Keskustelu:Luettelo suomenkielisten Disneyn sarjakuvien nimiväännöksistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tuon lisää kunhan löydän. Tuokaa tekin. Parissa väännöksessä on epäselvyyttä. Jääpallo vai Sääpallo? Se Sika vai De Sika? --Frank 26. syyskuuta 2006 kello 08.57 (UTC)

Mikä oli kirjailija ja seikkailija Hämminkiven (Hemingway) etunimi? Oli jossain sarjassa? Argus 26. syyskuuta 2006 kello 14.22 (UTC)
Ernestihän se oli. Ei noissa aina liikaa mielikuvitusta ole käytetty. Koulussa kirjoitin aineen käyttäen vastaavia väännöksiä. Opettaja ei tykännyt. --Frank 26. syyskuuta 2006 kello 14.32 (UTC)
Mun mielestä oli De Sika. Myös tuo Pekinkinkku on ollut mielestäni Taavi, ei Taavetti sekä Vesa Keskisen väännös on ollut Visa KEKSINEN, ei Koskinen. Mutta onhan nuo voineet olla eri tarinoissa eri lailla.Korkki74 22. marraskuuta 2006 kello 23.38 (UTC)
Taavetti perustuu 100%:sti muistiin/muistoon, eli jos on mielestäsi Taavi niin korjaa. Taannoisessa COMO-lehdessä oli mielenkiintoinen anekdootti; Nightwishin Tuomas Holopaisen mielestä nimiväännöksen saaminen Aku Ankkaan on korkein tribuutti, mitä rokkibändi voi saada. Nightwishile on (kuulemma) ehdotettu väännöstä "Yövishy". Odotamme mielenkiinnolla ja päivitämme tätä erinomaisen tärkeää luetteloa kun siihen aihetta ilmaantuu...--TuoppiP 10. joulukuuta 2006 kello 21.59 (UTC)

Onkos tämä luettelo muuten tarkoitettu ainoastaan Aku Ankka -lehden väännöksille vai saako muistakin Disneyn lähteistä tuoda kamaa? Minä esim. olen lisännyt muutaman väännöksen Roope-setä -sarjiksista. Artikkelin voisi vaikka siirtää nimelle Luettelo Disneyn eläinmaailman nimiväännöksistä.--Duke 12. joulukuuta 2006 kello 01.10 (UTC)

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

Tähän olisi kyllä kiva saada merkinnät mistä tarinoista väännökset ovat, että paikkansapitävyys olisi edes teoriassa mahdollista tarkistaa. --Kaldur 24. maaliskuuta 2007 kello 22.11 (UTC)

Ehdottomasti. Jos Aku Ankkaa lukiessanne tulee vastaan nimi, joka löytyy listasta, lisätkää nimiväännöksen perään sulkuihin lehden numero. --Dogah 19. kesäkuuta 2007 kello 17.37 (UTC)

Muistelen joskus muinoin lehdessä olleen paikan nimeltä Veneensija eli Venetsia C.Colérus 21. toukokuuta 2007 kello 15.19 (UTC)

Siiesin tämän nyt nykyiselle nimelleen, että ei tule mitään sekaannuksia lähteistä ja tuollaisesta. Nyt voi rauhassa muistakin kuin akkareista pistää nimiä tähän artikkeliin. Siirtoa voi protestoida. --♥♦ SpaceAce ♠♣ 16. heinäkuuta 2007 kello 17.10 (UTC)

Käsite "disneyn eläinmaailma" on kökkö ja ilmeisesti kokonaan wikipedian keksintöä. Ehdottaisin nimeä "Luettelo Disneyn sarjakuvien nimiväännöksistä" Toinen vaihtoehto on pysyä alkuperäisessä nimessä. Eetu 16. heinäkuuta 2007 kello 19.42 (UTC)
On todellakin. Sarjakuvafanit käyttävät maailmalla ja Suomessakin "universumi" -nimitystä sarjakuvien eri maailmoista. --88.114.67.22 6. syyskuuta 2007 kello 05.12 (UTC)
Hmmm, ei myöskään paha vaihtoehto. Tarvittaisiin lisää mielipiteitä. --♥♦ SpaceAce ♠♣ 17. heinäkuuta 2007 kello 18.26 (UTC)
"Disneyn sarjakuvien nimiväännökset" kuulostaa hyvältä. Se siis kattaa kaikissa julkaisuissa olleet. --Velma 6. syyskuuta 2007 kello 05.21 (UTC)

Kannatan siirtoa nimelle Luettelo Disneyn sarjakuvien nimiväännöksistä. Dynamite2 19. syyskuuta 2007 kello 19.06 (UTC)

oon iha saletti et Aadolf Hitlriä ei oo esiintyny akkarissa

Oletko lukenut kaikki Aku Ankat vuosilta 1951-2007? Entä kaikki Roope-setä-lehdet, Sarjisekstrat tai Aku Ankan taskukirjat? Dynamite2 27. joulukuuta 2007 kello 23.15 (UTC)

Se oli jossain Mikki Hiiri -jutussa. Mahdollisesti taskarissa. Ei kyllä välttämättä tarkoitettu sitä Hitleriä tällä väännöksellä.

Aadolf Hitlriä en usko olevan, Aadolf Hilteri sen sijaan löytyy.

Artikkeli siivouksen tarpeessa...[muokkaa wikitekstiä]

Nimet pitäisi saada aakkosjärjestykseen. Nythän ne eivät taida olla missään järjestyksessä. Ja kaikki nimet eivät edes ole nimiväännöksiä: esim. taistoturrikat, vaikka tarina olikin parodia pokemonista. Ja liekö aina ihan selvää että nimen alkuperä on muutenkaan väitetty. Eetu 2. kesäkuuta 2008 kello 07.52 (UTC)

Mielestäni myös kaikki lähteettömät nimiväännökset pitäisi poistaa (lisätään ne sitten, kun lähde (tarina) löytyy). Aakkostusta tuo artikkeli tosiaan vaatisi, mutta aina joku käy muuttelemassa artikkelin luonnetta ja nimet menevät taas sekaisin. --Opossumi 2. kesäkuuta 2008 kello 17.34 (UTC)
Ehdottomasti samaa mieltä. Kaikki lähteettömät ja muutamat muuten arveluttavat (esmes Ladonovi-Lajunen tuskin viittaa Samppaan, on varmaan Akkarissakin ollut vuosia ennen S. Lajusen uraa mikäli mitään muistan) saisi siivota pois kunnes lähde löytyy. Muutoin tämä artikkeli ei ole yhtään mitenkään valvottavissa. Voin koettaa vaikka iltayöstä saada aikaiseksi urakan aloittamisen. Epämääräisen lähteettömän sisällön poistaminenhan ei noin sinänsä mitään laajemman keskustelun hyväksyntää edes kaipaa, tietenkään. Tulisiko sisältö aakkostaa "oikean elämän kohteen" (ja henkilöiden tapauksessa totta kai sukunimen) mukaan, se olisi kaiketi kiistattomin järjestys? --Haltiamieli 4. syyskuuta 2008 kello 17.17 (EEST)[vastaa]
Parhain ratkaisu olisi "oikean elämän kohteen" mukaan, oli kysymyksessä sitten esimerkiksi paikka, tuote, bändi tai henkilö (joka aakkostetaan sukunimen mukaan). --Opossumi 4. syyskuuta 2008 kello 20.24 (EEST)[vastaa]
Samaa mieltä. Oma suosikkini nimiväännöksistä muuten puuttuu: Kauppa nimeltä Sophien Valinta. Jos sattuu jollekin vanhoja Akuja lukiessa vastaan, niin voisi laittaa listalle mukaan. --Otrfan 4. syyskuuta 2008 kello 20.33 (EEST)[vastaa]

Poistin eilen lähteettömän sisällön, ja nyt sitten aloin miettiä säilytetyn sisällön uudelleenjärjestelyä. Mutta jotten tekisi tyhmiä ratkaisuja yksin, ajattelin altistaa aieraakileeni muiden kommenteille. Jonkilaista tällaista järjestystä mielessäni ajattelin, vahvasti toki nykyiseen pohjaten:

1 Henkilöt
1.1 Muusikot, laulajat ja säveltäjät
1.2 Elokuvaohjaajat
1.3 Näyttelijät
1.4 TV-persoonat
1.5 Kuvataiteilijat
1.6 Kirjailijat
1.7 Poliitikot
1.8 Tiedemiehet
1.9 Urheilijat
1.10 Mallit ja muotimaailma
1.11 Muut ihmiset

2 Paikat
2.1 Maat
2.2 Kaupungit
2.3 Rakennukset ja paikat

3 Muut
3.1 Yhtyeet
3.2 Musiikkiteokset
3.3 Elokuvat
3.4 TV-ohjelmat
3.5 Lehdet ja kirjat
3.6 Autot
3.7 Vaatemerkit
3.8 Fiktiohahmot
3.9 Muut

Toivottavasti parannusehdotuksia vielä löytyy :) --Haltiamieli 6. syyskuuta 2008 kello 01.29 (EEST)[vastaa]

Hyvältähän tuo näyttää, tosin mielummin TV kirjoitetaan auki, televisiopersoonat ja televisio-ohjelmat. Yksi ehdotus olisi: voisiko Autot laajentaa kaikkia kulkuvälineiksi koskeviksi, kun on noita purjeveneitä, lentokoneita sun muita. Eli "Autot" muotoon "Kulkuvälineet". --Opossumi 6. syyskuuta 2008 kello 20.32 (EEST)[vastaa]
Alkaa näyttää jo paljon paremmalta. Muuten, löytäisikö joku lähteen sille, että 69 Eyes on esiintynyt nimellä 6,9 korvaa? Olen aivan varma, että on esiintynyt, mutten löytänyt juuri sitä numeroa. --Juusomoro 6. syyskuuta 2008 kello 20.36 (EEST)[vastaa]
Toden totta, aikeeni taisi ollakin vaihtaa TV:t televisioiksi, mutta jossain vaiheessa ajatus katkesi sen suhteen. Autojen vaihtaminen yleisesti kulkuvälineiksi kuulostaa hyvältä idealta. Mitä tulee Juusomoron kommenttiin, tosiaan poistin listalta lähteettöminä varsin monta sellaistakin juttua, jotka melkoisen satavarmasti muistan itsekin joskus Akkarista lukeneeni. Haaste on sitten vain löytää ne aika monen ilmestyneen Akkarin joukosta. Sikäli tuohon vanhaan versioon lähteettömine nimineenkin voisi olla aiheellista näin keskustelusivun puolella tarjota suora linkki – jokuhan tosiaan voi vaikka sitten muistaa mistä jokin löytyi. Noin esimerkiksi joku jolla sattuisi olemaan hyllyssään AATK 118 Yli kivien ja kantojen voisi poimia avaustarinasta erilaisia formuloihin liittyviä väännöksiä, niitä oli muistaakseni aika liuta; Pikilautaa ja sen sellaista. :) – Haltiamieli (pedo, mellon?) 6. syyskuuta 2008 kello 23.53 (EEST)[vastaa]
Parin tunnin pähkäilyn jälkeen syntyi kolme ehdotusta. Uudet "Yritykset" (mm. McDonald's ja Microsoft) sekä "Järjestöt ja seurat", johon tosin nyt lukeutuu vain kaksi väännöstä, mutta saman verran on poliitikkojakin. Kolmas ehdotus on "Vaatemerkkien" laajentaminen koskemaan muitakin tuotteita (hammastahnat, rannekellot yms.), ja uudeksi nimeksi "Tuotteet" tai jotakin sinne päin. En nimittäin usko vaatemerkkien laajenevan kovinkaan paljon. --Opossumi 7. syyskuuta 2008 kello 01.16 (EEST)[vastaa]
Erinomaisia ehdotuksia. Toteutin jo aiemman suunnitelman mukaisen siirtelyn äsken ennen kuin luin ehdotuksesi, mutta jatketaan niistä siis. Maantieteelliseen nimistöön kaipaisin vielä ehdotuksia luontevammasta jaosta, nyt "Rakennuksissa ja paikoissa" on melkoisen sekava seurakunta (joka tosin Yritysten myötä jonkin verran kaventuisi)? Miten muuten, olisiko tämän tarkoitus olla lista nimenomaan suomennoksien omista nimiväännöksistä? Tällöin listalta putoaisivat ainakin Calisota ja Arpin Lusene (muutenkin väärään kategoriaan sijoitettu), jotka ovat Barksin ja Rosan alkuperäisväännelmiä? – Haltiamieli (pedo, mellon?) 7. syyskuuta 2008 kello 01.34 (EEST)[vastaa]
Rakennukset ja paikat voisi erottaa omiksi ryhmikseen, "Rakennukset" ja "Muut maantieteelliset kohteet"(?) Pitäisiköhän maat muuttaa valtioiksi?. No, joo, mutta jälkimmäiseen kysymykseesi. Artikkelin alussa todetaan luettelon sisältävän suomennoksien nimiväännöksiä. Ahdasmielisesti tällöin vain Akkarin toimituksen keksimät nimiväännökset kelpuutettaisiin, ja Calisota ja kumppanit eivät pääsisi luetteloon, koska ovat alkuperäisväännöksiä. Artikkelin alustus vaatisi tämän suhteen hiomista. Muuten, kuuluvatko muotimaailmaan myös vaatesuunnittelijat? --Opossumi 7. syyskuuta 2008 kello 02.12 (EEST)[vastaa]
Kyllä kuuluvat. Aakkostuksen ongelmista päästään tekemällä taulukot suoraan aakkostavaksi. --Jaakonam 7. syyskuuta 2008 kello 02.16 (EEST)[vastaa]
Joo, tarkoitus oli siirtää vaatesuunnittelijat muotimaailmaan jahka ehtii tutkailla ketkä menisivät sopivimmin sinne ja ketkä sopisivat kenties paremmin Tuotemerkkien alle. Ja artikkelin alustus vaatisi kyllä kaikin suhtein hiomista. :P Täytyy katsella jos siihenkin ehtisi jossain välissä paneutua. Jaakonamin vihjaama aakkostava taulukko ei vaan taida kyetä aakkostamaan sukunimen mukaan ellei nimiä kirjoiteta hankalasti "Mozart, Wolfgang Amadeus" -tyyliin? – Haltiamieli (pedo, mellon?) 7. syyskuuta 2008 kello 02.28 (EEST)[vastaa]
Ei kykene. Aakkostus tehdään solun ensimmäisen kirjaimen mukaan... :-/ ---Jaakonam 7. syyskuuta 2008 kello 02.33 (EEST)[vastaa]

Lähteistykseen tarkennusta?[muokkaa wikitekstiä]

Olisiko aiheellista siirtyä aiempaa tarkempaan lähteistykseen, siis mainita myös sivunumerot? Helpottaisi huomattavasti tarkistamista. Jos ja kun väännös esiintyy lehdessä usealla sivulla, mainittaisiin varmaan selvyyden vuoksi vain ensimmäisen esiintymiskerran sivu. Siis esim. "Aku Ankka 3/2009, s. 28" – Haltiamieli 16. tammikuuta 2009 kello 02.57 (EET)[vastaa]

Linki Ankkalinnakkeeseen[muokkaa wikitekstiä]

Poistin linkkin Ankkalinnakkeeseen koska kyseinen osoite ei ole käytössä enään käytössä. Nykyisin se toimii osoitteessa http://ankkalinnake.tiala.org/ mutta siellä ei ole vielä muuton takia sisältöä juurikaan. Eiköhän palauteta linkki kun vähän tulee sisältöä. Aku506 4. maaliskuuta 2009 kello 20.46 (EET)[vastaa]

Artikkelin nimi[muokkaa wikitekstiä]

Artikkelin nimi antaa ymmärtää, että se sisältäisi nimiväännöksiä kaikilla kielillä, joille Disney-sarjakuvia on käännetty. Ja niitähän riittää. Nykyisellään tähän pitäisi siis lisätä Suomen näkökulma -ongelmamalline. Vaan entä jos siirrettäisiin artikkeli nimelle Luettelo Disneyn sarjakuvien suomenkielisistä nimiväännöksistä?

Asiasta apinaan, muistelen useamman kerran lukeneeni Akun ja kumppaneiden mainitsevan Tukkimiehen Pöljät päivät, joko shoppailtuaan siellä tai vertauskuvana hirveälle ruuhkalle. --Hathaldir 20. huhtikuuta 2009 kello 09.44 (EEST)[vastaa]

Artikkelin nimessä kieltämättä on painotusongelmaa. Toisaalta se on nykyiselläänkin kammottava nimihirviö... mutta ei kai yksi sana lisää sitä mihinkään suuntaan kaataisi. Tai ehkä Luettelo suomenkielisten Disney-sarjakuvien nimiväännöksistä? Hirmu paljonhan on noita väännöksiä, jotka sinänsä toki varmasti muistaa oikeiksi, muttei satu lehdistä näppärästi vastaan. Täytyy odottaa kunnes löytyy. Joskus kun jaksaisi, voisi vanhojen numerojen kasojakin selailla nimiväännökset erityiskohteena. :) – Haltiamieli 20. huhtikuuta 2009 kello 13.15 (EEST)[vastaa]
Siirsin. Kompromissi noiden ehdotusten väliltä. :) --Hathaldir 20. huhtikuuta 2009 kello 15.49 (EEST)[vastaa]

Vartsinikkari[muokkaa wikitekstiä]

Aku Ankassa 5/94 on juliste Vartsinikkarin elokuvasta "Vika äksön mankeli". Ilmeisesti tarkoittaa elokuvaa Last Action Hero? Juketsuin 13. kesäkuuta 2009 kello 11.19 (EEST)[vastaa]

Osa väännöistä outoja[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni osa väännöistä on outoja, ja mielellään näkisin lähteitä sille, että juuri sitä nimeä on tarkoitettu väänettävän. Esimerkiksi "Olusen rekat/Guinnessin ennätysten kirja" tuntuu minusta oudolta väännökseltä, mistä tiedetään Olusen rekkojen tarkoittavan Guinnesin ennätystenkirjaa. En toisaalta ole lukenut tarinaa, ja tiedän Guinnesin ennätystenkirjan liittyvän olut-Guinnesiin. Ilmaisin tässä mielipiteeni hieman sekavasti, mutta toivottavasti ymmärrätte. 101090ABC 4. huhtikuuta 2010 kello 21.42 (EEST)[vastaa]

Luettelon järkevyys[muokkaa wikitekstiä]

Onkohan tällaista luetteloa järkevä pitää Wikipediassa? En nyt virallisesti kyseenalaista merkittävyyttä, mutta haluaisin tiedustella yhteisön mielipidettä asiasta. Otetaan huomioon, että tähän asti on ilmestynyt satojatuhansia numeroita niin Aku Ankkaa, Roope-Setää että muitakin Disneyn sarjakuvia (eikä loppua näy) ja suunnilleen joka numerossa on jokin nimiväännös. Näin ollen artikkeli ei näillä näkymin pääse milloinkaan edes jotenkin stabiiliin vaiheeseen, toisin kuin muut artikkelit ja luettelot. En usko, että kukaan jaksaa käydä läpi kaikki, niin mennet kuin tulevat, Disney-sarjakuvat. Tästä syystä kyseenalaistan tämän luettelon järkevyyden. 101090ABC 23. toukokuuta 2010 kello 16.58 (EEST)[vastaa]

Vaikka olen aikalailla artikkelia muokannutkin, olen sinällään päätynyt suhteellisen samoihin johtopäätöksiin sen suhteen. Luettelo sinänsä on mielenkiintoinen ja sen itsensä kannalta Wikipedia on erittäin kätevä sijainti, kun kaikkiin viitattuihin henkilöihin, paikkoihin, esineisiin yms. voi vain laittaa hakasulkeet ympärille ja syntyy linkki asiaa käsittelevään artikkeliin. Mutta toisaalta Wikipedian kannalta tämä luettelo on varsin ongelmallinen. Kohta se on jo niin pitkäkin, että sitä pitäisi välttämättä alkaa jakaa alaluetteloihin, ja siitäpä vasta riemu repeäisi: "Luettelo urheilijoiden nimiväännöksistä suomenkielisissä Disney-sarjakuvissa"? Ei, ei ja ei. Aikanaan artikkeliin törmätessäni en oikein edes tiedostanut/tullut ajatelleeksi, kuinka tiuhaan Akkareissa on väännöksiä – harvase viikon lehdessä on jokin, usein useampikin. Minulla on tosin ollut myös virheellinen muistikuva, että tämä olisi käynyt poistoäänestyksessä, mutta näköjään ei. – Haltiamieli 23. toukokuuta 2010 kello 17.38 (EEST)[vastaa]
Sirpale- ja triviatietoahan tämä on, vaikkakin hauskaa sellaista. Voisikohan tämän siirtää Wikiaineistoon? -- Piisamson 23. toukokuuta 2010 kello 17.47 (EEST)[vastaa]
En osaa sanoa tuohon, koska suuri osa listaan tulevista jutuista on alle 70 vanhoja eikä siis Public Domainissa. Tämän päivän Aku Ankassa on muuten jo ensimmäisellä sivulla kappale "Kolmosveli" (vrt. PMMP:n "Pikkuveli". 101090ABC 26. toukokuuta 2010 kello 10.26 (EEST)[vastaa]
Saman numeron s. 14: Arjaleena Oliivi (Ariadne Olive) ja Svin Hersonen (Sven Herson). 101090ABC 26. toukokuuta 2010 kello 10.48 (EEST)[vastaa]
Merkittävä tai ei, mutta ainakin hauska. En haluaisi poistaa, mutta jos muut niin päättävät, pyytäisin säilyttämään edes täällä: Wikipedia:Huonot vitsit ja muu höpöhöpö. Kommentin jätti KLS (keskustelu – muokkaukset) 23. kesäkuuta 2010 kello 12.33 (EEST)[vastaa]
Jos jonnekin siirretään (itse en ota merkittävyyteen kantaa), niin ei ainakaan tuonne. Ei kuulu mielestäni kategorioihin "huonot vitsit" tai "höpöhöpöartikkelit", vaan kyllähän tämä aivan asiallinen luettelo on, ja kunnollinen johdantokin tästä löytyy (useimmista muista luetteloista poiketen). --Nironen 23. kesäkuuta 2010 kello 13.06 (EEST)[vastaa]

Luettelon merkittävyydestä keskustellaan tuossa alla. 101090ABC 23. kesäkuuta 2010 kello 18.19 (EEST)[vastaa]

Sivumennen "satojatuhansia numeroita" on suhteellisen liioittelua. Aku Ankkaa ilmestyy kuitenkin "vain" 52 numeroa vuodessa, viikottaiseksi julkaisutahti muuttui 1960-luvun alussa. Jotain alle 3000 numeroa lehteä on siis tähän mennessä ilmestynyt, ja siihen päälle sitten muutama sata numeroa taskukirjoja ja Roope-setä-lehdyköitä, ja sitten jonkinlainen läjä kovakantisia ja muuta sälää. Yhteensä joka tapauksessa melko taatusti alle 4000 artikkelin skaalaan kuuluvaa Disney-julkaisua. Ei sillä etteikö tuohonkin julkaisumäärään nimiväännöksiä mahtuisi julmetusti, vaikka vääntötahti tuntuukin (mutulla arvioiden) vasta viime vuosina suuremmin tihentyneen. – Haltiamieli 23. kesäkuuta 2010 kello 20.48 (EEST)[vastaa]

Virallinen merkittävyyskeskustelu[muokkaa wikitekstiä]

Perustein, jotka ilmoitin edellä, ehdotan artikkelia poistettavaksi. 101090ABC 22. kesäkuuta 2010 kello 11.29 (EEST)[vastaa]

Artikkelissa Aku Ankka on hyvä olla edustava luettelo nimistä. Huonojen vitsien arkistossa luettelo voisi olla huomautuksella, ettei wikiyhteisö pidä luetteloa huonona vitsinä. Sieltä sen voi kopioida Akupediaan. --Thi 23. kesäkuuta 2010 kello 21.05 (EEST)[vastaa]
Artikkeli on tarpeellinen ja vielä poikkeuksellisesti hyvin lähteistetty. Tarkistettavissa luotettavilla lähteillä ja tunnettu aihe, siispä merkittävä. --Mpadowadierf 23. kesäkuuta 2010 kello 21.24 (EEST)[vastaa]
Pikemminkin huonosti lähteistetty. Millä perusteella Megadent on väännös Pepsodentista tai elokuvaohjaaja Pussila Matti Kassilasta eikä esim. Taavi Kassilasta? --Otrfan 23. kesäkuuta 2010 kello 21.29 (EEST)[vastaa]
Suurin osa on selkeitä tapauksia. Tällaiset rajatapaukset voi ja pitää toki poistaa ilman ulkopuolista lähdettä. --Mpadowadierf 23. kesäkuuta 2010 kello 21.50 (EEST)[vastaa]
Nutta onko luettelo kokonaisuutena järkevä olla olemassa? Tämähän ei samalla tavalla "stabiloidu" kuin muut artikkelit tai luettelot, ja siksi tätä on hyvin vaikea ylläpitää. 101090ABC 25. kesäkuuta 2010 kello 01.51 (EEST)[vastaa]
Osaatko antaa esimerkkiä stabiloituvasta luettelosta? Niitä on hyvin vähän. --Mpadowadierf 27. kesäkuuta 2010 kello 19.47 (EEST)[vastaa]
Lähes kaikki muut artikkelit jossain vaiheessa stabiloituvat niin, ettei niissä juuri tehdä muuta kuin kielenhuoltoa. 101090ABC 28. kesäkuuta 2010 kello 09.06 (EEST)[vastaa]

Jos "typistettäisiin" artikkeliksi Suomenkieliset Disney sarjakuvien nimiväännökset joka perustuisi täysin ulkoisiin lähteisiin? Eli toimitettuun aineistoon joka käsittelee nimiväännöksiä, ei itse sarjakuviin joissa väännökset esiintyvät. --Harriv 26. kesäkuuta 2010 kello 11.38 (EEST)[vastaa]

Onko näitä sitten käsitelty jossain ulkoisissa lähteissä? Nykyiselläänhän luettelo on lähinnä uutta tutkimusta. Jafeluv 30. kesäkuuta 2010 kello 09.41 (EEST)[vastaa]
Ja siis joo, kannatan ehdottomasti Harriv:n ehdottamaa typistystä (jos ulkopuolisia lähteitä tiedolle löytyy). Senhän nyt sanelee jo käytäntökin että artikkelin pitää perustua ulkopuolisiin lähteisiin. Jafeluv 13. heinäkuuta 2010 kello 16.26 (EEST)[vastaa]

Uusi tutkimus[muokkaa wikitekstiä]

Yllä (heinäkuussa) Jafeluv muistutti käytännöstä, jonka mukaan artikkelin tulee perustua ulkoisiin lähteisiin. Käytäntöhän ei tässä toteudu, vaan tieto siitä, keneen mikäkin väännös viittaa, perustuu artikkelin kirjoittajien omaan päättelyyn. Niinpä artikkelissa onkin aivan oikein ollut syyskuusta lähtien lätkä "uutta tutkimusta". Yhtäkään lähdettä väännösten vastineille ei tällä välin ole ilmaantunut. Mitäs tehdään? Poistetaanko lähteettömät vastineet, vai tehdäänkö käytäntöön poikkeus, että uutta tutkimusta saa artikkeleissa olla jos siltä tuntuu? Jälkimmäinen kai vaatii keskustelua käytäntökahvihuoneessa ja mahdollisesti äänestyksen. --Jmk 13. joulukuuta 2010 kello 13.50 (EET)[vastaa]

Yleissivistystä ei katsota uudeksi tutkimukseksi. Useimmat listoilla olevat tapaukset ovat itsestäänselvyyksiä, ja jos eivät ole, niin ne kohdat joissa on epäselvyyttä voidaan vaihtaa vaikka muotoon "Pussila - elokuvaohjaaja Taavi tai Matti Kassila", selvennyspyytää (Olusen rekat vaikkapa) tai poistaa. Pitke 12. kesäkuuta 2011 kello 10.25 (EEST)[vastaa]
Tässä listaa tarinasta Aku ja Touho: Mestaripelaajat, AATK366. Muutamaan oma jalkapallosivistys ei riitä. -tKahkonen 10. heinäkuuta 2011 kello 20.18 (EEST)[vastaa]
Z-Poksi X-box
Janne-Leevi Puhvi Gianluigi Buffoni
Ken Aro-Katunen Gennaro Gattuso
Ankaldinho Ronaldinho
Fredi Tarras Fernando Torres
Risto Donaldo Cristiano Ronaldo
Kari Kitti Jari "Litti" Litmanen
Riku Kukkuu ?
Frans Tatti Francesco Totti
Eetu Van Der Salami Edward Van Der Sar
Late Pakkinho ?
Piippo Slaaki Filippo Inzaghi
Henri Tirri Thierre Henry
Trezekvaak David Trezeguet
Aleksi Del Kiero Alessandro Del Piero
Kanavaara Cannavaro
Pasi Possula Bastian Sweinsteiger
Suurpää valmentaja ?
Pallokko ?
Hyypiö Sami Hyypiä
Gerrankka Steven Gerrard
De Punat ?
Aleksi Pata Alexandre Pato
Julius Caesar Octavianus Augustus Julio Cesar
Kasilla Iker Casillas
Ruuni Wayne Rooney
Fabian Kookas Fabio Grosso
Rankki Lampada Frank Lampard
Potkulski Lukas Podolski
Slatti Abrakadabrovic Zlatan Ibrahimovic
Leo "Kirppu" Hytti Leo "Kirppu" Messi
Maratooni Maradona
Platina Platini
Vaarinho Touho: "Vaarinho, tahdon nähdä samanlaisia potkuja kuin ensimmäisissä MM-kisoissa", tuskin mikään näistä
Samuel Roni-Aldi Allaspauer Sisu, "tuttavallisemmin Pölö" "viisi huippupelaajaa yhdessä": Samuel Eto'o, Ronaldo, Beckenbauer, Chivu?, "Pele"

Mitäs tälle tehdään? Tätä on yli 12 vuotta epäilty uudeksi tutkimukseksi. Itse olen samaa mieltä kuin Pitke eli yleissivistyksellä pääteltävät nimet eivät ole uutta tutkimusta ja korjausmallineen voisi ottaa pois. Jos taas ollaan sitä mieltä, että tämä on uutta tutkimusta, niin luettelo pitäisi kai poistaa (mitä ei tietenkään tehdä kun on poistoäänestyksessä säilytetty).. --Cortex (keskustelu) 11. helmikuuta 2023 kello 19.36 (EET)[vastaa]

Ilta-Sanomissa oli tästä puuttuvia väännöksiä[muokkaa wikitekstiä]

Tämän päivän Ilta-Sanomissa oli tästä puuttuvia väännöksiä, kuten Akustinen ja Mokia-puhelimet. Tarkempaa tietoa ei ollut kuin julkaisuvuosi, joten jos jollain on lehtiä tallessa, voisi näistä poimia henkilöt esiin: http://www.iltasanomat.fi/vainelamaa/art-1288757085081.html --194.89.210.10 30. lokakuuta 2014 kello 12.59 (EET)[vastaa]

Lista 2000-luvun muusikkoväännöksistä NRGM:ssä[muokkaa wikitekstiä]

Tässä lähde, josta täydentää muusikkoväännöksiä, lista saatu Aku Ankalta suoraan.--Olimar 31. toukokuuta 2018 kello 12.55 (EEST)[vastaa]

Minkä mukaan McDuck tulee Macbethistä? En ole tuollaista koskaan kuullut/nähnyt missään. Eikös se ole vain siitä, että Roopen suku on Skotlannista lähtöisin? 109.240.192.133 11. kesäkuuta 2019 kello 03.59 (EEST)[vastaa]

Löysinkö ratkaisun?[muokkaa wikitekstiä]

Sille että artikkelista puuttui viitteitä löysin sellaisen ratkaisun että lisäsin nimiväännösten viereen viitteen, tosin kaikkia en jaksanut lähteä tutkimaan. Lisäksi huomasin että osa artisteista ja hahmoista on saanut useita nimiväännöksiä, esimerkiksi Plastinen ei ole ainoa nimiväännös Elastisesta sillä Akustinen viittaa myös Elastiseen ja Akustinen löytyy nimiväännöksenä sarjakuvasta Riimirenki. Myös Jasper Pääkkönen sai paikan Aku Ankka-lehdessä vähän aikaa sitten vaikka Jasper on ollut joskus aikaisemmin Aku Ankan taskukirjassa Kasper Äkkösenä.

Osa viitteistä viittaa myös INDUCKSiin ja Perunamaa.net-sivustoon sillä niissäkin on mainittu myös joitakin nimiväännöksiä. Lisäsin myös yllämainitut lähteet viitteinä tiettyjen nimiväännösten joukoon varsinkin Ilta-Sanomien jutun jonka linkki oli vaihtunut. Ilta-Sanomien jutussa mainitaan myös Elastisen nimiväännökset sekä PMMP-yhtyeen saaneen nimiväännös PöMPPö. En tiedä missä Aku Ankka-lehden numerossa PöMPPö oli mukana mutta se luultavasti mainittiin vuonna 2016.

Löysin myös muutaman uuden nimiväännöksen jotka päätin lisätä myös luetteloon: Twin Hopo joka nimen perusteella viittaa Twin Peaksiin (sitä myös arvailtiin Perunamaa.net-sivustolla) ja jonka muistin Valkokankaan sankarit-teemataskarista koska sellainen oli myös minulla itselläni. Uki Patinamäki joka on nimiväännös Aki Palsanmäestä ja siitä oli juttua sekä Ylen että Iltalehden nettisivuilla. Lisäksi Aku Hood viittaisi nimen perusteella Robin Hoodiin ja muistin että olin nähnyt yhdessä taskarin teemanumerossa sarjakuvan nimeltään Tarina Aku Hoodista.--T.Antero (keskustelu) 27. heinäkuuta 2020 kello 19.41 (EEST)[vastaa]

Lisättävää[muokkaa wikitekstiä]

Nämä voisi lisätä, jos joku löytäisi lähteet:

  • Lohi-Messi tai Lohimessi (Loch Ness; olisiko Aku Ankka -lehdessä 42/1983 tai 23/1999)
  • Murkina Vasu tai Murkinavasu (Burkina Faso)
  • Muna-Liisa, Muna Liisa tai Munaliisa (Mona Lisa; Aku Ankka -lehdessä 80-luvulla)
  • Mökävisa (Megavisa; Aku Ankka -lehdessä 90-luvulla)

-Qalle2 (keskustelu) 17. lokakuuta 2023 kello 03.24 (EEST)[vastaa]