Keskustelu:Miekkailu

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Teksti Suomen Miekkailuliiton sivuilta, lupa käyttöön saatu 2.5. 2005 Eki Karlsonilta (sivuston ylläpitäjä). --Joonas 10. toukokuuta 2005 kello 17:57:53 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Miekkailu[muokkaa wikitekstiä]

Artikkeli on alun perin (luvalla) tuotu Suomen miekkailuliiton sivulta ja sitä on jonkin verran muokattu ja täydennetty. Mitä mielestänne tästä jalosta urheilulajista pitäsi tietosanakirja-artikkelissa vielä kertoa? --Joonas 16. joulukuuta 2005 kello 13:40:08 (UTC)

Voisiko artikkelissa tarkastella ns. urheilullisen miekkailun lisäksi mm. ns. taiteellista miekkailua ja eritoen Itävallassa ja Etelä-Saksassa harrastettavaa ns. akateemista miekkailua? Entä miekkailu oppiaineena yliopistoissamme, siis Suomessakin? Alexius Manfelt 16. joulukuuta 2005 kello 21:51:32 (UTC)
Vielä voisi kirjoittaa urheilulajin historiasta. Mitkä maat tai mitkä nimet ovat hallinneet miekkailu-urheilua? Missä olosuhteissa Suomessa harrastetaan miekkailua? Mikä on ollut suomalaisten kansainvälinen menestys miekkailussa? Miekkailun tekniikasta olisi myös mukava lukea jotain. --Tero Vilkesalo 8. tammikuuta 2006 kello 18:48:35 (UTC)
Minusta miekkailua voitaisiin käsitellä vähän laajemmin kun mitä tässä nyt tehdään. Miekkojen käytöstä sodankäynnissä voisi kirjoittaa paljon enemmän. Samoin Euroopan ulkopuolisesta miekkailusta pitäisi kertoa (kendo jne). -- Jniemenmaa 11. tammikuuta 2006 kello 14:27:03 (UTC)
Minusta miekkojen "hyötykäyttö" kuuluu pikemminkin artikkeliin Miekka, miekkailu on hiukan eri asia kuin sodankäynnin välineenä käytetty ase. Kendo on kyllä hyvä mainita. --Joonas (kerro) 11. tammikuuta 2006 kello 14:32:33 (UTC)
Uskoisin että miekkailusta, sen historiasta, kulttuurillisesta asemasta jne. löytyy paljon enemmän sanottavaa kuin muutaman pintaa raapaisevan kappaleen verran. Käytännössä pari kolme kertaa nemmän mitä nyt on niin aletaan olemaan hyvillä jäljillä. Lisää nippelitietoa ja sidoksia muihin aiheisiin kuten aikakausiin, maihin, henkilöihin. Niitä on jo jonkinverran, mutta kaipaisin syväluotaavampaa artikkelia. Kenties tekniikkoja kannattaisi käsitellä omissa kappaleissaan ja kertoa tarkemmin niistä. Jonkunlainen triviaali tieto kokoelma voisi myös olla hyvä jossa on kerrottu arvioituja alan harrastajien määriä, maailmanmestari etc etc. Aiheesta en juuri tiedä, mutta olen utelia.


Haarniskoista ja miekkailusta[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni keskiaikaisesta miekkailusta kertovassa kohdassa on selkeä virhe: "Roomalaisten sotilaiden suosimaa pistomiekkailua ei juurikaan esiintynyt keskiajalla, koska paksujen haarniskoiden suojaamia vastustajia oli vaikea haavoittaa hienovaraisilla pistoilla." Joo, mitä ensinnäkin tarkoittaa 'hienovarainen' pisto? Toiseksi, mitä kattavampi haarniska, sen enemmän käytettiin pistoja tai perkussio-vaikutusta. Tutustukaa vaikka Liechtenauer-koulukunnan tyyliin, siellä(kin) asia tulee harvinaisen selvästi esille. Ja miksi roomalaiset sitten hienovarailivat vaikka itsekkin käyttivät useasti haarniskoita? Kommentin jätti Zornhaw (keskustelu – muokkaukset).

Hmm, hyvä kysymys. Teksti tulee lähteen kohtaan: "Thrusting fencing, which according to Vegèce allowed the successes of the Roman soldiers, is almost non-existent in the Middle Ages, because the only law is then that of the strongest, in combats where the mace, the battle-axe, the halberd or the two-handed sword could not match with the subtlety of thrusting fencing.".--Joonasl (kerro) 4. joulukuuta 2008 kello 09.16 (EET)

-Miekkaa ei tosiaan käytetty paljoa taistelukentällä, mutta miekkailu keskiajalla, kuten muulloinkin, kun niitä on oikeasti käytetty, on ollut yhtä hienovaraista ja opetettu perinteiden mukaan. Samoin pistot ovat olleet osa miekkailua aina, riippuen hieman kulloisenkin miekan mallista. Mutta (kärjestäänkin) leveäteräisten 'viikinki'aikaisten miekkojen käytöstä ei ole pistot kokonaan pois. Nykyinen varsinkin urheilumiekkailun harrastajien parissa vallitseva käsitys aikaisemmista tyyleistä on peräisin viktoriaanisesta aikaisiempien aikojen vähättelystä ja oman ajan tyylien hypettämisestä. Tosin jo renessanssin ajalla keskiaikaa mollattiin. Eikä sitäpaitsi kirveitten ja hilpareitten yms. raskaampien aseiden käytössä ratkaiseva seikka ei ole voima vaan taito. Tieto siitä taidosta on vain hukattu tässä välissä ja sitten kuvitellaan ettei sitä ole ollutkaan. Kommentin jätti Zornhaw (keskustelu – muokkaukset).

Viitteet?[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan mitään mahdollisuutta saada viitteistystä Miekkailuottelun vaiheet -osioon? Muuten vois meinaa mennä lupaavaksi. Gopase+f 13. maaliskuuta 2011 kello 18.12 (EET)