Keskustelu:Radikaali keskusta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mitenköhän yleisesti käytetty termi tässä merkityksessään? Jos vain muutama käyttää tätä poliittisessa puheessa niin tuskin ylittää kynnystä. --MiPe (wikinät) 8. lokakuuta 2017 kello 18.48 (EEST)

Uusi neologismi. Pois. jni (k) 8. lokakuuta 2017 kello 19.29 (EEST)


Joidenkin puolueiden poliittinen kirjo sisältää radikaalin keskustan josta ei ollut wikipediassa artikkelia. Radikaali keskusta on muutenkin osa poliittista kirjoa joten on siinä aika merkittävä. Esim. radikaalista oikeistosta on ollut jo pitkään artikkeli. FinSpectre (keskustelu) 8. lokakuuta 2017 kello 21.37 (EEST)
Näiden käsitteiden käytön yleisyydessä on kuitenkin huomatava ero. --MiPe (wikinät) 9. lokakuuta 2017 kello 08.31 (EEST)
Jos lähtee etsimään niin kyllä tätä käytetään ja on ihan oikea käsite jonka merkitys on asiallista selittää tietosanakirjassa. FinSpectre (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 16.02 (EEST)
Löytyy keskustelupalstoja, ei juuri muuta. Jokainen höläytys keskustelupalstoilla ei ole oman artikkelin arvoinen. --MiPe (wikinät) 12. lokakuuta 2017 kello 21.19 (EEST)

On mielestäni merkittävä.--85.23.98.247 9. lokakuuta 2017 kello 15.00 (EEST)

Voi olla että käytetään, mutta noin kuulotuntumalta hieman eri asia eli äärikepulaisuus lienee käytetympi. --Höyhens (keskustelu) 11. lokakuuta 2017 kello 20.06 (EEST)
Jota sitäkin käytetään lähinnä muutamalla harvalla keskustelupalstalla. Siis ei kiitos tänne. --MiPe (wikinät) 13. lokakuuta 2017 kello 09.23 (EEST)

Artikkelissa nyt olevassa lähteessä mainitaan useita esimerkkejä käsitteen kansainvälisestä käytöstä ja yllättäen artikkelissa esitetty hahmotus niiden ja Juha Sipilän näkemysten samansuuntaisuudesta vaikuttaa varsin todenmukaiselta. Lisäksi lähteessä mainitaan kokonaisia aihetta käsitteleviä kirjoja muualta kuin Suomessa. Ei tämä siis tuon lähteen perusteella ole mitenkään minkään pelkkien keskustelupalstojen varassa. Toisaalta se, mitä keskustalaisuudella vanhastaan ymmärrretään Suomessa ja mitä sillä ymmärretään esimerkiksi noissa lähteessä mainituissa maissa, voivat olla hyvinkin eri asioita, koska Sipilän kovalla oikeistolaisella libertaaripolitiikalla (tämä on tässä vain oma arvioni maallikkona) tuskin on mitään tekemistä esimerkiksi Suomessa keskustan oppi-isänä pidetyn Santeri Alkion aatemaailman kanssa sikäli kuin nyt maallikkona yritän muodostaa siitä jotain mutukäsitystä. Siksi artikkelia olisi kiinnostava laajentaa katsomalla, miten "äärikeskustan" ovat määritelleet aiheesta Suomessa vuonna 1980 kirjan julkaisseet Alpo Rusi ja Juha Kuisma.--Urjanhai (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 13.25 (EEST)

Itse asiassa voisin mutuna (siis ehtimättä hankkia kirjastosta Kuisman ja Rusin kirjaa) arvata, että heidän käsityksensä "äärikeskustasta" hyvinkin voisi olla joku muu kuin tuo nykyisen amerikkalais-briitiläisen politiikantutkimuksen, mutta voin toki hyvin olla väärässäkin. Keskustan perinteisten aatteiden kanssahan (tai niiden, joita esim. Juha Kuisma on omassa aatteellisessa työssään keskustaliikkeen sisällä edustanut) Sipilän kovan talouskurin näkemyksillä (välittömän maallikon mutuni perusteella siis, voin toki olla väärässäkin) tuskin on mitään tekemistä. --Urjanhai (keskustelu) 13. lokakuuta 2017 kello 19.33 (EEST)