Keskustelu:Myski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mielenkiintoisuuden periaatteita[muokkaa wikitekstiä]

Mielenkiintoiseksi jonkin asian tai ominaisuuden tekee se, että se poikkeaa jollakin tavalla muista samaan aihepiiriin kuuluvista. Objektiivista asteikkoa on vaikea luoda, koska poikkeamat aiheista ja aiheiden määrä on lähes loputon. Hyvänä mittarina voidaan kuitenkin pitää henkilön (puhutaan nyt ihmisistä, vaikka muutkin eläimet osaavat asettaa asioita järjestykseen) subjektiivisia kokemuksia eri aihepiireistä. Ja vielä parempi mittari on kollektiivin tai joukon yhdessä tai toisistaan tietäen ja keskenään kommunikoiden muodostama, suhteellisesti laaja-alaisempi ns. kollektiivinen mittari - tai asteikko.

Koska kysymyksen aiheena oli myskissä esiintyvä muskoni, pitäisi nyt tietenkin selvittää kaikki ne aineet tai yhdisteet, jotka yhdessä muodostavat myskin ominaistuoksun. Kun kaikki nämä aineet olisi luetteloitu, toimitettaisiin luettelo tilastollisesti riittävän suurelle ihmisjoukolle ja pyydettäisiin heitä numeroimaan subjektiivisen kokemuksensa perusteella aineet mielenkiintoisuusjärjestykseen esim. siten, että mielenkiintoisin/eksoottisin/houkuttelevin/kiihottavin (osittain synonyymejä tässä tapauksessa) aine saisi yhden pisteen, toiseksi mielenkiintoisin 2 pistettä jne. Kun kaikkien palautettujen luetteloiden pisteet laskettaisiin yhteen, saataisiin tilastollisesti merkittävä otos myskin mielenkiintoisimmista tuoksuista, samalla tietenkin myös vähiten mielenkiintoisista, arkisista hajuista.

Jotta tämä ei menisi pelkäksi saivarteluksi, niin mainittakoon, että ilman muskonia myski tuoksuisi joltain muulta kuin myskiltä. Mielenkiintoista, eiko vain? Tikkakit 19. lokakuuta 2007 kello 16.41 (UTC)