351541&nodeid=35923&culture=fi-FI motto: Juurista voimaa  –Kommentin jätti 84.248.196.183 (keskustelu)

Sauli Niinistön sotilasarvo[muokkaa wikitekstiä]

Eikö tuossa sotilasarvo kohdassa pitäisi lukea Niinistön olevan armeijan ylipäällikkö (ainakin kunnes hän lopettaa uransa).  –Kommentin jätti 88.114.198.236 (keskustelu) 16. syyskuuta 2017 kello 11:39:20

Ylipäällikkyys ei ole sotilasarvo vaan tehtävä. Samaan tapaan puolustusvoimain komentaja on tehtävä, ja sitä hoitavan henkilön sotilasarvo on kenraali tai amiraali. -93.106.161.76 16. syyskuuta 2017 kello 12.26 (EEST)Vastaa[vastaa]

Linkki 404

Presidentin valtaoikeudet

Presidentinvaalien 2012 yhteydessä Niinistö ilmoitti Helsingin Sanomien vaalikoneessa haluavansa poistaa presidentin oikeuden armahtaa vankeja. Hän on noudattanut tätä linjaa myös presidenttikaudella, ja armahti ensimmäisenä presidenttivuotenaan vain yhden vangin.[70]

70: ->Yle: Niinistö armahti vain yhden tuomitun (digitilaajille) Helsingin Sanomat. 17.1.2013. Viitattu 28.1.2013. ->https://www.hs.fi/kotimaa/a1305638555583 Sivua ei löydy


Tämä toimii

https://yle.fi/uutiset/3-11787826 >Niinistö armahti hätävarjelun liioitteluna tehdystä tapon yrityksestä tuomitun naisen – edellisestä armahduksesta kulunut yli kaksi vuotta

(Erisnimi-numeronumeronumeronumero (keskustelu) 22. marraskuuta 2022 kello 01.06 (EET))Vastaa[vastaa]

Kiitos ilmoituksesta. Lisäsin viitteeseen arkistolainkin https://web.archive.org/web/20141108192731/https://www.hs.fi/kotimaa/a1305638555583. -- Htm (keskustelu) 22. marraskuuta 2022 kello 07.22 (EET)Vastaa[vastaa]