Keskustelu:Neliulotteisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuntuu kyseenalaiselta että johdantoon sopii näin korkean tason käsitteet:

Algebrallisesti, vektorien, analyyttisen geometrian, metriikka, normi

Eikö pitäisi olla yksinkertaisempaa kieltä, ainakin heti alussa?

Jotain tällaista:

Neliulotteisuus on tietynlaista dataa ja aika-avaruusjatkumoa koskeva ominaisuus. Yhtälö voi kuvata neliulotteista suhdetta ja taulukko voi olla neliulotteinen. Osa taulukkolaskentaohjelmista pystyy käsittelemään myös neliulotteisia taulukoita.

Neliulotteisuutta tilassa voi käsittää vain analogioilla: Neliön suhde kuutioon on kuin kuution suhde hyperkuutioon. Kun voidaan puhua tason ylä- ja alapuolesta, on olemassa analogiset käsitteet myös 3D tilamme suhteen.

Kosmologien mukaan on hyvät perusteet spekuloida että universumi on neliulotteinen pallo ja sitä on yritetty todentaa mittauksin, mutta tuloksetta. Mittaustarkkuuden rajoissa universumi on "litteä" eli vain kolmiulotteinen (tieto vuonna 2012). Säde voi olla niin suuri että mittaustarkkuus ei riitä nykytekniikalla tai ikinä.

ttttttttttttttttttttt

Laajemmassa artikkelissa paljon alempana voi olla sellaisia sanoja kuin "metriikka".

Tekvie (keskustelu) 25. maaliskuuta 2012 kello 22.09 (EEST)

Nykyversio ei ole missään nimessä hyvä, mutta tuossa on asiavirheitä ja epämääräisyyttä. Esimerkiksi "yhtälö voi kuvata neliulotteista suhdetta" ei ilmeisesti tarkoita mitään. --ML (keskustelu) 25. maaliskuuta 2012 kello 22.44 (EEST)

1. Lieneekö se pelkästään abstrakti asia? Valtavien massojen ja hiukkasfysiikan yhteydessä se lienee oikea / konkreettinen asia.

2.Tuo gif animaatio saattaa käydä silmään? Olisiko hitaampi versio parempi?

Tekvie (keskustelu) 26. maaliskuuta 2012 kello 10.07 (EEST)

Anteeksi, tarkkaan ottaen kenen kosmologien mielestä "on hyvät perusteet spekuloida että universumi on neliulotteinen pallo"? Taitaa nyt olla puurot ja vellit sekaisin. --Jmk (keskustelu) 26. maaliskuuta 2012 kello 10.52 (EEST)