Keskustelu:Porin tyttölyseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Olen korjannut virheitä ja lisännyt puuttuvia tietoja. Wiki-ohjeiden mukaan tulee pyrkiä neutraalisuuteen ja tarkistettavissa oleviin asiatietoihin. Tekstissä on korjaamatta yksi virhe: tyttökoulu siirtyi historiikin v 1980 s. 16. mukaan valtion omistukseen 1.9.1919. Oikea vuosiluku on siis 1919. Voitanee korjata. Lisäksi haluan poistaa lauseet: 1. ”Se tunnetaan yleisesti lempinimellään "Tipula". Perustelu: halutaan pysyä neutraaliudessa, mitä lempinimittely ei ole. 2. ”Ehdotuksen sen perustamisesta teki vuotta aikaisemmin toimintansa aloittaneen Porin lyseon rehtori Adolf Melin”. Perustelu: linkki ei toimi, tieto ei ole tarkistettavissa eikä vastaa tyttölyseon historiikin tietoja. Historiikissa v. 1980 s. 13 mainitaan että ”tyttökoulun perustajat olivat samoja innokkaita koulumiehiä kuin Porin Lyseonkin puuhamiehet” ja luetellaan 11 nimeä, joista Malin oli vain yksi. Sivulle ei haluta yksityiskohtaisia perustamistietoja. 3. ”Arkkitehti Yrjö Sadeniuksen suunnittelema rakennus toimi myöhemmin nimellä Malminpään keskikoulu ja on nykyään WinNovan ammatillisen oppilaitoksen käytössä”. Perustelu: linkki Porin arkkitehtuurikartastoon ei toimi, tietoa ei voi tarkistaa. Lisäksi tyttölyseon sivulle ei haluta yhtä koulurakennusta koskevia yksityiskohtaisia tietoja. Voitanee poistaa. MaijaSinikka (keskustelu) 28. toukokuuta 2015 kello 10.29 (EEST)

Kuka ei halua yksityiskohtaisia tietoja? Yleisesti ottaen tietojen lisäämistä ei kukaan voi kieltää, elleivät ne loukkaa ketään tai ole merkityksetöntä triviaa. Perustajat voi olla suurempi joukko, mutta artikkelissa sanotaan (lähteen mukaan) että aloite tuli Malinilta, joten se on aivan asiallinen tieto, hänelle kaikki kunnia. Hain Internet Archivesta linkit kadonneille ja tein muutakin pientä huoltoa. Eikös tyttökouluja ennen sanottu Tipulaksi, ainakin isoäitini sanoi niin, kun ihmettelin koulun nimeä? --Kampurajalka (keskustelu) 28. toukokuuta 2015 kello 11.55 (EEST)
Senioriyhdistyskin näyttää käyttävän nimitystä Tipula omassa nimessään, joten olette hyväksyneet sen jo virallisestikin. --Kampurajalka (keskustelu) 28. toukokuuta 2015 kello 11.57 (EEST)
Kiitos mielenkiinnosta Porin tyttölyseon wikipediaa kohtaan! On muistettava, että sivu luodaan lukijoiden käyttöön. Lukija odottaa, että sivulla on olennaisia ja oikeita tietoja tiiviissä paketissa. Laajempia tietoja kaipaava lukija siirtyy muihin tietolähteisiin. Tein kompromissina uuden version, jossa otin kommenttisi huomioon. Maininta WinNovasta voi olla mukana, koska Liisanpuisto on nykyään suosittu luokkakokous- ja tapaamispaikka.Jätin Malinia koskevan lauseen vielä paikalleen, vaikka pidänkin sitä turhana, ja epäilen lähteen luotettavuutta. Riippumatta lähteen luotettavuudesta on Malinin nimen nostaminen esiin turha ele tässä yhteydessä, kun muitakaan ei ole tarkoituksenmukaista nimeltä mainita. Odotan, että poistat lauseen: ”Ehdotuksen sen perustamisesta teki vuotta aikaisemmin toimintansa aloittaneen Porin lyseon rehtori Adolf Malin”. MaijaSinikka (keskustelu) 29. toukokuuta 2015 kello 11.11 (EEST)
Lainaus kirjasta "Porin suomenkielinen yksityistyttökoulu ja Porin tyttölyseo 1880-1955" s. 10: "Jo lyseon avajaisten johdosta Iltama-ravintolassa pidetyillä juhlapäivällisillä kuvernementtisihteeri P. Birkman - toisten mukaan rehtori Ad. Malin - lausui : Ja nyt me perustamme tyttökoulun". Tieto on siis juhlijan muistikuva, ei dokumentoitua faktaa. Perustamisehdotusasia tulee jättää ristiriitaisena tietona kokonaan pois. MaijaSinikka (keskustelu) 1. kesäkuuta 2015 kello 16.04 (EEST)
Onko Malinissa jotakin sellaista, mitä ei tahdota muistaa? Tuo mainitsemasi lähde ei ole julkaistu vaan nähtävästi joku moniste vuodelta 1955, sillä tietoja siitä ei löydy. Se ei siten käy lähteeksi. Nykyisessä lähteessä (joka on siis uudempikin) sanotaan: "ehdotti ensi töikseen Porin lyseoon virkaan tultuaan myös tyttökoulun perustamista" eli ilmeisestikin jo ennen juhlapäivällisiä. Toisessa kohdassa artikkelissa on lähteeksi lisätty "suullinen tiedonanto", eikä sellainenkaan käy lähteeksi, koska sitä ei ole julkaistu eikä se siis ole kenen tahansa tarkistettavissa. Pitäydytään julkaistuissa lähteissä. (Poistin väliotsikot: yksi asia käsitellään aina saman otsikon alla. Kommentit pitäisi sisentää kaksoispistein.)--Kampurajalka (keskustelu) 1. kesäkuuta 2015 kello 17.36 (EEST)
Kyllä tuo teos Porin suomenkielinen yksityistyttökoulu ja Porin tyttölyseo 1880–1955 (515 s.) käy nähdäkseni hyvin lähteeksi. Se on saatavilla Kansalliskirjastossa ja useissa muissa kirjastoissa (mm. Eduskunnan kirjastossa, yliopistokirjastoissa ja maakuntakirjastoissa), eli tiedot ovat kenen tahansa tarkistettavissa vaikkapa kaukopalvelun kautta, joten tarkistettavuuden vaatimus täyttyy. ¬Antilope 2. kesäkuuta 2015 kello 12.48 (EEST)

Viitteiden luotettavuus[muokkaa wikitekstiä]

Ei kysymys ole henkilöistä vaan asiasta, ja onko tieto totta vai ehkä ei. Porin lyseon vuosikertomuksen sivu 4, johon viitataan, on osa rehtorin alkulausetta/johdantoa eikä siitä löydy viitettä, mistä perustamisehdotustieto on poimittu. Tyttökoulun historiikit perustuvat koulun omiin dokomentteihin. Historiikissa 1880-1955 tiedon ristiriitaisuus on selkeästi julkistettu, ja 1880-1980 -historiikista tieto on jätetty pois, mahdollisesti juuri epäluotettavuutensa vuoksi. Porin Tipulan Seniorit-yhdistyksen pöytäkirjat ja vuosikertomukset ovat nähtävissä yhdistyksen arkistossa. MaijaSinikka (keskustelu) 1. kesäkuuta 2015 kello 20.25 (EEST)

Vastaan nyt tähän vielä ja siirrän sitten kapulan seuraavalle: Wikipediassa on hyvin selkeä lähteistyskäytäntö eli lähteiden on oltava julkaistuja. --Kampurajalka (keskustelu) 1. kesäkuuta 2015 kello 21.40 (EEST)