Keskustelu:Näytönohjain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mielestäni näytönohjainten jakaminen 2D- ja 3D-ohjaimiin on jo niin vuotta 1998. Mm. Matrox valmistaa jo nykyään ohjaimia, joissa on esimerkiksi 3D- ja T&L-ominaisuudet (Parhelia). Artikkeli kaipaa muutenkin uudelleenkirjoittamista ja faktojen tarkistamista. --Stonda 07:30 loka 27, 2004 (UTC)

Eikös tuo PCI-näytönohjain ole Matrox Millenium II PCI, muistia 4Mt? Itseltäni löytyy samanlainen, mutta päätin kysäistä noin niinkun varmuuden vuoksi..

Tämä on aika keskittynyt peleihin. Muitakin käytännön vaikutuksia voisi tuoda esille. --Sifferi 1. elokuuta 2007 kello 04.55 (UTC)

Onko nyt ihan varma että uusista näytönohjaimista löytyy S/PDIF-liitäntä? Jonkun HDMI:n/DVI:n vielä uskoisi. -Vierailija Kommentin jätti 88.195.2.135 (keskustelu – muokkaukset).

Paha sanoa. Jostakin löytyy tuki 7.1 äänelle hdmi-tsydeemin kautta. Kaikki on tietysti mahdollista. Argus 17. elokuuta 2008 kello 15.20 (EEST)

Kaipaisi perusteellista uudistamista?[muokkaa wikitekstiä]

Melko sekavalta näyttääpi. Näytönohjaimen suorituskyky -otsikon alla on liikaa kamaa sekavassa järjestyksessä, ilman alaotsikoita ja kaiken lisäksi noita viitteitäkin on siroteltu liiaksi. Ehdotan mahtimuokkausta johon voisi ottaa mallia englanninkielisestä artikkelista, otsikkojen puolesta ainakin. Perusasioista kuten GPU:sta, välimuistista (esim. eri muistityypit), ulostuloista ja väyläliitännöistä olisi hyvä saada alaotsikot. Ja hyvä kuvitushan ois aina plussaa. Saatan tietysti itsekkin käydä tämän kimppuun, katsotaan nyt miten tuota aikaa ja viitsimistä riittää. Veikk0.ma 1. toukokuuta 2010 kello 08.39 (EEST)

Johdannon tulisi olla kuin tiivistelmä koko tekstistä. Historia-osio tulisi olla ensimmäinen otsikko. Artikkeliin kaivattaisiin parempaa, nykyistä selkeämpää, rakennetta. Nykyisellään artikkeli keskittyy liikaa näytönohjaimen eri osiin ja erilaisiin liittimiin. Esimerkiksi nykyään on emolevyihin integroituja näytönohjaimia, jotka lienevät erilaisia kuin laajennuskortit. Näytönohjaimia lienee nykyään puhelimissakin. Artikkelissa on liikaa yksityiskohtia, kuten kellotaajuuksia ja lyhenteitä, jotka tekevät lukemisesti vaikeaa -- teksti ei ole kovin ymmärrettävää. --Hartz (keskustelu) 5. syyskuuta 2013 kello 10.21 (EEST)
Yhdyn edeltävään mielipiteeseen. Tässä myös toistetaan asioita, jotka kuuluvat muuhun artikkeliin (esim. DDR SDRAM ja Väylä) koska ne eivät rajoitu vain näytönohjaimiin. Koitan parantaa asiaa ajan salliessa.. Ipr1 (keskustelu) 19. tammikuuta 2017 kello 10.18 (EET)

Kerrataan vaihteeksi tilannetta mitä artikkelissa on pielessä:

  • pitäisi kertoa taustaa riittävästi (miten tähän on tultu), mistä lähtien on puhuttu "näytönohjaimesta"? varmaankin kiinteä ominasuus päätteissä mutta työasemissa ja muissa tietokoneissa varmaan tullut vaihdettavaksi jossakin kohtaa? eli etsi historialliset kohdat ja kertaa ne
  • modernit gpu:n sisältävät eivät suinkaan olleet ensimmäisiä vaan 2d-suorituskyky oli jossakin vaiheessa merkittävä, siitäkin voisi kertoa
  • suorituskyky miltä kannalta? pelien? CAD-työssä voi olla erilaiset vaatimukset (pelkkiä polygoneja, ei niin paljon teksturointia), myöhemmin tulleet muut tavat arvioida (ohjelmoitavuus lisääntynyt)
  • ammattityöasemien näkökulma puuttuu lähes täysin kuten videoeditoinnissa käytetyissä, jotka olivat varmasti merkittävä tekijä motivoimassa tekniikan kehitystä ja lopulta päätyi myös kotikäyttäjien ulottuville

Eli monelta osin pitäisi tehdä uusiksi edelleen. Ipr1 (keskustelu) 13. tammikuuta 2021 kello 19.49 (EET)