Keskustelu:Ominaisarvo, ominaisvektori ja ominaisavaruus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Ominaisarvo, ominaisvektori ja ominaisavaruus[muokkaa wikitekstiä]

Suomensin englanninkielisen artikkelin suomenkielisten lukijoiden hämmästeltäväksi. Voisikohan tästä saada suositellun artikkelin? Punalinkkejä paljon, mutta eiköhän ne ajan kanssa muuta väriään. --Matikkapoika 12. helmikuuta 2006 kello 21.17 (UTC)

Vaikuttavaa. Kenties ei olisi tieteen latistamista linkittää ja selittää myös muutamia peruskäsitteitä kuten puhdas ja soveltava matematiikka, avaruuden muunnokset, vektori, tensori, matriisi jne. Osastahan on jo vaihtelevantasoisia artikkeleita. Höyhens 14. helmikuuta 2006 kello 23.03 (UTC)
"Tässä Mona Lisaa esittävässä taulussa kuvaa on muutettu siten, että sen vaakasuuntaan keskustasta osoittava vektori ei muutu." Pitäisikö lukea "pystysuoraan" eli se punainen? -Samulili 15. helmikuuta 2006 kello 12.00 (UTC)
Lisäilin linkkejä ja korjasin vektorin suunnan. Linkkejä voi itsekin lisäillä, kun minulle voi jokin käsite olla niin tuttu, että en koe sitä tärkeäksi linkittää. --Matikkapoika 15. helmikuuta 2006 kello 18.44 (UTC)
Lisäksi punaisia linkkejä paljon. Lisääkin saisi olla. Linkitä kaikki. -tKahkonen 17. helmikuuta 2006 kello 15.50 (UTC)
Kuten jo sanoin, voithan linkittää itsekin. --Matikkapoika 17. helmikuuta 2006 kello 19.40 (UTC)
Mikä muunnos? Lineaarikuvausko muunnos? Sana 'karakterisoida' voi olla outo monelle. Johdantoa siis selkeytettävä. -tKahkonen 17. helmikuuta 2006 kello 15.04 (UTC)
Jeps, lineaarikuvausta tarkoitan. Karakterisoida on matematiikassa käytetty termi, joka tarkoittaa luonnehtia. Tosin karakterisoida on huomattavan paljon yleisempi sana matematiikassa kuin luonnehtia, joten sana karakterisoida sopii tekstiin paremmin. --Matikkapoika 17. helmikuuta 2006 kello 19.40 (UTC)
Juu tiedän toki, mutta en saanut päähäni, miten tuon saisi sille kansantajuisemmalle kielelle. Tuli mieleen sana 'yksilöidä'. -tKahkonen 17. helmikuuta 2006 kello 21.27 (UTC)


Replacement filing cabinet.svg Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Lupaava artikkeli?[muokkaa wikitekstiä]

Tiedän ettei tässä ole yhtään reftäglähdettä, mutta enwiki, josta tämä on käännelty asiantuntevasti yli 4 vuotta sitten sisältää ne. Aihe on sellainen että tuskin kauhiaton ongelma on edes näennäinen lähteettömyys. Mutta onko muita toivomuksia tai puutteita? --Höyhens 11. marraskuuta 2010 kello 18.36 (EET)

Joo, mielestäni lähteettömyys ON ongelma. Olisi muuten esimerkillinen matematiikka -aiheinen artikkeli, mutta tälläisenään täydellinen esimerkki epäonnistuneesta artikkelista. Kirjallisuuttakin on, luulisi siis lähdeteoksia löytyvän? Ei auta, että en-wikistä löytyy. Symbol oppose vote.svgSymbol oppose vote.svg --Lakritsa 12. marraskuuta 2010 kello 08.57 (EET)
Miksei auta että kaikki tarvittavat lähteet löytyy enwikistä? Onko epäilys että ne poistetaan sieltä (suositellulta sivulta muuten)? Auttaisiko jos kopsaisin ne suoraan tänne ja jos niin mikä siinä olisi paremmin ja jossei niin lähteen kielikö tökkisi? Haetaan tässä suuntaviivoja. Epäonnistunut artikkeli -väitettä en sulata ollenkaan kun ottaa huomioon milloin artikkeli on tehty. Toisaalta en pidä lakritsastakaan kun se on pahanmakuista ja nostaa verenpainetta. Käyttäjä:Lakritsasta kyllä pidän. --Höyhens 12. marraskuuta 2010 kello 17.58 (EET)
Ajat muuttuvat. Lähteetön artikkeli on minulle aina epäonnistunut. Vanhoja artikkeleita onkin tämän osalta tarkistettava. Laitanpa tähän vielä liitteeksi kriteerit, kohta viisi ei täyty millään. Kohta 7 tekee myös tiukkaa, mutta mielestäni matematiikka-artikkelissa sen on lähes mahdotonta täyttyä. Ja ainahan tarkistetut lähteet voidaan siirtää en-wikistä, eihän se ole ennenkään ollut ongelma? Eikä lähdekielikään ole ongelma, eiköhän suurin osa matematiikan korkeatasoisista lähteistä ole tällä kielellä. --Lakritsa 12. marraskuuta 2010 kello 22.37 (EET)
 1. Symbol oppose vote.svg Johdannossa perusasiat jäävät vähän hämäräksi. Onneksi kuva on vieressä ja auttaa edes vähän eteenpäin. Aiheen kontekstia ei kerrota alussa. (vrt. en-wikin alku. esim. tässä versiossa parempi johdanto [1])
 2. Symbol oppose vote.svg lähteitä ei ole merkitty.
 3. Symbol question.svg sopivaa tietolaatikkoa ei taida olla olemassa.
 4. Symbol oppose vote.svg viitteistys puuttuu.
 5. Symbol support vote.svg laaja.
 6. Symbol question.svg ei ilmotettuja lähteitä (monta lähdettä).
 7. Symbol question.svg ei ilmotettuja lähteitä (lähteet käsittelevät aihetta).
 8. Symbol support vote.svg kuvitus.
 9. Symbol oppose vote.svg kieli vaikeaa ja koukeroista. (johtunee aiheesta)
 10. Symbol support vote.svg luokittelu ok.
 11. Symbol support vote.svg kielilinkit ok. yleisilme sekava.
 12. Symbol oppose vote.svg artikkelin historia: ainakin osittain käännös en-wikistä, jonka artikkeli käännöshetkellä (02/2006) suositeltu [2]. En-wikin artikkeliin tehty käännöshetken jälkeen satoja muokkauksia ja nykyisellä artikkelilla ei ole mitään laatu-statusta.

4/9 -> Ei vielä lupaava artikkeli. Gopase+f 13. marraskuuta 2010 kello 12.42 (EET)

Kappas, yllättävää kyllä enwikin lähteet ovat pääosin saavuttamattomissani koska en asu kirjastossa. Kielilinkeissä on bottivirhe, enwikiä väitetään suositelluksi vaikkei se sitä enää ole. Paransin hieman johdantoa - hyvä se ei ole vieläkään. Ei tämä kyllä ole sittenkään vielä lupaava. --Höyhens 13. marraskuuta 2010 kello 15.30 (EET)
Ei. Symbol oppose vote.svg J.K Nakkila 14. marraskuuta 2010 kello 23.16 (EET)
Sisennetty rivi
Turha varmaan jatkaa arviointia, jos aloittajakaan ei kannata. --Lakritsa 15. marraskuuta 2010 kello 22.25 (EET)