Keskustelu:Muuttohaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Muuttohaukka (Falco peregrinus) on maailman nopein eläin, joka voi pystysuorassa syöksyssä kiitää jopa lähes 400 km/h" Tarkoitetaanko tässä, että on olemassa muitakin "maailman nopeimpia eläimiä", mutta jotka eivät pysty kiitämään pystysuorassa syöksyssä lähes 400:a km/h:a? Vai onko muuttohaukka juuri nopean syöksynsä takia maailman nopein eläin? Jos asia on näin, niin se olisi parempi kirjoittaa yksinkertaisesti "Muuttohaukka on maailman nopein eläin. Se pystyy syöksymään jne."


Englanninkielisessä artikkelissa ilmoitetaan nopeudeksi 200 mailia tunnissa (=320km/h), onko suomalainen versio oikeasti 80km/h nopeampi, vai onko tämä vain virheellinen tieto? Kommentin jätti 88.192.171.171 (keskustelu – muokkaukset).

Kyllä tuo lähes 400 mun tietojen mukaan pitää paikkansa. Tästä tuli oma tv-ohjelmansakin joskus muinoin jossa mitattiin muistaakseni linnulle nopeudeksi parhaimmillaan 389 km/h. Vois kyllä yrittää etsiä tarkempaa lähdettä. --Anr 10. kesäkuuta 2007 kello 16.58 (UTC)

Harhaanjohtava tuo "Uhanalaisuusluokka: Elinvoimainen (LC)". Lähteenä on käytetty IUCN:n (maailmanlaajuista) punaista kirjaa. Kuitenkin yleensä suomenkielisissä teoksissa uhanalaisuusluokasta puhuttaessa tarkoitetaan ensisijaisesti suomalaista uhanalaisuusluokkaa, joka olisi tässä tapauksessa erittäin uhanalainen (EN). Kommentin jätti Squamosus (keskustelu – muokkaukset)

Onhan tuo hieman harhaanjohtava näin Suomen näkökulmasta, mutta Wikipedian luonteesta johtuen tämä ei ole (tai ei ainakaan pitäisi olla) Suomen Wikipedia vaan suomenkielinen Wikipedia. Ehkä itse tekstissä voisi mainita enemmän uhanalaisuudesta Suomessa tai esiintymisalueen reuna-alueilla.--IA 19. elokuuta 2009 kello 11.42 (EEST)[vastaa]