Keskustelu:Raatteen tien taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mikä ero on Raatteen tien taistelulla ja Suomussalmen taistelulla? Onko niin, että Raatteen tien taistelu on osa Suomussalmen taistelua? Olen ymmällä. --Hautala 22. joulukuuta 2004 kello 16:12 (UTC)

Minä ainakin pidän Raatteen tien taistelua Suomussalmen taistelun "ratkaisuna". Suomussalmella taisteltiin joulukuussa tuloksena 163. divisioonan perääntyminen. Sen jälkeen Raatteen tiellä tammikuun alussa lyötiin ukrainalainen 44. divisioona. En ole asiantuntija, mutta kyllä mielestäni normaalisti näistä kahdesta puhutaan erillisinä taisteluina. --TBone 22. joulukuuta 2004 kello 18:35 (UTC)
Kirjoitusasusta: aina ennen olen kuullut puhuttavan vain ja ainoastaan "Raatteentien taistelusta". Yhteen vai erikseen? --TeVe 18. joulukuuta 2005 kello 17:09:07 (UTC)
Ari Rautalan "Sotiemme taistelupaikoilla" käyttää säännönmukaisesta kirjoitusasuja "Raatteen tie" ja "Raatteen tien taistelu". -Samulili 18. joulukuuta 2005 kello 17:11:02 (UTC)
Mielestäni kyseessä on kaksi eri taistelua, jotka tosin ajallisesti seuraavat toinen toistaan. Suomussalmen taistelun päivämäärissä olisi sikäli korjaamista, että taistelu käytännössä päättyi jo joulukuun puolella puna-armeijan paetessa Juntusrantaan (mikä artikkelissa mainitaankin). Raatteen tien taistelu alkoi lähes välittömästi tämän jälkeen ja sijoittui ajallisesti kokonaan tammikuun puolelle. Janis 8. tammikuuta 2008 kello 16.41 (UTC)

Luvuissa epäselvyyksiä[muokkaa wikitekstiä]

  1. Tämän sivun mukaan 9. divisionaan miesvahvuus oli 16 000 eikä 6 000 [1]
  2. Käsitän, että venäläisten luvuissa on kaatuneet, kadonneet, haavoittuneet ja vangiksi jääneet. Suomalaisten luvuissa on kuitenkin vain kaatuneet ja kadonneet (900), minkä lisäksi haavoittuneita oli 1 200. -Samulili 18. joulukuuta 2005 kello 18:11:27 (UTC)

Kopioin tähän Hesarin Wikipedia-keskustelusta [2] sitaatin nimimerkki Masan tätä artikkelia koskevasta kommentista. Joku voisi tutustua ja katsoa voisiko tätä korjailla

"Suomenkielisestä Wikipediasta tein yhden (1) kokeen (olen toki aiemmin lukenut sen artikkeleita muuten). Pistin hakusanan "talvisota". Sain 122 osumaa, joista klikkasin Suomussalmen taistelut.
Ilmeni, että kokonaisesitys puuttui (sellaista toivottiin), mutta Raatteentien taisteluista (jälkimmäinen osa Suomussalmen kaksoistaistelusta talvisodassa) oli artikkeli. Se oli paha pettymys: pahoja virheitä, lukutiedot metsässä.
Toisaalta: artikkelille oli ilmoitettu lähde, tällä vuosikymmenellä julkaistu Ari Rautalan "Sotiemme taistelupaikoilla" tms (vain 1 lähde moisesta aiheesta on tosin perin vähän). Wikipedian artikkelin virheet ovat osin sellaisia, jotka ovat eläneet suomalaisessa historiankirjoituksessa vuosikymmenet - ja saattavat siis löytyä myös Rautalan kirjasta. Puuttuu 10-15 vuoden aikana kertynyt uusi tutkimustieto."

--Hasdrubal 2. lokakuuta 2006 kello 18.15 (UTC)

Minusta kaikkein asiallisinta olisi puhua 'Suomussalmen-Raatteen(tien) kaksoistaistelusta'. Myönnetään, että kuulostaa hieman oudosta, mutta esimerkiksi Tali-Ihantala -ryminäkin koostuu selkeästi kahdesta eri vaiheesta, ja siinä jälkimmäisessä vaiheessa Talin tienoo oli jo lujasti ry... öö naapurien hallussa. Tuomo 11. elokuuta 2007 kello 19.41 (UTC)

Uutta tietoa neuvostojoukkojen tappioista, todellinen luku mahdollisesti 7000-9000 eikä suinkaan 25000 kuten artikkelissa väitetään. Kommentin jätti Zacke (keskustelu – muokkaukset)..

Artikkeliin olisi syytä kirjoittaa luku hyvien, nykyaikaisten lähteiden perusteella. Mainitsemalle luvulle jos saadaan lähde, niin hyvä. Samulili 23. lokakuuta 2007 kello 18.35 (UTC)

Aiheesta on ilmestynyt uusi (11/2007) kirja: Raatteen Tie, Talvisodan pojoinen sankaritarina (kirj. Mika Kulju), joka käsittelee Suomussalamen taisteluita 1939-40, lukutiedot olisi asiallista tarkastaa sieltä, vaikka en itse ole ko. läpyskää saanutkaan käsiini. --Wanhaj 17. marraskuuta 2007

Suomussalmen sotatapahtumat wikissä ovat sekava kokonaisuus ja ainakin kolmessa artikkelissa kuvataan samoja tapahtumia: 3. on Hjalmar Siilasvuon sivu. Siihen ei mielestäni kuulu yksityiskohtaiset taistelukuvaukset, vaan paremminkin johtamiseen liittyvät jutut, joita voisi olla enemmänkin. Helpompi ehkä olisi yhdistää Suomussalmi ja Raate samalle sivulle, mutta huolehtia että johdonmukaisuus säilyy. Suomussalmen taistelut= Suomussalmen kirkonkylän ja Hulkonniemen taistelut (1939) sekä Raatteen tien taistelu (1940). Samalla voisi päivittää tuoreet arviot Raatteen tien jutuista --Hoogberg 24. marraskuuta 2007 kello 21.44 (UTC)

Suomussalmen taistelut olivat Siilasvuon elämän tähtihetki eikä niistä todellakaan ole liian yksityiskohtaisia kuvauksia hänen henkilöartikkelissaan. Muuten olen sitä mieltä, että artikkelit Suomussalmen taistelu ja Raatteen tien taistelu voidaan yhdistää yhteiseksi Suomussalmen taistelut-artikkelikseen. --Ukas 25. heinäkuuta 2008 kello 20.40 (UTC)

Venäläisten tappiot[muokkaa wikitekstiä]

Lukutiedoissa näyttää kummittelevan tämä kuuluisa 70% tappioluku venäläisten puolella. Itse olen lähinnä elokuvaprojektin tiimoilta varsinkin raatteentien tapahtumista lueskellut, joten asiantuntija en ole, mutta useimmissa teksteissä tämä 70% esiintyy.

Mika Kulju väittää edellä mainitun kirjansa (Raattten tie Talvisdoan pohjoinen sankaritarina) loppupuolella (s.222-232) tämän 70% tappioluvun tulevan, outoa kyllä, venäläisiltä itseltään, nimttäin vangiksi jääneiltä puna-armeija upseereilta. Lisäksi pelkän raatteen tien taistelussa (ei sisällä kirkonkylän taisteluita, vain 44.D) kerrotaan kirjassa suomalaistukimusten mukaan kaatuneen 9000-7000 ja joidenkin venäläistutkimusten mukaan 6000-4000.

Vaikka luku 17 500 (mikä on 70% mukaan laskettu) on useimmissa kirjoissa ja artikkelissa luottaisin silti tähän tuoreeseen tietoon. 70% on vain jäänyt elämään paremman tiedon puutteessa.

Ehdotankin että lukua muutetaan runsaasti, koska artikkelissa on kysymys vain raatteentien taistelun tappioista, eikä koko Suomussalmen taisteluista, milloin 17 000 voisi ollakin lähempänä totuutta.

Ehdotukseni olisi yläkanttiin 9000 venäläistä kaatunutta.

Wanhaj 21. helmikuuta 2008 kello 21.25 (UTC)

Artikkelin loppuosassa todetaan "Suomalaiset löysivät divisioonan kuormastosta myös vankkurillisen kondomeja, mikä viittaa venäläisten suunnitelmiin käyttää raiskausta aseena siviiliväestöä vastaan tehtävänsä onnistuttua toisen maailmansodan itärintamalle tyypilliseen tapaan." Oletan kyseessä olevan jonkinlaisen surkean vitsin sillä koko sotahistoria tuskin tuntee yhtä ainutta tapausta jossa raiskaaja olisi kondomia käyttänyt. Kaikilta osin järjetön on talvisodan sodankäynnin rinnastaminen "toisen maailmansodan itärintamalle tyypilliseen tapaan" muutenkin. -89.67.11.35 6. joulukuuta 2013 kello 00.35 (EET)[vastaa]

Aiheesta en mitään tiedä, mutta sulla on ihan hyvä pointti tuossa ja tiedon lisännyt käyttäjä näkyy omaavan mielenkiintoisen muokkaushistorian. --Seegge (keskustelu) 6. joulukuuta 2013 kello 00.51 (EET)[vastaa]

Uusiakin tietoja[muokkaa wikitekstiä]

Vasta toissapäivänä kuulin, ettei Vinogradovia ammuttukaan tuolla, vaan hän katosi myöhemmin mahdollisesti Arkangelissa. Puna-armeijan tappioista alettin syyttää isompia johtajia kuten Tsuikoa. Huomattavaa on myös, että tuossa vanhassa tuhotun kaluston kuvassakin on nähtävillä ettei lunta ollutkaan kovin paljon. Pakkasta ja nälkää kyllä oli. Suomalaisten torjuntataistelu aloitettiin tykistöllä, mikä sai aikaan mielialaongelmia helppoa läpimarssia odottaneissa neuvostojoukoissa. Motitus on joka tapauksessa ollut ilman eri selitystä erittäin hyvä taktiikka. Neuvostojoukot joutuivat erilleen ja Vinogradov hyökkäsi jopa lännestä itään yrittäessään yhdistää jäljellä olevia joukkoja. Lähdettä ei ole käsilläni, mutta sen oli suomalainen tutkija saanut vasta käsiinsä Kiovan arkistoista. - Jo vanha arvelu on toki, ettei Stalinille ollut kukaan uskaltanut kertoa ettei suomalaisen tavallisen kansan keskuudessa ollutkaan vallankumousmielialaa eikä täällä neuvostojoukkoja yleisesti ottaen odotettukaan vapauttajina. terv. --Höyhens (keskustelu) 17. elokuuta 2019 kello 10.22 (EEST)[vastaa]