Keskustelu:Luettelo fobioista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


(Ensimmäinen keskustelu)[muokkaa wikitekstiä]

Mahtaakohan nämä fobiat (phobia) olla latinankielisiä sanoja? Mietin vaan, että lienekö suurimmalle osalle näistä tehty suomenkielisiä termejä? Jos suomenkieliset ovat vain harvoja poikkeuksia niin olisiko tällöin fiksumpaa laittaa latinankielinen(?) termi ensisijaiseksi ja tehdä suomenkielisistä pelkkiä redirect-sivuja lattariin. Monelle fobialle kuin on jo ilman suomenkielisiäkin termejä useanlaisia kirjoitusasuja. Jonkunlainen yhteinen käytäntö tuohon olisi kehiteltävä.

Meinasi kyllä päästä nauru, kun huomasin, että hippopotomonstrosesquippedaliofobia on pitkien sanojen kammo =D Melkoinen sadisti se, joka tuon termin on päässään kehitellyt. -- kyte 15:48 maalis 9, 2004 (UTC)

Tarkoitatko suomenkielisellä termillä kokonaan suomenkielistä sanaa tyyliin ahtaan paikan kammo, kahvikuppineuroosi jne vai suomalaistettua kirjoitusasua tyyliin klaustrofobia. Missään suomenkielisessä teksitissä en ole nähnyt puhuttavan claustrofobiasta. Nämä fobiat eivät ole latinankielisiä sanoja. Tunnistan listasta monia kreikkalaisperäisiä sanoja, kuten phobos (pelko, vrt Mars-planeetan kuu), agora (tori), kyno (koira- vrt, kyynikko), andro- jne jotka ovat monien ns. sivistyssanojen osia. En muuten niitä tunnistaisikaan. Suomalaisittain kirjoitetuissa kreikkalaisperäisissä sanossa ei yleensä ole c-kirjaimia. En vetänyt omia kirjoitusasuehdotuksiani hatusta, vaan käytin seuraavia listoja:
Virallisempiakin (kuten painettuja) listoja varmaan on, näissä voi olla ties mitä kirjoitusvirheitä. Nyt kun tiedätte lähteeni, niin voisitte vaikka palauttaa muutokseni. Jos teillä on luotettavampia lähteitä, niin kertokaa niistä ja korjatkaa virheitä. -Jean d'Arc 18:36 maalis 9, 2004 (UTC)
Epäilin hieman itsekin tuota latinalaisperäisyyttä. Lienee kuitenkin ihan asiallista, että suomenkielistä kirjoitusasua käytetään, koska niitä kuitenkin on ainakin yleisimmistä fobioista. Pitänee yrittää itsekin etsiä jostain listoja ja rueta pyöräyttelemään noita suomeksi.
Tietysti yksi vaihtoehto olisi, että laittaisi sekä termin että selityksen (araknofobia - hämähäkkikammo), mutta meneeköhän se sitten luotteloiden yleisiä ohjeita vastaan? Tuossa olisi vaan se etu, että jos suomenkielistä kirjoitusasua ei olisi tiedossa niin voisi käyttää ulkomaista ja selityksestä kuitenkin selviäisi mistä on kyse - mutta mitä tietoa ko. kammon sivulle sitten tulisi? :D

Jos luetteloon on lisätty "fobioita" jostain mbnetin kotisivuilta tms. geocitiestä, en pidä sitä mitenkään luotettavana. Osa noista on ihan selviä vitsejä: "pähkinävoin kitalakeen tarttumisen kammo" tai hippopotomonstrosesquippedaliofobia. Tarkistettava joistain oikeista lähteistä. --Mikko Paananen 11. lokakuuta 2005 kello 12:33:35 (UTC)

järjetöntä[muokkaa wikitekstiä]

tää sivu on täysin turha. wikissä on sivu fobioista, missä mainitaan yleisimmät fobiat, ja jossa on, ja jonne voi laitta lisää, linkkejä erilaisiin fobialistoihin (tämän kaltaisiin, mikä tämäkin sivu on). fobioiden lista oikeasti on loputon. fobia kun voi kehittyä mihin tahansa. siinäpähän sitten mietitte mihin laitatte rajan mikä tähän listaan laitetaan. neurootikkoja kuunnellessa on konstit vähissä... "ei, ei se talo syttynyt nytkään palamaan siitä, että kenkäsi olivat 20cm:n päässä patterista, mikä oli mahdollisesti kuuma. etkä voisi uskoa, olet satoja kertoja sen nähnyt. et voi jäädä kotiin siksi, että sinun tulee vahtia, syttyykö talosi tänään palamaan...". hmm... olisiko kyseessä tulipalon pelko? vai kenties kenkien syttymisen pelko? vai kodin menettämisen pelko itseaiheutetun tulipalon johdosta? no, en tiedä löysittekö pointtiani. toivottavasti. Esim. tuollakin fobialista (http://www.angelfire.com/comics/mopsi/fobialista.html), missä todetaan, että "Periaate on se, että otetaan joku latinankielinen sana ja laitetaan –fobia sen perään." Samankaltaisesti lienee tehty kaikki tuolliaset fobialistat, missä on kaikkea mahdollista maan ja taivaan väliltä. Asialliset sivut, joilla fobialista, löytyy esim. täältä: http://www.mielenterveys-taimi.fi/kipunoita/2004_1/15.htm ja lähteenä käyetty samoja epäluotettavia sivuja mistä aiemmin keskustelua... hyvä lähde yleisimme fobioille esim. tämä: http://www.yle.fi/akuutti/arkisto2003/040303_c.htm

Keskustellaan nyt sitten. Minusta tämä luettelo on jokseenkin roskaa, mutta kun en riidanhaluinen ole, laittakoon joku muu tämän halutessaan vaikka poistoäänestykseen. Wikirakkaudella Höyhens 6. joulukuuta 2005 kello 22:24:33 (UTC)
Ymmärrän tekijän halun listata eri fobioita, mutta mielenterveyden ammattilaiset (psykologit, psykiatrit jne.) eivät juurikaan näistä listoista välitä. He käyttävät ICD-10 (kliinikot Suomessa) tai DSM-IV (tutkijat Suomessa) oireluokituksia. Esim. DSM-IV:ssä fobiat luokitellaan Panic Disorder With Agoraphobia / Agoraphobia Without History of Panic Disorder / Social Phobia & Specific Phobia. Kirjoitan jonkun alun tälle sivulle, muokatkaa sitä jos alaa tunnette.

mallia en.wikistä?[muokkaa wikitekstiä]

Englanninkielisessä wikipediassa on listattuna 119 fobiaa (ja lisäksi vielä 10 noita jotka on humoristisia tai fiktiivisiä). Ne on jaettu neljään ryhmään, psykologiset (jossa alaryhmä eläimet), ei-psykologiset, biologiset + kemialliset ja ennakkoluulot + syrjintä. 85.217.47.47 19. elokuuta 2010 kello 20.18 (EEST)