Keskustelu:Metallimusiikki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Artikkelin Heavy metalin esimuodot noin 1964 - 1970 muokkaushistoria ennen yhdistämistä[muokkaa wikitekstiä]

Kooma 15. toukokuuta 2005 kello 15:02:25 (UTC)

Keskustelua kattotermin vaihtamisesta[muokkaa wikitekstiä]

Keskustelu Wikipediasta:Wikiprojekti Metallimusiikki#Keskustelua Heavy metal -kattotermin muuttamisesta. --Agony (403) 20. elokuuta 2006 kello 05.50 (UTC)

Entinen kattotermi todettiin käsittääkseni alagenrenimeksi Keskustelussa Heavy metal -kattotermin muuttamisesta. Edelleen tällä sivulla on paljon tavaraa, joka tarkemmin ajatellen kuuluisi alagenresivulle eikä kattotermin sivulle... Loin jokunen päivä sitten aloituksen artikkelille, mutta sen jatkamiseen kaivattaisiin muitakin tekijöitä... ;) --kirvesAxe 9. tammikuuta 2007 kello 14.51 (UTC)

Väliotsikot[muokkaa wikitekstiä]

...laitettu nyt tähän väliin, koska koskee kattotermin käyttöä pääartikkelin sivulla...

...ainakin osaan näistä kuuluisi mielestäni heavy metal -termin paikalle termi metallimusiikki, ja niissä paikoissa, joihin ei kuulu, eivät kuulu tähän artikkeliin vaan heavy metalia käsittelevään artikkeliin... Kiinnostaisikin nyt tietää muiden tulkintoja siitä, mitkä kaikki noista täytyisi muuttaa muotoon metallimusiikki, ja mitkä siirtää (lähes) nykymuodossaan artikkeliin heavy metal. --kirvesAxe 25. helmikuuta 2007 kello 01.11 (UTC)

Soveltuuko linkki artikkeliin?[muokkaa wikitekstiä]

Että en olisi ylläpitäjäjyrä, ajattelin kysellä mielipidettä linkin lisäämiseksi. Olen pystyttänyt muutama päivä sitten Metalliwikin, jonka tarkoituksena on kerätä tietoa suomalaisesta metallimusiikista wikitekniikalla. Onko linkki soveltuva "Aiheesta muualla" -osioon? Omasta mielestäni kyllä sillä sivusto on ainutlaatuinen (teemaltaan) Suomessa, ja soveltuu aiheensa puolesta artikkelin aiheeseen. --Agony (403) 24. tammikuuta 2007 kello 13.54 (UTC)

Kuulostaa mielestäni ihan hyvältä idealta, kunhan Metalliwikissä olisi sen verran merkittävää ainesta, että sen kehtaisi Wikipediassa mainita ilman, että joku tulee poistamaan linkin maininnalla "ei merkittävä"... Ja nykyisellään se mielestäni olisi tilanne, kun siellä vaikuttaa olevan vaivaiset 8 artikkelia (Tosin voisin tästä käydä itse kirjoittamassa sinne muutaman lisää ;) --kirvesAxe 25. tammikuuta 2007 kello 12.46 (UTC)
Linkeissä ei ole niin tiukat käytännöt kuin artikkeleissa, mutta tämä linkki on silti siinä rajalla vaikka miten päin katsoisi. Sinänsähän tuosta linkistä ei ole Metalliwikille muuta hyötyä kuin informaatioarvo käyttäjille, kaikki oikeat hakurobotit noudattaa rel="nofollow" eli eivät seuraa ulkoista linkkiä Wikipediasta eteenpäin. --Agony (403) 25. tammikuuta 2007 kello 13.04 (UTC)
Totta. Mutta jotkut hakukoneet ymmärtääkseni lisäävät painoarvoa linkeille, jotka löytyvät wikipediasta, jopa enemmän kuin muuten vaan löytyvillel linkeille... Mutta itse en vastusta, arvelin vaan että joku muu saattaisi poistaa linkin edes tänne katsomatta mainostuksena tms. --kirvesAxe 26. tammikuuta 2007 kello 15.33 (UTC)
No katellaan, laitoin nyt linkin ja jos joku tulkitsee spämmäämiseksi, ei muuta kuin linkki liitämään ja keskustelusivulleni {{subst:Spam}} --~~~~ :) --Agony (403) 27. tammikuuta 2007 kello 11.21 (UTC)

Black Sabbath[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä 128.214.220.254 poisti Metallimusiikkiartikkelin johdannosta lauseen varsinkin Black Sabbathia pidetään genren merkittävimpänä kehittelijänä, perustelunaan "metallibändejä on tsiljooja, ei artikkelin johdannossa kannata mainita yhtä niistä". Meinasin ensin että palautan perustelulla "Black Sabbath ei ole vain yksi tsiljoonasta metallibändistä", mutta se vaikutti historiaa vilkaistuani jo palautussodalta. Eli siis tänne: Kuuluuko kyseinen lause mielestänne artikkelin johdantoon? --kirvesAxe 30. tammikuuta 2007 kello 08.37 (UTC)

Luontevampaa on ehkä pitää johdanto vapaana mistään yksittäisestä yhtyeestä, varsinkin kun kyse ei ole mistään tietystä metallimusiikin genrestä, jolla voisi olla todellinen tienraivaaja. En väitä, etteikö Sabbathin status sellaiseen kelpaisi, mutta NPOVin hengessä nimen voi jättää alusta pois. Historiaosassa niitä nimiä voi ja kuuluukin droppailla enemmänkin asianmukaisissa yhteyksissä. --Jaakonam 30. tammikuuta 2007 kello 09.02 (UTC)
Näin on...eikä edes Black Sabbathin status metallin "merkittävimpänä" kehittelijänä ole itsestään selvä. 1970-luvun alun tunnetuista yhtyeistä Black Sabbath vastaa ehkä parhaiten nykyistä käsitystä metallimusiikista, mutta raskaan rockin koko 40-vuotisen historian kannalta esimerkiksi Hendrixillä ja Led Zeppelinillä lienee vielä enemmän merkitystä.--217.112.249.156 8. helmikuuta 2007 kello 19.41 (UTC)

Artikkelin painotus[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelissa on nyt harmillinen painottuma metallimusiikin varhaisimman historian kuvaukseen. Syynä siihen on meikäläinen, kun olen kirjoitellut omaan musiikkimakuuni liittyviä juttuja. Voisi kuitenkin olla hyvä idea perustaa oma artikkeli metallimusiikin syntyvaiheista, siirtää asiaan liityvät kohdat tästä artikkelista sinne ja jättää tähän artikkeliin vain tiivistelmä. Toteuttamisen jätän laiskana muiden tehtäväksi...--217.112.249.156 7. maaliskuuta 2007 kello 10.32 (UTC)

Eriyttämiseen ei mielestäni ole vielä tarvetta. Nyt vain laajentamaan tuota kronologista loppupäätä. Sitten katsotaan uudelleen, onko syytä eriyttää esim. syntyhistoria pääartikkeliksi. Tämä artikkeli on vieläkin huonossa jamassa nimenvaihdoksen jälkeen, täydennystyö on vielä kesken. --Jaakonam 7. maaliskuuta 2007 kello 19.31 (UTC)

Metallimusiikin juuret[muokkaa wikitekstiä]

Kolme perättäistä muokkausta IP:ltä:

Itse olen asiasta eri mieltä. Mitäs mieltä muut ovat? Onko Hard rock kehittynyt metallimusiikista vai päinvastoin? --kirvesAxe 19. maaliskuuta 2007 kello 23.02 (UTC)

Lue mieluummin koko artikkeli ja muokkaa sitä, jos löydät virheitä. Taulukkoon nyt ei ainakaan saa laittaa tietoa, joka on ristiriidassa artikkelin kanssa. Minusta on joka tapauksessa hassua yrittää jakaa 1960-luvun lopun "varhaisheviä" hard rockiin ja metalliin. Artikkelissa ei minun nähdäkseni edes väitetä, että hard rock olisi kehittynyt metallimusiikista, vaan että metallilla ja hard rockilla on yhteinen kantamuoto 1960-luvun vaikeasti määriteltävässä protometallissa.--217.112.249.156 21. maaliskuuta 2007 kello 18.42 (UTC)

Ei liity itse Heavy metallin kehitys-aiheeseen ,mutta voisikohan joku lisätä suomen wikipediaan artikkelin ruotsalaisesta Tiamat yhtyeestä? Metalliyhtyeestä kuitenkin kyse.

Keskustellaan kiistanaiheesta, näkemyksiä puolesta ja vastaan tänne kiitos. --Agony (403) 7. syyskuuta 2007 kello 10.26 (UTC)

Mikä olikaan kiistanaihe? Mitä nyt aiheesta tähän hätään mieleen tulee, niin jos tälle nyt aletaan artikkelia pykätä niin huomautukseksi sen verran, ettei genre synny sillä että yhtye X alkaa nimittää musaansa jollain raflaavalla termillä (vrt. Manowarin True Metal, Rhapsodyn Epic Hollwood Metal ja nii ettipäi). t., --NeofelisNebulosa (моє обговорення) 7. syyskuuta 2007 kello 10.36 (UTC)
Kiistanaihe oli tosiaan se, tuleeko love metallin olla kohdan "Kehittyneitä tyylilajeja / suuntauksia" alla vai ei. --Agony (403) 7. syyskuuta 2007 kello 10.38 (UTC)
Neofeliksen kanssa samalla linjalla. Ei tarpeeksi merkittävä vielä, ei edes tyylisuunnaksi voi kutsua. Pois mallineesta (kuten jo sen ainakin kerran poistinkin). Muuten mallineeseen joudutaan lisäämään hyvin pian, jo ihan lähiaikoina legendaksi muodostuva Gothic blood drinking satanic warheadmetal. --Jaakonam 7. syyskuuta 2007 kello 18.42 (UTC)
Läppä edes? --kallerna 5. marraskuuta 2007 kello 18.19 (UTC)
Kolme ensimmäistä virkettä kommentissani täyttä asiaa. Viimeinen virke on täysin Agonyn vika. Hän tuon merkittävän alagenren aikoinaan keksi. --Jaakonam 5. marraskuuta 2007 kello 18.40 (UTC)

Metalli ja hipit[muokkaa wikitekstiä]

Vaikka nykyiselle hevarille "hipiksi" nimittely on hirveä loukkaus, metallimusiikin synnyn näkeminen jonkinlaisena "antihippeilynä" on mielestäni karkea yksinkertaistus. Metallimainen alakuloisuus oli tuttua jo hippien suosimasta musiikista (psykedeelinen rock, folk ja blues), enkä usko, että Black Sabbathkaan halusi varsinaisesti vastustaa "rauhaa ja rakkautta". Realistinen arvio lienee, että metallimusiikki on hippien kuunteleman 1960-luvun rockmusiikin pohjalta kehittynyt ilmiö, jonka mieltymys synkeyteen ja machismoon ajautui sitten jossain määrin ristiriitaan hippiliikkeeseen yhdistettyjen arvojen kanssa. 1970-luvun hevarit olivat kuitenkin paljon lähempänä hippejä kuin mitään 1990-luvun ihmissyöjä-kirkonpolttaja-bläkkäreitä.--217.112.249.156 5. marraskuuta 2007 kello 16.10 (UTC)

Selvä. Muokkaa vain niin kuin koet parhaaksi. Itse yritän kovasti kääntää artikkeliin sisältöä sekä englanninkielisestä että ranskankielisestä metallimusiikki-artikkelista. Teen niin, koska kiinnostaa, ja kukaan muu ei selvästi halua laajentaa tekstiä. En ole tuonut käännökseen mitään omaa mielipidettä. Tekstin sävy on peräisin muilta Wikipedia-kirjailijoilta. Pidän käännöksetkin hyvin sanatarkkoina. Wikipedian ohjeiden mukaan näin on tehtävä, koska se helpottaa tarkistusta. Älä siis provosoidu, vaan auta parantamaan artikkelia. --Azure Shrieker 5. marraskuuta 2007 kello 17.32 (UTC)
Juu, sinähän olet siis tehnyt hyvää työtä tämän artikkelin parantamiseksi, ja minä olen antanut palautetta ehkä vähän epärakentavillakin tavoilla. Lähden wikilomalle, joten en taida enempää osallistua artikkelin muokkailuun. Sen verran voisin ehkä vielä ystävällisesti huomauttaa, että olet hetkitäin pyrkinyt ehkä liialliseenkiin sanatarkkuuteen kieliopin ja ymmärrettävyyden kustannuksella. Onnistuneeseen käännöksen tarvitaan vähän soveltamistakin. Mutta kyllä tästä hyvä tulee.--217.112.249.156 5. marraskuuta 2007 kello 18.13 (UTC)
Kaikki apu tarvitaan, tervetuloa takaisin sitten joskus lomaltasi auttamaan. Kyttään koko ajan Azure Shriekerin olan yli ja lopuksi vielä yllytän ja lahjon Ulrikan tekemään lisää kielenhuoltoa – hän auttoi ansiokkaasti kristillisen metallimusiikinkin kanssa. :-) --Jaakonam 5. marraskuuta 2007 kello 18.44 (UTC)
Jep, osallistujille on täällä aina tarvetta. Minulla on käännöstyössä nyt historia-osuus loppusuoralla. Huomioin palautteen, ja muokkaan tällä kertaa tekstin useaan otteeseen ennen kuin tallennan sen artikkeliin. Selityksen makua, mutta pitemmän päälle ihminen sitä sokaistuu tekstilleen niin, ettei näe enää virheitään. Siksipä tallensin aiemmin käännetyt osiot artikkeliin siinä vaiheessa, kun en enää tiennyt mitä tekstille pitäisi tehdä. Ulkopuolinen näkökulma on silloin tarpeen. --Azure Shrieker 5. marraskuuta 2007 kello 19.11 (UTC)

Koskee monia muitakin tyylisuuntia, mutta nimitysten merkitykset muuttuvat vuosien aikana ja siitä on jo tapeltu. Miten saataisiin parhaiten järjestely aikaan mistä näkee mitä termiä on käytetty aikaisemmin ja tulevaisuuden sukupolvet huomioonottaen?

En ole itse havainnut kenenkään Wikipedian ulkopuolella puhuvan "metallimusiikista", vaan viime aikoina joko "metallista" tai "hevistä" ja vuosia aikaisemmin jopa "jytästä". --WR9rk09e4 13. helmikuuta 2008 kello 17.24 (UTC)

Metalli täytyy käytännön asioiden takia muuttaa Metallimusiikiksi. --kallerna 13. helmikuuta 2008 kello 17.26 (UTC)
Miksei kelpaa Metalli (musiikinlaji)? Tai mieluummin hevimetalli. Se viittaisi myös aikaisemmin yleisempään nimeen. Ei kukaan Black Sabbathia jo 35 vuotta sitten kuunnellut sano kuuntelevansa "metallia". --WR9rk09e4 23. helmikuuta 2008 kello 00.21 (UTC)

Uutta tutkimusta[muokkaa wikitekstiä]

Laitoin artikkelin alkuun "uutta tutkimusta" mallineen. Muunkielisillä artikkeleilla on järjestään nimi Heavy metal. Se tuntuu jo tutummalta keski-ikäisten mielestä. Enkä usko että nuoremmasta polvestakaan moni sanoo diggaavansa "metallimusiikkia". --WR9rk09e4 23. helmikuuta 2008 kello 00.33 (UTC)

Höpöhöpö. Pelkästään kielilinkit paljastavat, että vain EN-Wikissä tämä artikkeli on nimellä "Heavy metal music" ja kaikilla muilla kielillä se on ytimekkäästi "metal" tai vastaava. Tässähän on kyse kattotermin avaamisesta; sen alle nivoutuvat kaikki metallimusiikin tyylilajit, ml. heavy metal. --Jaakonam 23. helmikuuta 2008 kello 21.31 (UTC)
Ei se ihan noinkaan ole. Jos katsoo kielilinkkejä en.Wikipedian artikkelista heavy metal music, jossa niitä on siis paljon enemmän, huomaa että suurimmassa osassa muita kieliversioita artikkeli on nimellä ”heavy metal”. Ja nimenomaan siis kattotermistä kertova artikkeli, joissain tapauksissa sekä että. Monesti näissäkin tosin näyttää olevan alussa suluissa lyhyempi muoto ”metal” ja sillähän ei tietenkään aina ole merkitystä, millä nimellä artikkeli on muissa Wikipedioissa. Henk. koht. olen ihan tyytyväinen tähän meidän systeemiin, missä kattotermistä (metallimusiikki) ja alkuperäisestä tyylilajista (heavy metal) kertovat artikkelit ovat eriytetty. En ehkä itsekään sano kuuntelevani ”metallimusiikkia”, vaan ennemminkin juuri ”metallia”, mutta Wikipedian tapauksessa tuo musiikki-pääte toimii täsmennyksenä. Jos tämä häiritsee, on täsmennys tietysti mahdollista laittaa sulkuihin, kuten WR9rk09e4 ylempänä ehdotti. Suomenkielisistä termeistä ja niiden kehityksestä voisi kirjoittaa alaotsikon Käsitteen synty -otsikon alle. –Kooma (di algo) 23. helmikuuta 2008 kello 23.40 (UTC)
No siksipä suomenkielisen artikkelin iw-linkit eivät viittaakaan "heavy metal"-artikkeleihin (tietenkään), vaan puhtaisiin metallimusiikkiartikkeleihin, pl. englanninkielinen artikkeli, jossa tämä termi heavy metal tarkoittaa käytännössä kahta asiaa. Metallimusiikki vs. heavy metal on onneksi tajuttu muuallakin maailmassa, joten ei kannattane tuijottaa orjallisesti en-wikin käyttämää tapaa. Tästä asiastahan käytiin aikanaan metallimusiikkiprojektissa yksi konsensus- ja periaatekeskustelu, jossa lähes yksimielisesti todettiin muun muassa suomalaisten medioiden käyttävän nykyään yleiskielistä termiä "metallimusiikki". Keskustelun perusteella tehtiin massiivinen uudelleenluokitteluprojektikin. Mielestäni tilanne ei ole kuitenkaan tässä reilussa vuodessa muuttunut siihen suuntaan, että artikkelin nimeä tarvitsee muuttaa (saatikka esittää väitteitä uudesta tutkimuksesta). Puhekieli on sitten asia erikseen. Artikkelihan on vielä pahasti kesken moneltakin osin, joten olen pääpiirteittäin samaa mieltä kanssasi (jaon järkevyydestä, käsitteen synnyn täydentämisestä ja kattotermin käytöstä). --Jaakonam 24. helmikuuta 2008 kello 00.36 (UTC)

Vertasiarviointi.[muokkaa wikitekstiä]

Tämä artikkeli pitäisi pistää vertaisarviointiin ja sitä kautta suositelluksi sivuksi.--Morottaja 23. heinäkuuta 2008 kello 12.57 (UTC)

Tuon tyylin bändejä on mielestäni aika vähän. Love metal bändejä, mitä minä tiedän ja kuuntelen on himin uudempi tuotanto. Tantta 28. kesäkuuta 2009 kello 21.01 (EEST)Vastaa[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Olenkohan ainoa, jonka mielestä tuo pätkä Power metalista on täysin epälooginen? Ensin sanotaan että kehittyi 90-luvulla mutta sitten sanotaan että 80-luvulla. Jotain korjausta tuo nyt kyllä kaipaisi. --kirvesAxe 25. lokakuuta 2009 kello 18.13 (EET)Vastaa[vastaa]

Template interwikies[muokkaa wikitekstiä]

I don't speak Finnish so I apologise for this message in English. Could you please consider adding links to your metaltemplate from same en:Template:Heavymetal? I think it's the same thing. Many thanks!

Gdje je nestala duša svijeta 16. heinäkuuta 2010 kello 20.20 (EEST)Vastaa[vastaa]

You mean like this? :)-Henswick- Toivomuskaivo 16. heinäkuuta 2010 kello 20.22 (EEST)Vastaa[vastaa]

Great! Stay heavy !!

--Gdje je nestala duša svijeta 19. heinäkuuta 2010 kello 21.12 (EEST)Vastaa[vastaa]

Basso(kitara) ja sen soittaminen[muokkaa wikitekstiä]

Ote osiosta Basso: "Metallimusiikissa bassolla soitetaan usein kahdesta oktaavista kitaran mataliin aloihin. Tämä korostaa pohjimmaisia harmonisia riffejä."

Ilmeisesti en ole kuunnellut tarpeeksi heavyä, koska en ymmärrä tuota pätkää. Mitähän sillä tarkoitetaan? Koko osio on hieman huterasti kirjoitettu. Micraboy (keskustelu) 6. heinäkuuta 2012 kello 10.55 (EEST)Vastaa[vastaa]

Pikaisesti luettuna artikkeli ohittaa kokonaan Nu-metal suunnan, joka 90 - luvulla oli sentään laaja ilmiö yhdistellen musiikkityylejä ja oli kaupallisesti myös merkittävä.Korina (keskustelu) 27. elokuuta 2014 kello 13.27 (EEST)Vastaa[vastaa]

Suomalaisen metallimusiikin historia[muokkaa wikitekstiä]

suomalainen Stone-yhtye pitäisi mainita jossakin http://www.soundi.fi/uutiset/kavipa-niin-hienosti-etta-30-vuotta-sitten-suomen-metalliskeneen-putosi-pommi-josta-ei-ole-toivuttu-vielakaan/ "Stonen klassinen debyyttisingle Real Delusion / The Day Of Death ilmestyi marraskuussa 1987" Tähän artikkeliin ei vain taida mahtua suomalainen historia. --Hartz (keskustelu) 27. syyskuuta 2017 kello 18.46 (EEST)Vastaa[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi II[muokkaa wikitekstiä]