Keskustelu:Mikko Kokko

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jännä, että Mikko Kokosta kertova sivu on laajentunut huomattavasti kirjani Tuija Wetterstrand: Punaisten panssarijuna 1918 (Kustannus Into, 2017) ilmestymisen jälkeen ja juuri niiltä osin kuin itsekin tuon hänen toimintaansa esille, mutta lähdeviitteissä ei kirjaani mainita. Kuka ihmeessä on tehnyt näin mittavan arkistotyön ennen minua tai samaan aikaan? Vai missä mättää, kun viitettä ei voi reilusti mainita?Plicata (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 19.41 (EEST)

Artikkeli on kattavasti lähteistetty, ja siinähän on käytetty useita kirjoja lähteinä. Ja viitteet niihin merkitty huolellisesti. Onko tässä jotain sellaista tietoa, mitä ei ollut saatavilla ennen tekemääsi arkistotutkimusta? Risukarhi on tätä laajentanut tämän vuoden alkupuolella, eikä tällä hetkellä ainakaan vaikuta siltä, että artikkeli olisi varastettu Punaisten panssarijuna 1918 -teoksesta. --PtG (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 20.18 (EEST)
Laajensin tosiaan artikkelia tämän vuoden keväällä. Kokon nimi tuli silloin vastaan useissa kirjoissa, joita luin eräiden toisten Wikipedia-artikkelien kehittämistä varten, ja innostuin sitten kehittämään myös tätä artikkelia. Olen merkinnyt artikkeliin jokaisen lähteenä käyttämäni kirjan, jotka ovat kaikki vähintään kymmenen vuotta vanhoja. Lisäksi lähteinä on pari nettisivua, jotka muistaakseni löysin ihan Google-haravoinnilla (tai tuo venäläinen sivu saattoi löytyä Yandexilla, en muista enää tarkasti). Mitään arkistotutkimusta ei minun artikkeliin lisäämiini kohtiin sisälly. Artikkelin vanhasta versiosta on jäljellä joitain arkistolähteisiin perustuvia päätelmiä, mutta ne ovat käyttäjä Plicatan omia lisäyksiä helmikuulta 2014 [1]. Wetterstrandin kirjasta kuulen nyt ensi kerran (seuraan uutta kirjallisuutta aika laiskasti tai ainakin viiveellä). Kirja on sitä paitsi julkaistu vasta tämän vuoden elokuussa [2], kun taas minun artikkeliin tekemäni laajennukset ovat jo helmi- ja toukokuulta. Yhteensattuma johtunee siitä, että Suomen sisällissodan satavuotisjuhlan lähestyessä kaikki aiheeseen liittyvä kiinnostaa nyt sekä tutkijoita että wikipedistejä. --Risukarhi (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 22.48 (EEST)
Vähän muuten arkailin tuon kuolinajankohdan ilmoittamista yhden nettilähteen pohjalta, mutta päätin kuitenkin luottaa siihen ja tieto oli liian herkullinen poisjätettäväksi. Akateemisessa tutkimuksessa tuollainen ei tietenkään kelpaisi lähteeksi, mutta ajattelin, että ehkä se nyt Wikipediassa sentään kelpaa. Olisi itse asiassa hauska kuulla, onko tutkijalla jokin muu näkemys Kokon vaiheista vuoden 1939 jälkeen. Jos tekisin aiheesta vakavampaa tutkimusta, kävisin varmaan ensin henkilökohtaisesti tarkistamassa löytyykö Pietarin Serafimin hautausmaalta varmasti hautakivi nimellä Михаил Кокко. --Risukarhi (keskustelu) 12. lokakuuta 2017 kello 22.48 (EEST)
Tutustuin nyt Wetterstrandin kirjaan ja lisäsin sen pohjalta pari kiinnostavaa tietoa artikkeliin. Nyt sekin sitten löytyy lähdeluettelosta. --Risukarhi (keskustelu) 16. lokakuuta 2017 kello 16.53 (EEST)

Hyvä tietää. Kokon myöhempiä vaiheita en ole tutkinut, muuten kuin yleisesti Valpon mapin perusteella ja mitä Harjulan kirjoissa on kerrottu. Minun kirjaani kohdistettu viite, että Tamlander olisi murhattu punakaartilaisille maksamattomien laskujen vuoksi, on suoraan Kokon omaista muistelmista. Itse epäilen suuresti Kokon väitettä ja sanon ja perustelen sen myös kirjassani, joten korjaan viitettä siltä osin. Tuo viite Kansallisarkistossa asiakirjaan, missä on panssarijuniin kirjoitettuja valtakirjoja (Ca10) on aikoinaan minulta kun ryhdyin kirjaa tekemään. Siinä on vain osa, kirjassani Liite 2 s. 223-228 on kootusti kaikki valtakirjat, jotka eri mapeista tulivat vastaan.Plicata (keskustelu) 3. tammikuuta 2018 kello 10.07 (EET)

Koitin nyt muotoilla Tamlander-kohtaa artikkelissa vähän selkeämmäksi. Punaisten panssarijuna 1918 -kirjassahan todetaan Kokon oma kuvaus tapahtumasta epäluotettavaksi, mutta vaihtoehtoiset selitykset ovat nekin lähinnä spekulaatiota ja arvailuja. Varmalta tiedolta vaikuttaa lähinnä se, että Tamlanderin murhaajat olivat punaisia (siis ei valkoisia), että Kokko tiesi tapauksesta jotain ja että Tamlander oli tuolloin valmistelemassa pakoaan. Kirjassa mainitaan Kokon halveksineen Tamlanderia ja ottaneen käyttöönsä Tamlanderin varaamaan pakoveneen, mutta näistä kumpaakaan ei eksplisiittisesti sanota murhan motiiviksi eikä oikeastaan mitään muutakaan selkeää motiivia ilmoiteta. Tulkitsin siis teosta siten, että murha olisi joka tapauksessa liittynyt maksamattomiin palkkarahoihin, oli murhaaja sitten Kokko tai joku muu. Ilmeisesti oli minun ylitulkintaani ja muotoilin sen myös artikkelissa vähän kehnosti. Jos Tamlanderista joskus kirjoitetaan oma Wikipedia-artikkeli, asiaa kannattaa selostaa tarkemmin siellä. --Risukarhi (keskustelu) 3. tammikuuta 2018 kello 17.10 (EET)
Harjulan kirjasta (Suomalaisen Venäjän sisällissodassa) muuten sellainen huomio, että siellä vaikuttaisi olevan väärä tieto Kokon kuolemasta. Siellä väitetään, että Kokko olisi erotettu viroistaan vuonna 1935 ja teloitettu myöhemmin (Stalinin vainoissa). Kimmo Rentolan ja Hannu Rautkallion kirjoista ilmenee kuitenkin selvästi, että Kokko oli ainakin vuoden 1939 alkuun saakka vapaalla jalalla Leningradissa, ilmeisesti sen jälkeenkin. Eila Lahti-Argutinan matrikkeli Olimme joukko vieras vaan ei myöskään mainitse häntä vainoissa teloitettujen suomalaisten joukossa. Muilta osin Harjulan tiedot lienevät (toivottavasti) oikein. --Risukarhi (keskustelu) 3. tammikuuta 2018 kello 17.10 (EET)