Keskustelu:Piparkakku

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pumppernikkeli[muokkaa wikitekstiä]

Ohjattu sivulta Pumpernikkeli? Siis eikös pumpernikkeli ole ruisleipä? On ainakin en-wikin artikkelin mukaan. 85.217.38.17 5. helmikuuta 2011 kello 06.17 (EET)

Pumppernikkeli on Suomessa perinteisesti ollut piparkakkutaikinasta tehty leivonnainen, jonka päällä on sokerivesikuorrutus. Kulttuurit eroavat toisistaan, mutta täällä Suomessa se on näin. Vaikka esimerkiksi Rahola [1] kirjoittaa sen yhdellä p:llä, itse kirjoitan kahdella, kun se kerran äännetäänkin pumppernikkeli. Onko tämä perinneleivonnainen kadonnut leipomoiden valikoimista? --Abc10 5. helmikuuta 2011 kello 08.33 (EET)
Pyydä kauppiastasi täydentämään valikoimiaan, kyllä pumppernikkeleitä vielä on myynnissä. Ei välttämättä joka kaupassa ja aina. Ohimennen olen nähnyt hyllyssä myös pienempiä kuorrutettuja pikkuleipiä, kooltaan noin kolmaosa perinteisestä pumppernikkelistä. En ole tutkinut tarkemmin.--Htm (keskustelu) 21. joulukuuta 2016 kello 06.56 (EET)
Eipä näkynyt kun yritin kaupassa hakea. Toinen asia, miksihän tämä ei ohjaa en-wikin artikkeliin en:ginger nut? Sieltä linkki suomenkieliseen on. 85.217.21.90 11. marraskuuta 2014 kello 05.49 (EET)

Katsoin Nykysuomen sanakirjasta, joka ei ole varsinainen keittokirja, mutta sen mukaan p. on "makea, tav. sokerikuorrutuksella silattu, litteä, soikea leivonnainen, joita valmistetaan kuivatuista ja uudelleen leivotuista leivoksista tai erilaisista manteliseoksista". Tjaah, nykykaupan pumppernikkelit ovat muuttuneet tuosta kuvauksesta.--Htm (keskustelu) 21. joulukuuta 2016 kello 07.07 (EET)

Valmistusaineet[muokkaa wikitekstiä]

"Nykyaikaisissa suomalaisissa piparkakuissa valmistusaineena käytetään tyypillisesti siirappia, sokeria, voita, vehnäjauhoja sekä mausteita kuten kardemummaa, neilikkaa, kanelia ja inkivääriä."
Jaa en tiiä sen tarkemmin, mutta kun google-hakuja tekee, niin kardemummaa harvemmasta löytyy. Tietystikin tuossa lähteenä käytetyssä on kumpaakin, kuten myös kananmuna, joka artikkelista puuttuu. 85.76.65.121 21. joulukuuta 2016 kello 05.47 (EET)

Kansantarinat-kohta[muokkaa wikitekstiä]

Alkoi kiinnostaa tuo väitetty tositarina Hannun ja Kertun taustalla. Tarkistin Mattilan Piparikirjan, jonka mukaan tieto on peräisin Hans Traxlerin kirjasta Die Wahrheit über Hänsel und Gretel. Nettilähteiden mukaan Traxlerin kirja on kuitenkin parodia [2][3]. Joku saksantaitoinen voisi vielä tarkistaa asian, mutta vaikuttaa aika epäilyttävältä. --Hrisse (keskustelu) 12. joulukuuta 2013 kello 21.49 (EET)