Keskustelu:Martin Heidegger

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wikipedian Martin Heideggeria käsittelevällä sivulla on seuraava teksti:

Heideggerin vaikutus myös angloamerikkalaiseen filosofiaan on ollut mahtava, tosin kansallisosialismin hengen mukaisesti Heidegger itse katsoi ajattelemisen kotiutuneen parhaiten omaan kotikieleensä, saksan kieleen.


Mielestäni tekstin sisältö on harhaanjohtava. Heideggerin natsisympatiat 1930-luvulla ovat toki tunnettu tosiasia. Samoin pitää paikkansa se, että saksalaiseen mentaliteettiin kuuluu ajatus, että saksankieli on siinä mielessä kreikankielen perillinen, että filosofisen ajattelun syvyys on parhaiten ilmaistavissa sillä. Ymmärtääkseni kansallissosialistit eivät mitenkään erityisesti olleet tätä mieltä tai ainakaan muista saksalaisista poikkeavassa määrin olleet tätä mieltä. Siksi on kunniatonta ja Wikipedian arvon vastaista viitata Heideggerin kansallissosialistiseen taustaan tällä tavoin vihjailevasti.

Esitän, että mikäli Heideggerin natsisympatioihin halutaan viitata Wikipedian sivuilla, se tehdään sitten suoraan ja kiertelemättä. Selvää on tietenkin myös se, että kansallissosialistien ajattelusta pitää Wikipediassa antaa oikea kuva. Jos joku on sitä mieltä, että saksankielen aseman korostaminen filosofian kielenä oli erityisesti kansallissosialistien ajatus, kertokoon sen avoimesti alla.

Harri Ruohola 80.222.225.218 21. joulukuuta 2006 kello 08.12 (UTC)

Kiitos kommenteista. Kansallissosialismin huomiointi ehkä juuri tuossa kohdassa ei välttämättä ole aiheellista. Muuten artikkeli käsittelee jo elämäkertaosassa Heideggerin ja kansallissosialismin suhdetta lyhyesti eikä vihjailevasti, mutta asiasta tulisi kirjoittaa pidemmin, esimerkiksi kääntämällä englanninkielisestä Wikipediasta (jossa aiheesta on jopa erillinen artikkeli). Tervetuloa osallistumaan. --Tomisti (disputaatiot) 21. joulukuuta 2006 kello 09.47 (UTC)