Keskustelu:Rauma-Repola Oceanics

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Siirretty artikkelista

Itse asiassa Tauno Matomäen väite CIA n vaikutuksesta Suomen vedenalais bisnekseen voi olla kokonaan väärä. Ehkä hän haluaa vain välttää vastuutaan epäonnistuneesta Rauma-Repolan satsauksesta vedenalaistekniikkaan ja sen hallinnointiin. Kaikki Repolan ostamat yritykset tukemaan Oceanicsin toimintoja menivät konkurssiin tai muuten lopettivat toimintansa mutta lähes kaikki henkilöt yriyksissä toimivat alalla edelleen. Drass on nykyään yksi johtavista sukelluslaitteita valmistavista yrityksistä maailmalla ja itse ( ent Malmari&Winberg Oy) toimin asiantuntijana Koreassa suunnitellen sukellusveneitä. CIA'lla ei ollut muuta roolia ko asiassa kuin seurata mitä suomalaiset tekivät sekä saada fakta tietoa mitä venäläisille toimitettiin. Ymmärtääkseni silloinen R-R oli tähän suostunut ja pystyi siten ostamaan laitteita asennettavaksi Mir sukellusveneisiin, jotka muuten olivat vientikiellossa venäjälle. Voidaan ehkä kaukaa hakien väittää että R-R epäonnistuminen satsaamisessa vedenalaistekniikkaan itse asiassa tuhosivat suomalaisten mahdollisuudet saada jalansijaa potentiaalisella vedenalaistekniikan markkinoilla.Kommentin jätti Anssi 1 (keskustelu – muokkaukset)

CIAsta ja teräksestä[muokkaa wikitekstiä]

Mauno Koivisto kertoo tapahtumista muistelmateoksensa Kaksi kautta luvussa Ongelmalliset sukelluspallot. Koiviston mukaan Amerikkalaiset yrittivät estää Mirien valmistuksen ensin painostamalla presidentti Mauno Koivistoa. Presidentti George Bush lähetti asiasta kirjeen Koivistolle. Myöhemmin Yhdysvaltain Suomen suurlähettiläs ja maan varaulkoministeri kävivät erikseen taivuttelemassa Koivistoa.

Sukelluspallon materiaaliksi valittiin 1960-luvulla Yhdysvalloissa kehitetty maraging-teräs, jonka lujuus/paino -suhde on kymmenen prosenttia parempi kuin titaanin. Jutussa mainitaan Lokomon kehittänee teräksen. Lokomolla oli siihen soveltuva valutekniikka.

kktalo