Keskustelu:Ruusulinja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eiköhön nimitys Ruusulinja ole Dan Brownin itse keksimä. Omituista, että tämä on pysynyt täällä näinkin monta vuotta korjaamatta. Artikkelin alkuperäisversion kirjoittajalle termi on tietenkin tullut tutuksi Dan Brownin romaanista Da Vinci -koodi, tai siihen perustuvasta samannimisestä elokuvasta ja olettanut, että mitä siinä kerrotaan muinaisesta "ruusulinjasta", perustuisi tosiasioihin. Mutta edes sitä, tai mitään muutakaan, tähän ei ollut merkitty lähteeksi.

Ennen kuin nyt kirjoitin tämän kokonaan uudestaan, tähän oli tehty vain vähän muutoksia. Artikkelin loppuun oli tosin lisätty kaksi lähdettä: Heikki Ojan Aikakirja sekä verkkosivu http://blood-drop.tripod.com/id18.html. Tuo verkkosivu ei enää aukea, joten en voinut tarkistaa, mitä siellä sanotaan. Mutta myös Heikki Ojan Aikakirjan sisältö on tallennettu nettiinkin pdf-muodossa: https://almanakka.helsinki.fi/images/aikakirja/Aikakirja2013kokonaan.pdf, ja tätä asiantuntijan kirjoittamaa tietokirjaa pitäisin kyllä jokseenkin luotettavana lähteenä, toisin kuin Da Vinci -koodia, joka on kirjoittajan mielikuvitukseen perustuva romaani. Aikakirjan sivuilta 83–85 käy ilmi, että Pariisin observatorion meridiaaniakin todella on aikoinaan käytetty nollameridiaanina, mutta missään ei sanota, että siitä olisi silloinkaan käytetty nimitystä "ruusulinja" (tai "Rose Line" tai jotakin muuta sen tapaista). Engl. Wikipedian ja siihen merkittyjen lähteiden mukaan näyttäisi pikemminkin siltä, että tämä nimitys on Dan Brownin omaa keksintöä, johon tosin on antanut aihetta naisen nimen Roseline esiintyminen joissakin asiakirjoissa, joihin hän romaanissaan viittasi.

Huomattuani tämän sivun epäröin jonkin aikaa, pitäisikö tämä merkitä roskaksi vai kirjoittaa kokonaan uudestaan engl. Wikipediasta kääntämällä. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon, vaikka epäilin aiheen merkittävyyttäkin. Lähdeviitteeksi kyllä merkitsin myös Da Vinci -koodin, jonka olen vuosia sitten lukenut (ja josta nyt tarkistin muutaman kohdan), mutta lähteeksi en sitä kelpuuttaisi millekään muulle kuin että siinä kirjassa sanotaan niin ja niin. -KLS (keskustelu) 29. lokakuuta 2016 kello 13.36 (EEST)[vastaa]