Keskustelu:Mirjam Vire-Tuominen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Artikkelissa näyttäisi olevan selkeitä virheitä ja puutteita:

   Vire-Tuominen teki eduskunnassa lakialoitteen (LA 28/1973) kuuluisasta[4] rauhanlaista 15. helmikuuta 1973. 
   Aloitteen allekirjoitti Tuomisen lisäksi yhteensä 12 SKDL:n kansanedustajaa. Se alkoi sanoin:
   Rikoslaissamme ei vielä ole säännöstä, joka kieltäisi sodan aloittamisen ja sotapropagandan harjoittamisen. 
   Kuitenkin on sota kansainvälisen oikeuden mukaan oikeudenvastainen teko, jonka estäminen on kaikkien valtioiden velvollisuutena. 

Aloitteen allekirjoitti siis myös vähintään kolme SDP:n kansanedustajaa (Liikanen, Sundqvist ja Koivisto)

Lisäksi ainakin alla-olevan lähteen mukaan aloite ei alkanut ylläolevin sanoin, vaan näin (korostukset allekirjoittaneen):

Rauhaa suojaavan lain säätämisestä

Eduskunnalle

Eduskunnassa ja kansalaisjärjestöissä on useaan otteeseen kiinnitetty huomiota maamme etuja vahingoittavaan viime vuosina varsin laajat mittasuhteet saaneeseen Neuvostoliiton vastaiseen propagandaan. Monissa erilaisissa julkaisuissa olleiden kirjoitusten ainoa tarkoitus voi olla vain vihamielisen mielialan levittäminen itäistä naapurimaatamme vastaan.

http://hatapaidenkalinaa.blogspot.com/2008/05/demarilymyst.html


EDIT: Huomaan, että lähteessäni kerrotaan vuoden 72 vetoomuksesta "rauhaa suojaavan lain säätämisestä", joka tosin sekin on Mirjam Tuomisen kynästä lähtien. Joka tapauksessa artikkelissa nyt oleva lainaus antaa melko kaunistellun kuvauksen tuosta lakialoitteesta, jonka tarkoitusperät olivat täysin selvät. Kommentin jätti 195.16.210.229 (keskustelu – muokkaukset)

Muokkaa rohkeasti. :) --Anr 2. syyskuuta 2009 kello 04.16 (EEST)
Aiheesta on keskusteltu aiemmin täällä.--ap4k 2. syyskuuta 2009 kello 13.44 (EEST)
Siinä oli kysymys vuonna 1971 tehdystä toivomusaloitteesta. Kaksi vuotta myöhemmin Mirjam Vire-Tuominen teki asiasta lakialoitteen, joka sisälsi myös ehdotuksen lain sanamuodoksi. Tarkistin asian eduskunnan asia- ja pöytäkirjoista, jotka löytyvät mm. Helsingin yliopiston kirjastosta, ja täydensinkin artikkelia niiden perusteella. Että tarkoituksena oli nimenomaan Neuvostoliiton arvostelun kieltäminen, oli korkeintaan epäsuorasti itse aloitteen sanamuodosta, kun sen enempää perusteluosassa kuin ehdotetussa lakitekstissäkään ei mainittu Neuvostoliittoa nimeltä, mutta se kävi kyllä sitäkin selvemmin ilmi eräistä hänen itsensä täysistunnoissa käyttämistä puheenvuoroista, joissa hän kritisoi suomalaista lehdistöä ja jopa lasten sarjakuvia neuvostovastaisen propagandan levittämisestä.
Oli miten oli, kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkästään Mirjam Vire-Tuomisen ehdotus, vaan sillä oli muitakin tukijoita. Asiasta voisi olla syytä tehdä erillinenkin artikkeli, sen sijaan että se nyt on vain ohjaussivuna tänne. Mutta miten se pitäisi otsikoida? Rauhanlaki ei ollut virallinen nimike vaan ehkä jonkun lehtimiehen keksimä - ainakin lakiteknisesti se olisi ollut yksi lisätty pykälä Suomen rikoslakiin. -KLS 15. kesäkuuta 2011 kello 19.14 (EEST)