Keskustelu:Luettelo historioitsijoista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko tällainen luettelo mielekäs? Korostaa jotenkin perinteistä luettelomaista historiankirjoitusta. Ja uusimpaan aikaan tulee niin runsaasti nimiä,e ttä joitakin kriteeretiä tulisi olla. Myös mahdollinen jako ns. kotimaisiin ja ulkomaisiin kirjoittajiin voisi olla mielekäs. Alexius Manfelt 3. elokuuta 2005 kello 19:31:53 (UTC)

On mielekäs. Nämä luettelot toimivat ennen muuta tiedonluokittelun apuna kuten luokat, ja ainakin siinä merkityksessä näistä on hyötyä. Listan voi jakaa sitten osiin, kun nimiä alkaa olla todella paljon, tällä hetkellä lista on kuitenkin niin lyhyt, että tarvetta jaolle ei mielestäni ole. (Vertaa esim. konsuli, josta on linkki Rooman konsuliluetteloon, joka on jaettu kolmeen osaan. Tämä luettelo on vielä suhteellisen lyhyt noihin verrattuna.) --Hasdrubal 3. elokuuta 2005 kello 19:42:06 (UTC)
Ainakin antiikin ja keskiajan historioitsijat on minusta hyvä luetella tällä tavalla. Heidät on nyt listatty aikajärjestyksessä, mikä antaa lukialle lisäinfoa jota vastaava luokka ei antaisi. Nykyajan historioitsijat ovat nyt kuitenkin aakkosjärjestyksessä... -- Jniemenmaa 4. elokuuta 2005 kello 06:21:57 (UTC)
Kiitos mielipiteestäsi jota kovasti arvostan. Itse kokisin mielekkäämpänä työstää erilaisia asiakokonaisuuksia. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa Suomen tai Euroopan kohdalta seuraavanlainen jako:
Suomi esihistoriallisena aikana
Suomi keskiajalla
Suomi uudella ajalla
Suomi uusimmalla ajalla
Näissä kokonaisuuksissa olisi tilaa moninaiselle historiantulkinnalle. Sielä voisivat tulla hyvin esille niin tapahtumahistoria, poliittinen historia, kulttuurihistoria kuin historian eri aputieteetkin. Luettelot olisivat korkeintaan nejännen asteen hätäkeinö jonkun asian esittämiseksi. Tuossa ehdottamassani jaossa tulisi esille myös erilaisten tutkimusparadigmojen erot jne. Tietenkin tuo olisi vain pieni osa, sillä historia käsittää koko globaalin maailmamme, ja sen voisi sitten suunnitella moisen mukaan.
Ranskalaisessa projektissa on oma kokonaisuutensa mm. yliopisto-opiskelijoiden tiedontarpeelle. Vastaavaa voisi pohtia myös meille ja ottaa huomioon myöskin lukiolaisten tarpeet. Ja mitä tulee historioitsijoihin, niin pitäisin parempana eräänlaista koulukuntaan perustuvaa jaottelua, joskin se on myös hyvin keinotekoinen käsite. Mutta tärkeätä olisi kuitenkin pohtia asioita, keskustella ja tehdä niin historian projektista kuin koko Wikipediasta mielenkiintoinen ja kaikkia palveleva. Alexius Manfelt 4. elokuuta 2005 kello 07:21:05 (UTC)
ps. filosofia-projektissa on lähdetty toteuttamaan mielenkiintoista jaottelua, eihän se historiaan sinällään toki sovi, mutta..... Ystävyydellä Alexius Manfelt 4. elokuuta 2005 kello 07:20:20 (UTC)
Siis häh? Nyt ei meikäläinen oikein pysy kärryillä. :( Tämä on vain luettelo henkilöistä jotka voidaan luokitella historioitsijoiksi. Tuo esittelemäsi jako meillä on jo: Suomen historia. (voit muuten allekirjoitta kirjoittamalaa ~~~~) -- Jniemenmaa 4. elokuuta 2005 kello 07:28:15 (UTC)


Jos kyse on historian projektista, niin sen tehtävänä lenee koota Wikipediassa olevat ja historiia koskevat artikkelit ja tavallaan ryhmitellään sielä mielekkääksi kokonaisuudeksi. Jos kyseessä on pelkästään, vain ja ainoastaan projekti historian luetteloista, niin asia on tietysti toinen. Otin tuon jaeottelun Suomen historiasta vain ja ainoastaan esimerkiksi.. Pitää muistaa, että sukupolvien ajan erilaiset halitsijaluettelot ja sotapäälikkölistat karkoitivat maamme parhaita nuoria historiasta hyvinkin kaukas. Luettelot eivät olen mielenkiintoa herättäviä. Juuri tästä syystä oikea strukturointi on enemmän kuin tärkeätä. Tämä näkemykseni ei siis kokse vain tätä luetteloa historioitsijoista, joka muuten sinänsä on hyvin vaikeasti määriteltävä termi (oliko Egon Fridell historioitsija vai ei?), vaan koko projektia. Allekirjoitan (neljällä tildellä) kuten aiemminkin, Alexius Manfelt 4. elokuuta 2005 kello 08:49:33 (UTC)
Ehkä sinun pitäisi kirjoittaa tästä Historiaprojektin keskustelusivulla? Tämä ainakin on väärä paikka näin yleiselle keskustelulle. Enkä suoraan sanoen ymmärrä mitä yrität sanoa. -- Jniemenmaa 4. elokuuta 2005 kello 09:02:19 (UTC)