Keskustelu:Prinssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ruhtinas on itsenäisen tai nimellisen ruhtinaskunnan päämies, prinssi taas ruhtinaalisen (keisarillinen, kuninkaallinen, herttuaallinen, ruhtinaallinen) perheen jäsen ilman arvoon liittyvää reaalista tai nimellistä läänitystä. Samoin naispuolisissa: niin kauan kun Diana Spencer oli naimisissa Charlesin kanssa, hän oli "Walesin ruhtinatar", mutta avioeron jälkeen hänestä tuli vain "Walesin prinsessa". Diplomaattisessa protokollassa ruhtinas voi olla samanaikaisesti myös prinssi, jos hän on ruhtinaallisen perheen jäsen: näin Charles on samalla Iso-Britannian perintöprinssi äitinsä kautta, Edinburghin prinssi isänsä kautta sekä Walesin ruhtinas kruunaamisen kautta. Barnabas Seefo 22. syyskuuta 2006 kello 13.12 (UTC)

Uutta tutkimusta. --ML 15. kesäkuuta 2007 kello 18.47 (UTC)
Täh, onko Wales itsenäinen ruhtinaskunta? Minä kun olen aina luullut, että Ison-Britannian monarkki on myös Walesin valtionpäämies, ja hänen vanhimmalle pojalleen voidaan antaa arvonimi Walesin prinssi. Mutta Walesin ruhtinaista en ole kyllä koskaan kuullut... 81.197.72.48 10. maaliskuuta 2008 kello 11.24 (UTC)

Mainitsempa että esimerkiksi Saksa-Itävalta-alueella prinssin arvoa pystyi käyttämään myös sellaiset aatelit, jotka saattoivat johtaa itsensä 10 sukupolvea patrilineaarisesti taaksepäin suvereenin herttua-, ruhtinas- tai kuningaskunnan hallitsijaan jolleivät olleet aviotonta sukuhaaraa, tai joilla oli perintöoikeus suvereenin arvoon. Täten Hessen-Kasselin maakreivi Friedrich-Karlilla itsellään sekä hänen pojillaan oli myös Hessenin prinssin arvo. Vastaava tapa on nykyään käytössä myös Japanissa.

Eräitä prinssin arvoon oikeutettuja ovat Reinin pfalzkreivi ja Brandenburgin rajakreivi koska nämä keisarikunnan aikana olivat keisarin valitsijamiehiä eli vaaliruhtinaita. Kommentin jätti 91.155.42.90 (keskustelu – muokkaukset).