Keskustelu:Olympialaiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tähän täsmennyssivuun viittaa yli 100 artikkelia, joista varmaankin osapuilleen kaikki yrittävät linkittää nykyaikaisiin olympialaisiin. Nyk. olympialaiset pitäisi siirtää tämän päälle ja antiikin olympialaiset ylätäsmennykseksi. --ML 21. helmikuuta 2006 kello 16.23 (UTC)

Pitäisi sopia ovatko kyseessä olympialaiset vai olympiakisat; artikkelissa puhutaan molemmista. Varsinainen ongelma on se, että muista artikkeleista on viittauksia molempiin - vain "olympialaiset" toimii.--Se Elmeri 7. helmikuuta 2005 kello 16:56 (UTC)

Virallisestihan kyseessä ovat olympialaiset kisat. Samoin kuin on ranskalaiset perunat eikä ranskalaiset, joka viittaa myös Ranskan kansalaisiin. --SM 26. helmikuuta 2006 kello 19.24 (UTC)
"Olympialaiset" lienee yksinäänkin täysin oikeellista suomen kieltä siinä missä vaikka "hampurilainen" pikaruoasta. YSA:lla se on ensisijainen nimitys ja mediassa varmasti käytetyin. Artikkelitekstissä voinee varmaan käyttää myös synonyymiä olympiakisat, synonyymien käyttöä ei kai missään ole kielletty. --ML 25. lokakuuta 2007 kello 17.12 (UTC)
Virallisesti kyseessä ovat NN olympiadin kisat (NN siis olympiadin roomalainen järjestysnumero) - kun puhutaan kesäkisoista. Esimerkiksi Helsingin olympiakisat 1952 olivat virallisesti XV olympiadin kisat. Talvikisojen kohdalla virallinen nimitys puolestaan on kisojen absoluuttinen järjestysnumero ja termi "olympialaiset talvikisat". Esimerkiksi talvella 2006 järjestettiin Torinossa XX olympialaiset talvikisat. Myös ilmaisu XX talviolympiakisat menetellee. Wikipedian olympianimistössä näyttää olevan melkoisesti eri variaatioita. --Kunto 21. helmikuuta 2007
  • Olympiakisat

Tarkistakaapa teoksesta Nygrén Helge – Siukonen Markku: Suuri Olympiateos, niin oikea nimitys on olympiakisat, ei olympialaiset. Nimi olympialaiset kisat ovat svetitismiä eli ruotsin kielen vaikutusta (olympiska spelen). Suomen kieli on substantiivinen: 'olympian kisat' eli olympiakisat. Lisäksi: emmehän sano esim. maailmanmestaruuslaiset tai piirinmestaruuslaiset, vaan maailmanmestaruuskisat ja piirinmestaruuskisat.

Virallisesti sitten, ei-talvella järjestettävät olympiakisat ovat NN olympiadin kisat ja talven kisat ransk. jeux Olympiques d'hiver, engl. Olympic winter games, 'olympian talvikisat' eli NN olympiatalvikisat. Olympia siis ennen talvea.

Yst. terv. --PekKos 24. lokakuuta 2007 kello 23.52 (UTC)

Kirja on varsin vanha, ei kuulu nimistölähteisiimme eikä nimeä käytetä missään. --ML 25. lokakuuta 2007 kello 16.40 (UTC)
Etukäteen määritelty nimistölähde YSA asettaa olympialaiset etusijalle olympiakisoihin nähden: [1] --ML 25. lokakuuta 2007 kello 16.51 (UTC)
Perussanakirja tuntee sekä olympialaiset että olympiakisat ja näyttävät olevan täysin rinnakkaiset. Jostain syystä sen varjolla käyttäjä Pekkos alkoi siirrellä artikkeleita nimille "olympiatalvikisat" ja "XXX olympiadin kisat 20xx". Voisiko joku tsekata noita artikkeleita, siirtoja näyttää olevan > 60. --Mikko Paananen 25. lokakuuta 2007 kello 17.26 (UTC)
Kirjoitin aiheesta enemmän sivulla Wikipedia:Kommenttipyyntö/Käyttäjä PekKos. Olympiakisat/olympialaiset-taistoon en ota ehdotonta kantaa (yleensäkin minua kiinnostaa enemmän sivujen sisältö kuin otsikko), mutta "olympiatalvikisat" ja varsinkin "olympiadin kisat" (sivun "olympialaiset" sijaan) tuntuvat yksittäisen käyttäjän omilta, oudoilta päähänpistoilta. --Lax 30. lokakuuta 2007 kello 12.03 (UTC)

Tapaus Eagan[muokkaa wikitekstiä]

Yrittänyt useista lähteistä tarkistaa asian, mutta tulos on aina ollut sama: Eagan mainitaan ainoana saavutukseen pystyneenä urheilijana. Korjatkaa mielellään jos löydätte toisen henkilön...--PV 26. helmikuuta 2006 kello 20.00 (UTC)

Kyllähän näin on, Eagan on ainut. --Anr 5. maaliskuuta 2006 kello 18.18 (UTC)

Pitäisikö siirrellä noita tilastoja omaksi artikkeliksi, alkaa paisumaan. Mielipiteitä? --PV 19. maaliskuuta 2006 kello 22.12 (UTC)

Laitetaas tännekin, kun aika paljon artikkeliin muokataan renkaiden symboliikkaa. Kansainvälisen Olympiakomitean sivuilta löytyy .pdf The Olympic symbols ja siellä sanotaan renkaista seuraavasti: The five rings represent the five continents. They are interlaced to show the universality of Olympism and the meeting of the athletes of the whole world during the Olympic Games. --Duke 22. tammikuuta 2007 kello 13.49 (UTC)

Yhdistynyt kuningaskunta vs. Iso-Britannia[muokkaa wikitekstiä]

Eikö olisi järkevämpää käyttää muotoa "Iso-Britannia" "Yhdistyeen kuningaskunnan" sijasta? Kukaan ei suomen kielessä käytä Iso-Britanniasta nimitystä "Yhdistynyt kuningaskunta", eikä virallinen nimi edes kerro monelle mistä maasta on kyse. Totta, että Iso-Britannia oikeasti tarkoittaa vain Iso-Britannian saarta, ja maahan kuuluu myös Pohjois-Irlanti Irlannin saarelta, mutta eiköhän pitäydytä tuossa nimessä jolla kaikki maan tuntevat. Tai vaihtoehtoisesti muutetaan Iso-Britannia yhdenmukaisesti jokaiseen Wikipedian artikkeliin Yhdistyneeksi kuningaskunnaksi (esim. Euroviisuista kertova artikkeli) ja kaikkien muidenkin valtioiden nimet niiden virallisiksi nimiksi, tyyliin Suomen tasavalta, Saksan liittotasavalta, Ruotsin kuningaskunta, Monacon ruhtinaskunta jne. Kommentin jätti 84.251.4.100 (keskustelu – muokkaukset).

Oikea muoto on Britannia, ei vanhentunut Iso-Britannia. Jos halutaan olla oikein virallisia - tässä tuskin tarpeen - niin sitten Yhdistynyt kuningaskunta. Ks. keskustelu:Yhdistynyt kuningaskunta. --ML 26. toukokuuta 2008 kello 14.58 (UTC)
Järkevintä olisi ehkä kirjoittaa pelkästään Britannia, kuten monissa muissakin Wiki-artikkeleissa on tehty. Iso-Britannia viittaa yhteen tiettyyn saareen, Britannia voidaan mieltää koko valtakunnan romanttissävyiseksi nimitykseksi.--195.237.90.72 26. toukokuuta 2008 kello 14.59 (UTC)

Artikkeli olympialaisista?[muokkaa wikitekstiä]

Minkä takia on tehty uo kesäolympialaisista olympialaisiin? Interwikitkin on miten sattuu nyt, kun en-wikistä menee olympialaiset-sivulle, ja en-wikin artikkelissa kesäolympialaiset ei ole ollenkaan fi-wikiä iw:ssä... Olisi parempi jos olisi artikkelit: Olympialaiset, Kesäolympialaiset ja Talviolympialaiset kaikki erikseen. --87.95.186.215 5. tammikuuta 2011 kello 14.15 (EET)[vastaa]

Tuo ylläoleva kommentti on mun kirjoittama. Edelleen olen sitä mieltä, että kesäolympialaisille pitäisi tehdä erillinen artikkeli. --Stryn (keskustelu) 3. kesäkuuta 2012 kello 10.59 (EEST)[vastaa]
Toteutus on hieman kinkkistä, koska alun perin olympialaiset = kesäolympialaiset. Mikä olisi Kesäolympialaiset-artikkelin määritelmä ja sisältö niin, että siinä vältettäisiin liiallinen päällekkäisyys Olympialaiset-artikkelin kanssa ja silti kumpikin artikkeli pysyisi itsenäisesti luettavana pakettina? --Lax (keskustelu) 3. kesäkuuta 2012 kello 17.23 (EEST)[vastaa]
Minun mielestäni jo pelkästään lista kesäolympialaisista, kartta kesäolympialaisten järjestäjämaista, kesäolympialaisten mitalitaulukko, sekä lista kesäolympialaisten lajeista riittäisi alkuun sisällöksi Kesäolympialaiset-artikkeliin. Sitten sinne voisi kirjoittaa samantyylisen tekstin kuin Talviolympialaiset-artikkelissa nyt on, koska sellaista ei Olympialaiset-artikkelissa vielä lainkaan ole. --Savir (keskustelu) 3. kesäkuuta 2012 kello 17.49 (EEST)[vastaa]
Juurikin noin. Mallia voi ottaa en-wikistä: en:Summer Olympic Games. --Stryn (keskustelu) 28. elokuuta 2012 kello 14.02 (EEST)[vastaa]
Nyt kesäolympialaisista on oma artikkelinsa. Sinne voi laittaa sellaista tietoa, mikä liittyy vain kesäolympialaisiin eikä ole yhteistä talviolympialaisten kanssa. --Savir (keskustelu) 14. syyskuuta 2012 kello 09.51 (EEST)[vastaa]

"Loma" Johnstone[muokkaa wikitekstiä]

Ihmettelin vähän kun googlesta ei tullut muita kuin suomenkielisiä sivuja haulla 'Loma Johnstone'. No kävikin ilmi että hänen nimensä on Lorna Johnstone. http://www.sports-reference.com/olympics/athletes/jo/lorna-johnstone-1.html 82.141.75.77 12. maaliskuuta 2012 kello 16.51 (EET)[vastaa]

Korjasin. --Lax (keskustelu) 12. maaliskuuta 2012 kello 17.29 (EET)[vastaa]

Osiossa mainitaan: Tuli kuljetetaan kisapaikalle siten, että sen reitti kulkee kaikkien niiden kaupunkien kautta, jossa olympialaiset on aikaisemmin pidetty.
Mutta en-wikin artikkelin en:List of Olympic torch relays mukaan näin on käynyt ainoastaan 2004 kisojen soihtuviestissä. Toisaalta siinäkin käytiin vain kesäolympialaiset järjestäneissä kaupungeissa. 82.141.64.209 17. heinäkuuta 2012 kello 23.38 (EEST)[vastaa]

Poistin tuon vuodesta 2006 artikkelissa olleen "tiedon". --Lax (keskustelu) 18. heinäkuuta 2012 kello 17.07 (EEST)[vastaa]