Keskustelu:Lukkiutumattomat jarrut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eikös ABS jarrut paremminkin pidennä liukkaalla jarrutus matkaa? ABS:ien suurin hyöty on siinä että ne sallivat auton ohjauksen myös jarrutuksen aikana ja se että auto ei lähde pyörimään jarrutuksessa vaikka alla olisikin erillainen pito eri pyörien alla. en koske itse artikkeliin kun en ole varma asiasta enkä ehdi siihen paneutua mutta mutu tuntuma on että näin kerrottiin autokoulussa... 9v sitten... hitto siitä on jo kauan --85.156.183.249 9. kesäkuuta 2006 kello 07.31 (UTC)

No mitä käytännössä näin liukkaalla jääradalla ajoharjoittelussa, niin ABS-jarrutettu kuormuri pysähtyi lyhyemmälle matkalle. --Tve4 9. kesäkuuta 2006 kello 07.32 (UTC)

Olisi pitänyt lisätä että tietyissä olosuhteissa lisäävät jarrutus matkaa. Ja siksi toisekseen toisella lukukerralla huomasin että onhan se jarrutus matkan pidentyminen mainittu artikkelissa että osaalukea.com mäköjään taas--85.156.183.249 9. kesäkuuta 2006 kello 07.42 (UTC)

Kyllä ne olosuhteet joissa jarrutusmatka pitenee ovat varsin harvinaisia nykyisillä ABS jarrujärjestelmillä, etenkin jos otetaan käytännön tianteita, eikä testiradan erikoiskuskeja jotka ovat valmistautuneet ennalta jne. Yleinen harhakäsitys pidentymisestä johtuu varmaankin kolmesta seikasta: ensimmäiset ABS:t eivät aina olleet parhaita mahdollisia, ihmisen peruslogiikka ei ymmärrä miksei lukkojarrutus olisi tehokkain sekä perinteisen automiehen haluista hallita autonsa paremmin kuin jokin ikävystyttävä konejarru (vaikken olekaan nähnyt neljää jatrrupoljinta vielä yhdessäkään autossa niin silti moni ohjaa kuulemma jarrujaan paremmin kuin ABS...). Olisiko karkea arvio että 99% tapauksista ABS jarruttaa lyhyemmällä matkalla. Jos se on suunnilleen näin, miksi aina on suuri meteli siitä että joskus ABS:llä saattaa olla pidempikin jarrutusmatka?


Joku pelle käynyt näköjään vähän muokkaamassa tekstiä mieleisekseen.Kommentin jätti 85.23.60.190 (keskustelu)

Hyvä kun huomasit. Palautin. --Anr 11. helmikuuta 2011 kello 16.34 (EET)
Wikipediassa virheet korjataan nopeasti. --Jmk 11. helmikuuta 2011 kello 16.38 (EET)

Nimi[muokkaa wikitekstiä]

Eikö nimi pitäisi olla "jarrut" eikä jarru? Sanotaanhan että "autossa on jarrut". --Aulis Eskola (keskustelu) 17. tammikuuta 2013 kello 01.21 (EET)